Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:14, 14. 2. 2020.

| Društvo

Putnici nezadovoljni zbog zastarelih i netačnih podataka o prevozu u Nišu, u Direkciji najavljuju novu aplikaciju

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Градски превоз — информације
Nišlija kaže da podaci nisu ažurirani i da nije tačan ceo red vožnje; foto: čitalac/Prijavi problem

U Nišu je već dve nedelje na snazi novi sistem javnog prevoza, ali neki putnici kažu da su već razočarani, najviše zbog zastarelih podataka na sajtu Direkcije za javni prevoz i zato što Google transit ne funkcioniše. Nadležni odgovaraju da se podaci ažuriraju i poručuju putnicima da budu strpljivi i da red vožnje prate samo na zvaničnom sajtu. Najavljuju i mobilnu aplikaciju preko koje će putnici moći da provere kada autobus stiže na željenu stanicu.

Zato što za dve nedelje podaci na zvaničnom sajtu Direkcije, ali ni na aplikacijama koji putnici koriste za prevoz, nisu svi podaci tačni, žalio se Nišlija preko aplikacije "Prijavi problem".

Detaljno je opisao kako javni prevoz u Nišu izgleda putnicima koji se informišu na sajtu jgpnis.com. Autobus putnici gradski prevoz Ni dve nedelje nakon uvođenja novog sistema prevoza nisu svi podaci tačni; Foto: JV/V. Milić

Ako je verovati sajtu Direkcije za javni prevoz, u Nišu su i dalje aktivna četiri prevoznika (npr. Ćurdić koji već dve godine ne vozi u Nišu, ili Direkcija za prevoz koja se više i ne bavi prevozom). Mapa linija koja je na istom sajtu prikazuje linije koje ne funkcionišu već skoro dve nedelje (npr. 7 je izmenjena, 10 je produžena, 11 na mapi ne postoji itd) - piše čitalac.

Za novi red vožnje kaže da izgleda kao da je ubačen "zbrda-zdola" i tvrdi da ima grešaka u njemu, a navodi primer linije 7 za koju piše da i subotom ide do Medoševca iako u praksi nije tako.

Požalio se i na zastarelost podataka na Google transit-u, koji je Niš prvi u Srbiji uveo sredinom prošle godine. google transit Netačni podaci i na Google transit-u; foto: Google maps/printskrin

Ako pitamo Google Transit, koji bi trebalo da bude pouzdan izvor, i dalje su na snazi stare linije i stari red vožnje. Ranije je bilo hvale kako je Niš prvi grad u Srbiji koji je uveo Google Transit, ali kako stvari stoje biće i prvi grad koji je sklonjen odatle jer očigledno Direkcija za prevoz nije u stanju da ažurira podatke - ističe Nišlija.

Nišlija kaže da je veliko očekivanje građana da i u Nišu mogu preko mobilnog telefona da provere kada im stiže autobus, kao što je to, kako kaže, normalno u Beogradu i drugim gradovima. Smatra da bi to bilo dobro i korisno rešenje i za Grad, jer se poruke naplaćuju.

Samo 14 dana je prošlo od dugo najavljivane izmene gradskog prevoza i Direkcija je već razočarala. Internet je danas najbitniji izvor informacija i tragično je za grad koji sebe naziva "pametnim" da ne može da omogući građanima i turistima osnovne informacije - zaključuje.


Direkcija: Red vožnje tačan samo na sajtu, pripremamo aplikaciju

Iz Direkcije odgovaraju da je pažnja usmerena da se na sajtu na koji građani imaju primedbe u svakom trenutku vidi aktuelan red vožnje. Tvrde da su tu tačne informacije o polascima. Potvrđuju da neki podaci nisu ažurirani nakon uvođenja novog sistema 1. februara i kažu da rade na tome.

Prave i aplikaciju preko koje će građani u svakom trenutku moći da vide gde se određeni autobus nalazi.

Naravno da se radi i na tome da podaci na Google Transitu budu ažurni. Očekuje se da će se radovi završiti u roku od nedelju dana. Do tada molimo sve građane da se o redu vožnje informišu isključivo na zvaničnom sajtu Direkcije, gde se, podsećamo, u svakom trenutku nalaze uvek ažurni podaci o redu vožnje gradskog i prigradskog saobraćaja - kažu u Direkciji.

Podsetimo, od početka februara u Nišu važi novi sistem prevoza, ali i novi prevoznici na nekim linijama, a promenjene su i granice nekih zona.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući građanima koji su preko naše stranice Prijavi problem prijavili probleme u svom gradu. Pozivamo vas da i vi budete aktivni građani i prijavite probleme koje primetite.

Problem je moguće prijaviti i preko naših Android i iOS aplikacija.

Video uputstvo za prijavljivanje problema iz aplikacija za mobilne telefone se nalazi ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • miki

    17:18 // 16. 2. 2020.

    Nije notmalno da se promeni sistem prevoza a da se ne azuriraju podaci unapred, i na sajtu i na guglu i svuda. Sve to moze, ko se potrudi i planira kako treba.

  • Znalac univerzalac

    23:59 // 15. 2. 2020.

    Kod nas ne moze nista da se uradi kako treba i na vreme smao fuseraj, tako autoput od Nisa do Preseva pusten u rad jos u Maju, a naplatne rampe zavrsene posle 10 meseci, dakle propustena turisticka sezona i na desetine miliona evra, pusto neznanje.

  • Alo centrala SNSa clanstvo SNSa na vezi

    20:57 // 15. 2. 2020.

    Petre SNS, Sa kim bre ko da razgovara sa nekim ko je u jednom danu zaposlio muza u distribucuju cerku u klinicki centar a zeta u apoteku dok mi 7 godina cekamo na resenja za posao.Kadrovi SNSa na rukovodecim mestima Ako se ne opametite PRICACE građani 26 aprila ali bice kasno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: