Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 14. 2. 2023.

| Društvo

Putovanje kroz Prvi svetski rat, stazama rimskog Niša, obilazak Pirota ili manastirska tura za Dan vodiča

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Arheološko nalazište Medijana (2)
Arheološko nalazište "Medijana" u turi; foro: JV / Jelena Mišić

Svetski dan turističkih vodiča, koji se u svetu obeležava 21. februara, ove godine će biti upriličen i u Nišu gde će Udruženje turističkih vodiča ovog grada voditi besplatne ture, a zainteresovani će moći da čuju priče o podvizima srpske vojske tokom Prvog svetskog rata, posete Tvrđavu i Medijanu, odu do Pirota ili krenu manastirskom turom do Đunisa. Karte za autobuse se mogu preuzeti u četvrtak, 16. februara i petak, 17. februara.

Ovogodišnja tema Dana turističkih vodiča je u znaku obnove i regeneracije profesije vodiča, kažu u Udruženju iz Niša.

Mi smo odlučili da predstavimo građanima Niša našu profesiju, gde ćemo kroz fokus na kulturno-istorijske i prirodne motive našeg grada, naglasiti važnost postojanja naše profesije za lokalnu zajednicu, lokalno nasleđe i ekonomiju. Ovaj dan je poseban i po tome što ćemo iskoristiti priliku da obeležimo i 20 godina samostalnog rada Udruženja u Nišu. I nadamo se da ćemo u budućnosti slaviti još više ovakvih jubileja - kažu.

lokali tvrđava2 Tvrđava ove godine obeležava 300 godina postojanja; foto: Tamara Todorović Udruženje turističkih vodiča Srbije u Nišu ove godine organizuje četiri besplatne, autobuske, turističke ture:

1. Putovanje kroz Prvi svetski rat: autobusom - centar grada, poseta Francuskom i Britanskom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata, na Delijskom visu, poseta spomeniku Dragutinu Matiću u Gadžinom Hanu, priča o podvizima srpske vojske tokom Prvog svetskog rata. Nakon toga, odlazak u vinariju Malča, uz priču o Niškoj Banji, Sićevačkoj i Jelašničkoj klisuri, Orijent Ekspresu...Završetak ture u vinariji Malča. Povratak autobusa je na početnu lokaciju, kod pozorišta.

2. Rimski Niš: pešačko – autobuska, sa prolaskom kroz tvrđavu, preko Gradskog polja, do Medijane i nazad do centra grada Niša. U fokusu ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog Dana turističkih vodiča, jedna tura mora da bude tematski obojena rimskom istorijom grada, gde ćemo naše sugrađane i goste odvesti do Arheološkog parka Medijana, kao i podsetiti na obeležavanje 3 veka niške Tvrđave ove godine, uz priču o rimskom Naisusu. Pre povratka autobusa na početnu lokaciju, svratićemo do Vinskog podruma i restorana u Malči, gde ćemo pored ostalih istorijiskih epoha u pravljenju vina na ovim prostorima, videti i onaj najstariji – rimski, uz vino iz amfora. Povratak autobusa je na početnu lokaciju, kod pozorišta.

3. Pirot – Muzej Ponišavlja: autobuska tura koja bi obuhvatala polazak iz centra grada Niša, kroz Sićevačku klisuru, do Pirota i Muzeja Ponišavlja, uz priču o peglanim kobasicama, pirotskom ćilimu, Momčilovom gradu... Prvi put, za ovaj Dan vodiča, uključujemo novu turu u naš program, kojom bi promovisali grad Pirot i njegovo kulturno nasleđe. Povratak autobusa je na početnu lokaciju, kod pozorišta.

4. Manastirska tura – Đunis (Sv. Roman), Adrovac: Kako smo imali jako dobre komentare za ovu turu prethodne godine, izbor nije bio težak da sve ponovimo i ove godine. Povratak autobusa je na početnu lokaciju, kod pozorišta.

Polazak je u utorak, 21. februara od 10 sati sa platoa iza Narodnog pozorišta.

Napominjemo da su karte za ulazak u autobuse neophodne i da se mogu podići, od četvrtka, 16. februara ili petka, 17. februara, u skladu sa politikom neradnih dana, zbog Dana državnosti, u sledećim turističkim agencijama Nitravel, Niturs, Vin travel i Maestro travel - kažu.

Svetski dan turističkih vodiča se obeležava 21. februara više od 30 godina pošto je Međunarodna federacija udruženja turističkih vodiča ustanovila ovaj dan daleke 1990. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: