Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:02, 4. 8. 2021.

| Društvo

RHMZ hitno šalje protivgradne rakete na jug pred sutrašnje očekivano nevreme

Autor:M. Milojević Kostić i T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Nevreme Niš
Za sutra upozorenje RHMZ-a; Foto: T. Tasić

Sve lansirne stanice na jugu Srbije dobile su protivgradne rakete, kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu i dodaju da je za radarske centre Kukavica i Kruševac hitno obezbeđeno 200 komada. Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da se u četvrtak očekuju velike količine padavina za kratko vreme, grad i olujni vetar.

Kako navode u RHMZ-u, pred najavljeno nevreme dopunjene su sve stanice i rakete će biti raspoređene po lansirnim stanicama.

Sve što naši proizvođači raketa proizvedu odmah se dostavlja na radarske centre, a nakon toga na lansirne stanice. U toku današnjeg prepodneva interventno je obezbeđeno 200 raketa koje su preuzele ekipe RC Kukavica i RC Kruševac. Tokom popodneva i sutrašnjeg dana ove dodatne rakete će biti raspoređene u mreži lansirnih stanica ova dva radarska centra - poručuju iz RHMZ-a.

oštećeni automobili Uništene šoferšajbne, haube, krovovi i prozori, arhiva JV; Foto: J. T.Dok neki građani i dalje saniraju štetu koju im je naneo grad sredinom jula, u Republičkom hidrometeorološkom zavodu poručuju da su ove sezone potrošili najviše raketa za poslednje dve decenije.

Za 41 dan dejstva utrošeno je 12 365 raketa što je apsolutni rekord u poslednjih 20 godina. Zajedno sa proizvođačima i ekipama radarskih centara danonoćno se radi da bi se nadomestile potrošene protivgradne rakete i da bi se obezbedila ravnomerna popunjenost čitave branjene teritorije - ističu u saopštenju.

Navode i da je u toku tender za nabavku raketa i da će nove količine biti dostavljene nakon 9. avgusta.

Prema najavama meteorologa, u četvrtak 5. avgusta lokalno se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode, velika količina padavina za kratak vremenski period, pojava grada i olujni vetar.

Podsetimo, da vremenske neprilike poput grada i udara groma nekad ne možemo da sprečimo, ali možemo da izbegnemo, sačuvamo živote i smanjimo materijalnu štetu, poručila je profesorka Vesna Javor sa Katedre za energetiku Elektronskog fakulteta u Nišu. U emisiji 15 minuta govorila je i šta je potrebno učiniti kada nas nevreme zadesi na otvorenom, a koje aparate treba ugasiti, kao i koje sajtove pratiti kada je vreme nestabilno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    20:32 // 5. 8. 2021.

    Ma pogodise prognozu ko s prs' u ... pekmez. Kap jedna nije pala

  • Zlobnik

    07:27 // 5. 8. 2021.

    Oni ne mogu ni nebo da pogode ali zato pogode - grâd . A selo... nikako !

  • Raketari

    20:49 // 4. 8. 2021.

    Rakete koje se ne koriste nigde u svetu i nemaju nikakav uticaj na vremenske prilike, sem da zagade ono malo zelenila što je ostalo.
    I naravno da se opere koji dinar.

    • rocky

      14:03 // 5. 8. 2021.

      ne lupetaj zivota ti :)))

    • xxx

      14:39 // 5. 8. 2021.

      Eh, pa sad pretera..!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: