Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 28. 3. 2024.

| Društvo

Radar: Nameštanje tendera za izgradnju stanova u Nišu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Stanovi za bezbednjake (1)
Stanovi još nisu završeni; foto: Nikola Đukić

Uslovi na tenderu vrednom oko 15 miliona evra, po svemu sudeći za izgradnju stanova za pripadnike bezbednosnih snaga, Vojske, MUP-a i BIA u Nišu i drugim gradovima, pravljeni su tako da taj posao dobije srpski i ogranak turske građevinske firme Tašjapi, zaključuje se iz telefonskog razgovora bivšeg v. d. generalnog direktora Infrastruktura železnica Srbije Nebojše Šurlana i Miloša Popovića, šefa kabineta doskorašnje premijerke Ane Brnabić.

Razgovor Šurlana i Popovića objavio je Radar, a navodi da je možda presudna bila činjenica da se turska firma na tender javila kao deo konzorcijuma, u kojem je bio i Milenijum tim, firma koja je često angažovana na državnim projektima.

Stanovi za bezbednjake Oni koji su odavno kupili stanove još ne mogu da se usele; foto: arhiva JV Radovi na 190 stanova za pripadnike službe bezbednosti u Nišu ulaze polako u petu godinu, a poslednje zvanično obaveštenje bilo je da su u završnoj fazi i u toku je procedura pribavljanja upotrebnih dozvola.

Radar je objavio snimak telefonskog razgovora tadašnjeg direktora Građevinske direkcije Srbije, sada bivšeg v. d. generalnog direktora Infrastruktura železnica Srbije Nebojše Šurlana sa Milošem Popovićem, šefom kabineta doskorašnje premijerke Ane Brnabić i još aktuelnim predsednikom Nadzornog odbora Politike AD.

Tema razgovora bio je tender vredan oko 15 miliona evra, prenosi Radar, po svemu sudeći za izgradnju stanova za potrebe pripadnika bezbednosnih snaga, Vojske, MUP-a i BIA.

Iz telefonskog razgovora Šurlana i Popovića se nameće zaključak da su uslovi tog tendera pravljeni tako da taj posao dobije srpski ogranak turske građevinske firme Tašjapi, koja je i ranije angažovana na državnim projektima, uprkos ne baš dobroj reputaciji, pogotovo što se tiče rokova i kvaliteta gradnje. Možda je presudno za ovaj posao bila činjenica da se turska firma na tender javila kao deo konzorcijuma, u kojem je bio i Milenijum tim, kompanija koju vlast često angažuje na državnim, infrastrukturnim projektima.

Popović je, čuje se na snimku, pozvao Šurlana da mu kaže da je prethodno pričao sa premijerkom Brnabić, da je prošao rok za prijave na tender, da se na njega niko nije javio i da bi trebalo doneti odluku da li da se rok produži ili raspiše novi tender, sa drugačijim uslovima.

Podsetimo, stanovi se od 2019. godine grade na potezu između naselja Stevan Sinđelić i Naučno-tehnološkog parka, a rok za završetak bio je januar 2020. godine.

Posao izgradnje jeftinih stanova dobila je firma Milenijum tim koja je rušila u Savamali, kako se navodi u sudskoj presudi Privrednog suda, a koja je na jugu Srbije kupila hotele u Vranjskoj banji i vinograde oko Leskovca.

Njihov partner je turski Tašjapi, a radovi na izgradnji stanova kasnili su i u Vranju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzi

    18:47 // 30. 3. 2024.

    A za dousnike, seoske zbirove, poltrone po javnim preduzecima kad ce bude? Da zaokruzimo?

  • Mikim977

    16:31 // 30. 3. 2024.

    Videli ljudi(ĉuli) pa lažu da je Srbija leglo raznih nepotizama i korupcije...

  • Olivera

    10:08 // 29. 3. 2024.

    Ovi primitivci i nisu tako ludi.Naprave po 2 kuce i zezaju ostalu populaciju: Poznatog Niskog novinara Videnovica nazivaju svakakvim pogrdnim imenima.Nije lepo, a ni ljudski.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: