Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:41, 23. 5. 2024.

| Društvo

Radar: Zoran Babić posle nesreće u Doljevcu imao povrede karakteristične za vozača

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
doljevac
"Nisu uzeti biološki tragovi iz tog vozila, nisu urađene DNK analize… "; foto: A. K.

Nakon saobraćajne nesreće u Doljevcu, kada je poginula Stanika Gligorijević, prema oceni veštaka, nekadašnji direktor Koridora Srbije Zoran Babić je imao karakteristične povrede za vozača, kaže specijalista sudske medicine i vanredna profesorka Medicinskog fakulteta u penziji Ivanka Baralić Obradović za Radar. Ona je istakla da tada nisu uzeti biološki tragovi iz tog vozila, niti su urađene DNK analize.

babic, saobracajna nesreca, doljevac I snimci i policijski zapisnik se drže u tajnosti; foto: A. Kostić "Jedino na osnovu tačnog i preciznog veštačenja kao jednog od dokaznih postupaka sud može da donese ispravnu odluku. A takva veštačenja nisu upotrebljiva za sud, kaže profesorka u penziji Ivanka Baralić Obradović za Radar, a kao konkretan primer daje nesreću koja se dogodila 31. januara 2019. godine u jutarnjim satima na putu Niš - Leskovac, na naplatnoj rampi kod Doljevca. Na licu mesta poginula je Stanika Gligorijević, petoro ljudi je povređeno, među njima i tadašnji direktor Koridora Srbije Zoran Babić.

Kolega koji je veštačio povrede nakon saobraćajne nesreće u Doljevcu u kojoj je stradala Stanika Gligorijević prihvatio je da je vozio onaj koji je optužen, koji nije imao povrede osim jednog naprsnuća rebra. To je tek nakon nekoliko pregleda konstatovano. Zoran Babić imao je karakteristične povrede za vozača. I u tom automobilu su sa prednje i naročito leve vozačeve strane bila ozbiljna oštećenja. Nisu uzeti biološki tragovi iz tog vozila, nisu urađene DNK analize… Nisu uzeti DNK tragovi sa unutrašnje strane šoferšajbne ispred vozača gde se nalaze tragovi pljuvačke. Time može da se potvrdi ko je bio na mestu vozača. Nije rađen uopšte unutrašnji pregled vozila, koje je vrlo brzo uništeno posle nesreće. Čuvena dva minuta su ključna i pitanje je zašto su sklonjena - navela je Ivanka Baralić Obradović.

Babić je negirao da je vozio - tvrdio je da je spavao na zadnjem sedišu.

Optužnica protiv Babićevog vozača Dejana Stanojevića podignuta je 11. septembra 2019. godine, više od 7 meseci posle nesreće, suđenje je počelo 22. septembra te godine.

U prvim danima nakon nesreće, najavljivano je da će direktor Koridora Zoran Babić podneti ostavku, ali je u medijima imao “poseban tretman”, 34-godišnji vozač Dejan Stanojević osumnjičen je da je odgovaran za stravičan udes, ali mu pritvor nije određen.

Dok je Tužilaštvo prikpljalo dokaze protiv Babićevog vozača, u medijima su izlazili nezvanični snimci nesreće, a prve procene pokazale su da se “škoda superb” kretala brzinom preko preko 200 km/h.

Dok su institucije krile informacije o saobraćajnoj nesreći na naplatnoj rampi Doljevac i dok Tužilaštvo nije davalo zvanične snimke nesreće, predsednik Aleksandar Vučić je tvrdio da Babić nije vozač - rekao je da je on sam video snimak nesreće i molio nadležne organe da ga objave.

Snimak nesreće na naplatnoj rampi Doljevac dostavljen je niškom tužilaštvu krajem 2019. godine, ali bez ključna 2 minuta.

Babićev vozač Dejan Stanojević pravosnažno je osuđen na 4 godine i 6 meseci zatvora 23. decembra 2021. godine, skoro tri godine nakon nesreće.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pitam

    13:42 // 24. 5. 2024.

    Svedoci? Koliko ih je bilo i gde su?

  • Ana

    10:58 // 24. 5. 2024.

    Nišlije, izađite na izbore zar ne vidite koliko reklama dnevno ide za Niš? Pokrenite promene.

  • Jedno glupo pitanje

    10:13 // 24. 5. 2024.

    Uzima se dnk, povrede slicne vozacu.. Ostecena strana da li je bio vozac ili neko iz vozila svestan da izadje i vidi ko je vozio? Ajde ovi sluzbenici mozda ne smeju da pricaju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Više zaradi suncobran u Crnoj Gori nego radnik u Srbiji, sramota!

Sramota Čitalac

Tekst: Leskovačka opozicija: Zahtevi radnika opravdani, problem nije rukovodstvo, već država

Pronađite nas na: