Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:06, 4. 12. 2020.

| Društvo

RERI: Donedavno zagađen vazduh sada prihvatljiv, Agencija snizila kriterijume za ocenjivanje kvaliteta

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Zagađenje vazduha
Promenjeno ocenjivanje kvaliteta, može biti više štetnih čestica da bi bio ocenjen kao zagađen; foto: Vanja Keser

Vazduh koji je prema merenjima do skoro ocenjenivan kao zagađen, sada je prihvatljiv, jer su promenjene gornje granice za količinu štetnih čestica koje mogu biti u vazduhu, bez najave i objašnjenja, napominju iz ekološke organizacije RERI i Beogradske otvorene škole. Ova promena desila se u mesecima kada je zagađenje vazduha rekordno u Nišu i drugim gradovima u Srbiji.

Kao prekomerno zagađen - tako je još pre više od tri godine ocenjen kvalitet vazduha u Nišu. Ipak, prema novim kriterijumima bio bi samo zagađen, na šta ukazuju podaci do kojih su došli Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Beogradska otvorena škola (BOŠ).

Zvanični kriterijumi za ocenjivanje kvaliteta vazduha u Srbiji su promenjeni bez najave i obrazloženja, napominju, što znači da štetnih i opasnih čestica PM 2.5 može biti i više u vazduhu, a on će ipak biti ocenjen kao prihvatljiv za građane.

Naime, pomerene su gornje granice za količinu štetnih čestica pa sada vazduh koji sadrži preko 40 μg/m3 PM 2.5 čestica više nije "zagađen" već "prihvatljiv". Isto tako, ukoliko vazduh sadrži 50.0001 μg/m3 azotnih dioksida (NO2) on je sada "odličan", a ne samo "dobar" - pojašnjavaju.

Ova promena usledila je usred grejne sezone, ali i u mesecima kada Srbija, ali i Niš beleže rekorde u zagađenju vazduha u svetu.

RERI i BOŠ takođe napominju da se novi kriterijumi Agencije za zaštitu životne sredine razlikuju od onih koji su korišćeni u izveštaju koji je objavljen pre samo par meseci, ali i od onih koje koristi Evropska agencija za zaštitu životne sredine, koja ima značajno strožije standarde za ocenu kvaliteta vazduha.

RERI i BOŠ pitaju zašto je Agencija za zaštitu životne sredine, nadležna za određivanje kriterijuma za praćenje kvaliteta vazduha, odlučila da promeni ove kriterijume? Na osnovu kojih propisa? - ističu.

Podsetimo, u Nišu je vazduh već nekoliko godina nezdrav, ali je merenje loše, pa nema ni novih mera. Nema ni obaveznog Plana kvaliteta vazduha, ali nadležni tvrde da znaju kako da reše problem ako sledeće godine za to bude para.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Orvrl

    01:06 // 6. 12. 2020.

    Neko je mnogo citao Orvela. Igra se sa nama.

  • Slobodni Rafikal

    14:54 // 5. 12. 2020.

    Sve je to zbog guma i linglonga u Zrenjaninu,prave autoputeve do Bograda,Novog Sada , Brze pruge do Budimpešte ,treba isterati 40000 pneumatika dnevno iz Srbije.

  • Otpor

    09:27 // 5. 12. 2020.

    Brvao!Niski standard na sve strane, od ekonomije do zdravlje do prirode, svaka cast!AVAVAVAV

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: