Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:15, 13. 1. 2023.

| Društvo

RFZO i Ministarstvo: U niškom Kliničkom su najkraće liste čekanja u Srbiji

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
klinicki centar
Pohvalili niški UKC; foto: Vanja Keser

Iako se građani žale da na neke preglede i intervencije čekaju mesecima, a kardiohirurzi predlažu da besplatno operišu i vikendima kako bi smanjili liste čekanja, direktorka RFZO-a kaže da niški Klinički centar ima najkraće liste čekanja u Srbiji. Ona je u Nišu istakla i da je sa direktorom UKC-a dogovoreno da neophodni lekovi i materijal uvek moraju da čekaju pacijenta u ustanovi, a ne da on čeka njih.

RFZO Sanja Radojević Škordić Poručila da pacijenti moraju imati neophodne lekove u bolnici; foto: Univerzitetski klinički centar NišPrema rečima direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanje Radojević Škordić, na sastanku sa direktorom UKC-a Zoranom Perišićem zaključeno je da su na svim klinikama u Nišu liste čekanja najkraće u Srbiji.

Posebnu pažnju smo obratili na listu čekanja koje postoje u svim, i najrazvijenijim zemljama, ali moram da pohvalim Univerzitetski klinički centar Niš, koji ima najkraće liste čekanja u Srbiji i to na svim klinikama. Čak i na Ortopediji koja je najveći problem u celoj Srbiji, najbolja situacija je u UKC Niš - poručuje Radojević Škordić.

Kada je reč o skraćivanju lista čekanja, ona navodi da se dopunski rad, bilo volonterski ili plaćeni, odobrava ako je ispunjen normativ za osnovnu platu.

Dopunski rad podrazumeva da taj tim bude plaćen, od spremačice do lekara. Ali, da bi se nekome odobrio dopunski rad neophodno je da izvrši svoj normativ za osnovnu platu, i tako je u svim zemljama sveta - ističe Radojević Škordić.

operacija 1 operaciona sala Niški kardiohirurzi predložili da besplatno operišu i vikendima; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićDržavni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek dodaje da je bilo slučajeva da hirurg koji odradi dve operacije za mesec dana primi istu platu kao hirurg koji je odradio 30 ili 50 operacija i da je to nedopustivo.

Kada je reč o neophodnim lekovima i materijalu, Radojević Škordić kaže da oni moraju da čekaju pacijenta u Kliničkom umesto da pacijent čeka njih i da je to dogovoreno sa direktorom Zoranom Perišićem, koji tvrdi da otkako je došao na čelo UKC-a nestašica skoro da nije bilo.

Budžet UKC-a je u poslednje dve godine uvećan sa 9 na gotovo 14,5 miliona dinara, što pokazuje koliko država brine o zdravstvu - zaključuje Perišić.

infektivna klinika Uskoro rekonstrukcija Infektivne; foto: Vanja KeserĐerlek je napomenuo i da će Ministarstvo uskoro izaći sa modelima reorganizacije zdravstvene zaštite i da je ideja da primarne ustanove preuzmu dodatne specijalističke preglede i deo dijagnostike, kako bi se sekundarne i tercijarne ustanove rasteretile i kako bi mogle da rešavaju najozbiljnije poduhvate.

Ideja je da 60% pacijenata zdravstvene probleme rešavaju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti - istakao je dr Đerlek.

Ranije najavljena rekonstrukcija Infektivne klinike, prema Perišićevim rečima, počeće sledeće nedelje, a ubrzo i obnova Kardiologije, dok za rekonstrukciju GAK-a kaže da se “nastavlja borba za sredstva”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Seljak

    10:03 // 14. 1. 2023.

    Kako samo dođu na ideju da lupaju ovakve gluposti?kako ih nije sramota?Kada bi smeli izneli bi prosečno vreme čekanja po klinikama,ambulantama i drugim organizacionim jedinicama.Tada bi došli do zaključka da je prosek čekanja u većini klinika duži od 6 meseci,da je prosek čekanja u ambulantama veći od 90 minuta.Da je bahatost lekara svih klinika(čast pojedinim izuzecima),merljiva evrima.Bruka

  • Milos Jankovic

    17:39 // 13. 1. 2023.

    Ozbiljno? Pa što onda ljudi iz Bg ne dolaze da se leče ovde gde je ,,najkraće čekanje" jer mi idemo gore kod njih za razne gluposti...

  • Koje gluposti izgovorene

    16:20 // 13. 1. 2023.

    Kad pomru za 6 meseci drasticno ce se smanjiti lista cekanja.Jel uporedjujete zivotni stsndard sa zapadom posto navodno ovo uporedjujete.O cemu prica

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: