Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:09, 3. 10. 2020.

| Društvo

RERI: Sud nije ocenio nezakonitim vađenje cevi za MHE u Rakiti, odluka samo proceduralna

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
vađenje cevi
Objašnjavaju da je odluka doneta iz proceduralnih razloga; foto: Vanja Keser

Da sud nije raspravljao o samoj odluci da se cevi za MHE izvade iz korita Rakitske reke i da takvu odluku nije ocenio nezakonitom - objašnjavaju iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu, gde smatraju da je presuda Upravnog suda zapravo doneta zbog povreda pravila postupka.

Investitoru je Ministarstvo zaštite životne sredine naložilo da izvadi cevi u dužini od 350 metara iz Rakitske reke, ali se on žalio Upravnom sudu koji je odlučio da cevi za sada ostaju na mestu.

Ipak, u Regulatornom institutu za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) ne čitaju presudu tako, već objašnjavaju da je pomenuto rešenje Ministarstva poništeno samo iz proceduralnih razloga.

Presudom Upravnog suda kojom je poništeno rešenje Ministarstva zaštite životne sredine, a nakon tužbe investitora "Mala hidroelektrana Zvonce", utvrđena je isključivo povreda pravila postupka, a sud nije ni ulazio u ocenu činjeničnog stanja - pojašnjavaju.

Podsećaju da je investitoru bilo zabranjeno izvođenje radova u suprotnosti sa izdatim uslovima zaštite prirode, te mu je naloženo da u roku od 20 dana od prijema rešenja cevi ukloni iz korita za veliku vodu, odnosno, korito vrati u pređašnje stanje.

Tvrde da Upravni sud, koji je usvojio tužbu investitora, nije raspravljao o samoj odluci da se cevi izvade iz korita reke i nije takvu odluku ocenio nezakonitom.

Presudom je Rešenje poništeno iz proceduralnih razloga, odnosno, iz razloga što su povređene odredbe koje se odnose na rokove dostavljanja i postupanja nadležnog inspektora Ministarstva zaštite životne sredine, a što je prethodilo donošenju Rešenja. Upravni sud je presudu doneo zbog povreda pravila postupka, pri čemu nije cenio zakonitost rešenja u materijalno-pravnom smislu, odnosno, nije ulazio u ocenu činjeničnog stanja donetog Rešenja, van navedenih proceduralnih nedostataka - tvrde.

Takođe napominju da je najava još aktuelnog ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da će izjaviti žalbu na navedenu presudu - populistički i pogrešan potez.

Smatraju da će to samo produžiti pravnu neizvesnost i trajanje čitavog postupka.

Naime, odredbama Zakona o upravnim sporovima nije ni propisana mogućnost podnošenja žalbe u upravnom sporu, pa je jedino moguće podnošenje vanrednog pravnog sredstva Vrhovnom kasacionom sudu, kojim bi samo bilo produženo trajanje čitavog upravnog postupka, umesto da se vraćanjem predmeta prvostepenom organu i otklanjanjem formalnih nedostataka, omogući prvostepenom organu da, u što kraćem roku, donese novo rešenje istovetnog sadržaja sa ovde osporenim Rešenjem - zaključuju.

Podsetimo, presuda Upravnog suda nije konačna, predmet je vraćen u inspektorat na ponovnu analizu, ali je investitor Goran Belić rekao da je zadovoljan presudom, dok iz inicijative Odbranimo reke Stare planine kažu da će se oglasiti nakon konsultacija sa advokatima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: