Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:26, 17. 1. 2017.

| Društvo

Putevi albanske golgote u Oficirskom domu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Učesnici akcije preneće Nišlijama svoje utiske sa puta; foto: promo pozivnica
Učesnici akcije preneće Nišlijama svoje utiske sa puta; foto: promo pozivnica

Profesionalni sportisti i planinari su na ekspediciji pešaka prešli putanju kojom se kretala srpska vojska zime 1915/1916. godine i na tom putu snimili materijal koji će ostati kao podsećanje na nacionalnu i vojnu istoriju. Svoje utiske sa puta preneće Nišlijama u Oficirskom domu, 17. januara od 19 sati.

Isti put, ali pod drugim okolnostima, prešli su oficir Vojske Srbije i planinar Nenad Mitrović, inženjer informacionih sistema i instruktor alpinizma Nemanja Nešković, ekonomista koji je diplomirao u Ženevi i prešao vrhove od Alpa do Anda Marko Marković i alpinista Marko Nikolić.

Tačno sto godina od objavljivanja povlačenja, oni su iz Peći krenuli na put i, preko Čakora i Prokletija, peške stigli do albanske obale. Rekonstrukcija povlačenja sprkog naroda u jeku rata po zaleđenim obodima Prokletija, u strahu od smrzavanja, gladi i najezde neprijatelja, imala je za cilj da oda poštu precima i obeleži stradanje Srba koji je značajno promenilo tok savremene istorije - navode organizatori.

Cilj ovog projekta, koji je pokrenut 2015. godine je, kažu, da se na jedinstven način obeleži stogodišnjica Prvog svetskog rata i povlačenje vrha srpske države, vojske i naroda preko planina Crne Gore i Albanije, poznatog kao Albanska golgota.

Ova ekspedicija je krenula sa istom ljubavlju prema Srbiji i sa velikim poštovanjem prema onima koji pre sto godina nisu razmišljali o svojim životima, već samo o budućem životu njihove otadžbine. Na tom putu snimljen je izuzetan materijal, koji predstavlja pravo bogatstvo i nepresušan izvor podsećanja na nacionalnu i vojnu istoriju - dodaju organizatori.

Nišlije koje iz prve ruke žele da čuju impresije momaka koji su prešli dug put i čuju sve o projektu “Albanska golgota: 100 godina kasnije”, mogu večeras da posete salu 2 Oficirskog doma. Ulaz je besplatan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dajte jos neki termin

    19:32 // 17. 1. 2017.

    i moze cena simbolicna

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: