Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:38, 9. 7. 2015.

| Društvo

Rade da bi studirali i pored "Bolonje"

Autor:Anđelka ĐokićIzvor:Balkan Youth Newsroom
studenti-zaposleni
Konobarisanje jedan od najčešćih poslova studenata; foto: BYN

Na trećoj godini novinarstva Filozofskog fakulteta u Nišu trećina studenata ima honorarni posao – rade “online”, kod kuće naplaćuju kozmetičke usluge, pojedini zarađuju od svog talenta, ali većina se opredeljuje za rad u kafićima i klubovima.

Među njima je dvadesettrogodišnja studentkinja iz Pirota koja je, pre nego što je upisala fakultet, radila godinu dana kako bi obezbedila novac za studije. Nakon toga upisala je studije na Departmanu za novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu i nastavila da radi u kafiću.

To je bio jedini način da upišem fakultet i došla sam ranije u Niš kako bih se uklopila i stekla poverenje poslodavca da bih kasnije mogla da uklopim obeveze na fakultetu sa radnim vremenom - rekla je ova studentkinja.

Informacije koje propusti na predavanjima nadoknađuje u komunikaciji s profesorima preko interneta, bar sa onima koji žele da joj izađu u susret.

U trećinu budućih novinara koji u Nišu i studiraju i rade spada i Teodora Petrović (23) iz Niša, koja zarađuje od prve godine studija.

Počela sam da radim kako bih imala novac za svoje potrebe i olakšala porodici plaćanje troškova studiranja - kaže Teodora.

Dok je nekim studentima posao neophodan da bi se školovali, Ivan Milosavljević (22) iz Jagodine je na trećoj godini fakulteta počeo da radi u noćnom klubu samo da bi stekao radnu naviku.

Studiram na fakultetu koji ne oduzima mnogo vremena, pa slobodno vreme koristim da zaradim džeparac i steknem radno iskustvo koje će mi kasnije značiti u životu - rekao je Ivan.

Ovi studenti nemaju razumevanje svih profesora, ali jedan od onih koji im pruža podršku je Ivana Vlajković koja predaje engleski jezik. Ona smatra da bi na prvom mestu trebalo da bude razumevanje za odsustvo tih studenata, a zatim nužno i kačenje literature i materijala sa časova na neki sajt ili društvene mreže kako bi im uvek bili dostupni.

Činjenica je da mnogi studenti rade iz nužde, a ne da bi sebi obezbedili dodatni džeparac pored onoga koji dobijaju od roditelja - kaže Vlajkovićeva.

Ivan-Milosavljevic Ima onih koji ne rade jer moraju, nego zbog sticanja radne navike; foto: BYNOsim nerazumevanja pojedinih profesora, studente koji rade sada koči i “Bolonja“. Ova profesorka kaže da njeno iskustvo pokazuje da se odsustvo sa predavanja i vežbi ne odražava na uspeh njenih studenata, što, naglašava, ne mora biti slučaj i sa drugim predmetima.

Studentima koji su zaposleni olakšala je tako što ih je oslobodila predavanja i vežbi, iako je to od primene Bolonjske deklaracije obavezno.

Za njih ne važe ni uobičajene “kazne” za odsustvo u vidu dodatnog gradiva za ispit. Mislim da je činjenica da neko uspeva da radi i studira za svaku pohvalu - dodala je profesorka.

Pojavu da sve veći broj studenata radi u toku školovanja profesorka Vlajković smatra društvenim problemom koji ima i svoju dobru stranu.

Sa jedne strane mi je žao što ne mogu da se u potpunosti posvete studijama i još te četiri godine žive relativno bezbrižno dok ih neko drugi izdržava, a sa druge strane sam sigurna da će od radnih navika i iskustva u radu sa različitim ljudima koje steknu tako rano svakako imati puno koristi kasnije - kaže Ivana.

Kako pričaju studenti prve generacije na Departmanu za novinarstvo na Filozofskom fakultetu koji su studije počeli pre 11 godina, među njihovim kolegama su gotovo svi radili honorarno, volontirali, a bilo je i stalno zaposlenih. Međutim, od uvođenja „Bolonjske deklaracije“ pre 9 godina, za one koji su tada upisali fakultet, prisustvo na predavanjima i vežbama je obavezno, što otežava mogućnost da studenti zarade novac.

U zavisnosti od tolerancije profesora, studenti ili bez problema dobiju potpise ili ostaju bez njih i plaćaju naknadu od 4.000 dinara da bi „overili“ semester. To ujedno znači i da student ne može polagati taj ispit u toj školskoj godini, već da mora da čeka sledeću.

​Južne vesti će objavljivati tekstove novinara “Balkanske omladinske redakcije” koju čine mladi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Sve njihove multimedijalne forme sa fokusom na teme koje se tiču mladih možete naći na zajedničkoj platformi “Omladinska redakcija”.

Sadržaj koji će biti rezultat prvog angažovanja 60 mladih novinara iz regiona mogu da objave i drugi mediji, uz prethodno kontaktiranje predstavnika organizacije IDEA SEE ([email protected]).

Sve ovo omogućava projekat “Balkanska omladinska redakcija” koji, u partnerstvu sa “Južnim vestima” u Srbiji, radijom UGD FM u Makedoniji i “ONAuBIH” u Bosni i Hercegovini, organizuje IDEA SEE, a podržava “Open Society Foundation”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pmf

    20:03 // 9. 7. 2015.

    Kakva bre bolonja? Ovo sto mi imamo to je mesavina ko zna cega. Pet kolokvijuma iz jednog predmeta koji su cesto uslov da uopste izadjes na usmeni i onda izadjes na usmeni gde opet odgovaras sve to isto. Kolokvijumi usred ispitnog roka, predavanja takodje... Svi bismo mi zapravo i voleli da radimo, ali konkretno, studenti pmf-a, nemaju kad to da priuste sebi.

  • Dragan Nikolic

    14:29 // 9. 7. 2015.

    Ovo je sasvim normalno u razvijenim zemljama. Zašto ne bi bilo i kod nas? Svaka čast studentima koji rade.

    • Milos

      17:36 // 9. 7. 2015.

      Nije normalno sto rade uglavnom neprijavljeni, sto ih izrabljuju, sto im prekovremeno uglavnom nije placeno, sto su dnevnice mizerne i sto je poslodavac (da ne kazem gazda - gazde imaju psi) neki naduvenko sa osnovnom skolom.

  • Pjer

    13:29 // 9. 7. 2015.

    Problem je šta studiraju, a ne što rade! Trenutno ovde nema posla sa bilo kojom diplomom, ali studirati novinarstvo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: