Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:27, 27. 1. 2017.

| Društvo

Rad sa počiniocima štiti žrtve porodičnog nasilja

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Rad sa počiniocima sprečava ponavljanje nasilja; foto: Pixabay
Rad sa počiniocima sprečava ponavljanje nasilja; foto: Pixabay

Zbog toga što se veliki broj žena nakon prvih batina vraća svom mužu, neophodno je raditi sa muškarcima kada prvi put budu nasilni da bi se problem iz korena rešio, smatra Svetlana Mančić, članica tima u Savetovalištu za porodicu koje radi pri Centru za socijalni rad u Nišu.

Tretman sa muškarcima počiniocima nasilja, kaže, koji je realizovan u poslednje 4 godine u Nišu dao je izvanredne rezultate. Sa njima je u grupama radio tim niškog Savetovališta. 

Od 64 muškaraca koji su prošli kroz ovaj psihološki tretman koji obično traje 6 meseci, samo jedan je ponovio nasilje. Kaže da boljeg pokazatelja nema i da zbog toga ovo treba da postane obavezujuće na nivou cele Srbije.

Ovo je jedini tretman koji se bavi počiniocima nasilja, a oni jesu u čitavom tom krugu bitan segment, jer znamo podatke koliko puta se žrtva vraća počiniocu i koliko je bitno da se sa njim radi kada je to njegovo prvo delo i kada su promene itekako moguće - kaže Svetlana.

Do onih sa kojima će raditi dolaze preko Tužilaštva, koji počinioce upućuju u Centar za socijalni rad, a potom sa njima rade edukovani terapeuti. Najvažnije u čitavom procesu je, kaže, da svi članovi unutar grupe utiču jedni na druge, a da su terapeuti tu da pomažu grupni rad.

Taj proces podrazumeva savetodavni psihoterapijski rad kroz vrlo jasno strukturirane radionice. Sa počiniocima imamo 24 susreta, jednom nedeljno, sat i po vremena, sa potpuno jasno definisanim temama i sa njima rade edukovani terapeuti - kaže Mančić.

Trenutno su u procesu pregovora kako bi nastavili rad, jer postoji problem finansiranja. Ona se nada da će uspeti da se dogovore sa Opštinom Medijana koja je zainteresovana da im pomogne.


Policija, Tužilaštvo i Centar za socijalni rad zajedno pomažu žrtvi porodičnog nasilja

Zaštitom žena koje su žrtve porodičnog nasilja bavi se Centar za socijalni rad, a kako kaže rukovodilac internog tima za zaštitu od nasilja u porodici Milan Milenović, najvažnije je obezbediti sigurnost žrtve i zaustavljanje nasilja. Najčešće rade, dodaje, zajedno sa kolegama iz Policije i Tužilaštva.

Ono što je posao stručnjaka je da kroz rad sa samom žrtvom, sa počiniocem, sa ostalim članovima porodice, prepoznaju o kojim mehanizmima, strategijama i tehnikama nasilja se radi i da o tome obaveste nadležne institucije - kaže Milenović.

Žrtve najčešće prijavljuju nasilje sa primarnim ciljem i očekivanjem da sačuvaju porodicu, ali žele i da izazovu promenu u postupanju i ponašanju partnera. Jedna od usluga je, dodaje, pomenuti tretman sa onima koji počine nasilje.

Obaveza je da se proceni stepen rizika i bezbednost žrtve nasilja u porodici, a potom se u saradnji sa njom pravi plan zaštite - objašnjava Milenović.

To podrazumeva, kaže, odluku da li je neophodno krivično procesuiranje, porodično-pravna zaštita, privremeni smeštaj u sigurnu kuću, socio-ekonomska ili psihološka podrška žrtvi, ili neka druga vrsta socijalne zaštite.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: