Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:32, 4. 3. 2020.

| Društvo

RERI: Nepoštovanje zakona uznemirilo Prokupčane koji se protive izgradnji MHE

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
protesti
Protesti protiv izgradnje mini-hidroelektrane u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Nedavni protest, peticija i uznemiravanje šire javnosti i građana Prokuplja povodom navodne izgradnje mini-hidroelektrana, posledica su, po mišljenju pravnog tima Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), nečinjenja i nerada državnih organa koji nisu na vreme odradili svoj posao i doneli rešenja o prestanku važenja i poništenja ranije izdatih dozvola za njihovu gradnju.

Naime, još u decembru 2019. RERI je podneo zahtev za donošenje rešenja kojim se konstatuje prestanak važenja građevinske dozvole koja je 2015. izdata investitoru – Rasting MB d.o.o. Beograd za izgradnju MHE na Rastovnici, nedaleko od Prokuplja, a koja je u međuvremenu prestala da važi usled nezapočinjanja radova, do danas nijedan od nadležnih organa, uključujući i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, nije postupio po tom zahtevu. slika 2 Sa protesta protiv izgradnje MHE u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Upravo je ćutanje nadležnih organa i izostanak adekvatne reakcije doveo do skorašnjih nemira u Prokuplju - navodi se u saopštenju ovog Instituta.

Podsećaju na aktivnosti koje su imali u cilju zaštite životne sredine, a na koje su nadležni ostali nemi i tvrde da, prema odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, koje su bile na snazi u trenutku donošenja Rešenja o građevinskoj dozvoli za MHE Rastovnica, građevinska dozvola prestaje da važi ako se ne otpočne sa građenjem objekta, odnosno izvođenjem radova, u roku od dve godine od dana pravnosnažnosti rešenja kojim je izdata, što je slučaj na ovoj lokaciji.

Nepostupanje po službenoj dužnosti i nereagovanje institucija u Prokuplju dovelo je do nemira i nezadovoljstva građana. Apelujemo na nadležne organe da postupe po zakonu i doprinesu smanjivanju tenzija u društvu, kao i zaštiti životne sredine - navode iz RERI-ja. dozvola Istekla dozvola za izgradnju MHE na Rastovnici; Foto: Lj. M.

Inače, RERI je kroz pravne i istraživačke aktivnosti, utvrdio veliki broj nezakonitosti prilikom izdavanja građevinskih dozvola za izgradnju malih hidroelektrana širom Srbije, a zahtev za ponavljanje postupka izdavanja građevinskih dozvola i njihovo poništenje podneo je u Babušnici, Sokobanji, Pirotu i Prokuplju.

Iz RERI-ja podsećaju da se identična situacija dogodila i sa građevinskom dozvolom za izgradnju MHE Topli Dol 1 na Rakitskoj reci. Na osnovu izveštaja o vanrednom inspekcijskom nadzoru i nalaza veštaka RERI je utvrdio da na MHE Topli Dol 1 nisu započeli radovi u zakonskom roku, zbog čega su i podneli krivične prijave protiv odgovornih, kao i selu Rakita.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • EdictusMediolanese

    11:43 // 5. 3. 2020.

    Spremajte se Nislije ovo stize polako I do nas, krenulo je od Rakite I ide ka nama. Moratorijum i uklanjanje iz svih urbanistickih planova pod hitno!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: