Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:33, 14. 5. 2013.

| Društvo

Put Škole mode i lepote dug 130 godina

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
Praksa.JPG
Čas prakse u Ženskoj radeničkoj školi

Škola mode i lepote svečanom akademijom i obeležava 130 godina od osnivanja, a za taj period je od Ženske radeničke škole za vez i belo rublje do danas preživela jedanaest transformacija.

Povodom godišnjice, u školi je otvorena izložba učeničkih radova i njenog istorijskog razvoja. Profesori i direktorka Mirjana Ristić posetiocima su objašnjavali šta se sve dešavalo od 1883. godine i kakve uspehe postižu njihovi današnji učenici. Škola mode i lepote Izložba učeničkih radova

Grupa žena okupljenih u "Nišku žensku podružinu" osnovale su Žensku radeničku školu 6 godine nakon oslobođenja Niša od Turaka, sa zadatkom da žensku omladinu oslobodi orijentalnih navika i predrasuda o ulozi žene u društvu.

Bila je namenjena devojčicama od 13 do 17 godina iz siromašnih porodica, a učilo se pletenje, šivenje i kuvanje. Škola mode i lepote Osnivanje Ženske radeničke škole za vez i belo rublje

Škola je od tada menjala nazive, područja rada, objekte u kojima je radila, i jedino je u kontinuitetu obrazovala tekstilne radnike i tehničare i uspela da sačuva zgradu u Ulici 7. juli, koja je pod zaštitom države. Nju su Nišlijke 1904. godine kupile dobrovoljnim prilozima i poklonile je školi.

Jedna od najpoznatijih učenica ove škole bila je Aneta Andrejević, borac i kurir Pasjačke čete, jedna od partizanki zarobljenih u logoru Crveni krst od koje je potekao plan za bekstvo iz logora. Škola mode i lepote Čas fizičke kulture

Sedamdesetih godina škola je reformisana u Centar za obuku radnika u industriji, zanatstvu i komunalnoj privredi. Od 1991. godine ponela je naziv Stručna škola "Filip Kljajić", a današnje ime nosi od 2007. godine.

Iz škole najavljuju da će, zbog otvaranja obrazovnih profila iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite, ona uskoro dobiti nov naziv - Škola mode, zdravlja i lepote. Škola mode i lepote Frizura učenika Škole mode i lepote; sa takmičenja za frizere u Niškoj Banji 2007. godine

Učenici mogu da se iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite školuju na smeru za sanitarno-ekološkog tehničara, kozmetičkog tehničara i masera.

Iz oblasti tekstilstva i kožarstva postoje smerovi za modelara odeće i dizajnera odeće, a u okviru delatnosti ličnih usluga, otvoreni su smerovi za scenskog maskera i vlasuljara, pedikira - manikira, ženskog frizera i muškog frizera.

Uspesi

Učenici Škole mode i lepote uspešni su na takmičenjima za tekstilce, frizere, scenske maskere, pedikire i manikire. Škola mode i lepote Nagrade učenicima Škole mode i lepote

- Sedam godina zaredom naši frizeri su najbolji u republici, a naši učenici su za haljine sa motivima Milanskog edikta osvojili II mesto na XIX republičkom takmičenju tekstilnih i kožarskih škola Republike Srbije - kaže direktorka Škole mode i lepote Mirjana Ristić

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: