Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 14. 6. 2019.

| Društvo

RERI: Stabla u Aleksincu isečena bez odobrenja, po scenariju beogradske gondole

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
seča stabala Aleksinac
U organizaciji ističu da za seču Opština nije ispoštovala proceduru niti je imala odobrenja; foto: I. D.

Da je aleksinačko šetalište “zabetonirano” bez ijedne dozvole nadležnih i procedura koje moraju biti ispoštovane pre seče stabala - zaključio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI). Ističu da su stabla posečena bez odobrenja i po ranije isprobanom receptu beogradske gondole, čiju izgradnju je ova organizacija privremeno uspela da zaustavi.

seča stabala Aleksinac Bez dozvole drveće pretvoreno u panjeve; foto: I. D. Aleksinačko šetalište je pre nešto više od mesec dana ostalo bez 45 stabala lipe i kestena. I pored protivljenja velikog broja građana i stručnjaka, Ulica Knjaza Miloša više nema drvored, a radovi na izgradnji novog šetališta su u punom jeku.

Ono na šta su ranije upozoravali mnogi, zaključio je i Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) - drveće je isečeno bez prethodno izdatih odobrenja nadležnih.

RERI je zakjučio da se u Aleksincu dogodio scnenario kao u slučaju begradske gondole i da to postaje obrazac ponašanja javnih vlasti - ističu.

Kada je već nekoliko stabala pretvoreno u panjeve, o čemu su Južne vesti već pisale, organizacija koja je uspela privremeno da zaustavi gradnju gondole na Kalemegdana tražila je informacije od Opštinske uprave o seči drvoreda u Aleksincu. 62582209-371729246799758-8476407894718283776-n Radovi na rekonstrukciji u punom jeku; foto: JV

Dopisom je RERI, između ostalog, od Opštine Aleksinac zahtevao informacije i dokumenta na osnovu kojih je seča sprovedena, lokacijske uslove i građevinsku dozvolu za izvođenje pripremnih radova ili radova na izgradnji/rekonstrukciji pešačke zone, navodno rešenje kojim se seča odobrava, a koje je prema rečima odgovornih izdala opštinska uprava, kao i sve druge informacije i dokumentaciju u vezi sa pomenutom sečom - navode u organizaciji.

Krajem maja stigao je i odgovor na njihove zahteve. Osim Elaborata o stanju stabala na koji su se nadležni pozivali kada su testere uveliko sekle lipu i kesten u Aleksincu, u RERI ističu da Opština ostalu dokumentaciju koja je neophodna - ne poseduje. 64346715-351612038881522-439070198817882112-n Radovi na rekonstrukciji u punom jeku; foto: JV

Napominju da i kada bi se seča posmatrala kao posebna aktivnost u odnosu na rekonstrukciju glavnog šetališta, ne bi mogla da se sprovede samo na osnovu pomenutog Elaborata, bez adekvatne odluke nadležnih i neophodnih procedura.

Dodatno je sporan pokušaj da se ovi radovi u potpunosti „odvoje“ od planirane rekonstrukcije ulice i pešačke zone, pod izgovorom da seča predstavlja radove na redovnom održavanju - dodaju u saopštenju.


“Razmatramo mogućnosti tužbe”

Podsećaju da se gotovo ista stvar dogodila pre najavljene izgradnje gondole, kada je tokom aprila na Kalemegdanu i Novom Beogradu posečeno oko 150 stabala, a izgovor je i tada bio da je reč o redovnom održavanju za koji nisu potrebne građevinske dozvole ili procena uticaja na životnu sredinu. seča stabala Obrazac iskopiran od beogradske gondole; foto: I. D.

Sada se i u slučaju opštine Aleksinac prethodna seča bez bilo kakvog formalnog osnova pokušava odvojiti od planirane „betonizacije“ centra Aleksinca i izvođenja građevinskih radova u sklopu projekta rekonstrukcije pešačke zone, a sve kako bi se izbegle dodatne procedure koje nameću propisi iz oblasti planiranja i izgradnje i zaštite životne sredine - napominju.

RERI je izgradnju gondole privremeno uspeo da spreči, a ističu da će razmotriti i mogućnost sudskih postupaka protiv odgovornih za aleksinačku seču stabala.

Skreću pažnju na ponašanje javnih vlasti, jer se i u slučaju aleksinačkog šetališta prepoznaju određeni obrasci i zabrinjavajuća ponašanja, koja postaju pravilo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: