Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:59, 28. 12. 2017.

| Društvo

“Radio Niš” nostalgični muzej gradskog duha

Autor:N. MarkovićIzvor:Južne vesti

Reportaža o "Radio Nišu"

Prvi radio signal kojim je Vrhovna komanda komunicirala sa Vladom Srbije emitovan je u Nišu ratne 1915. Trideset godina kasnije, u novogodišnjoj noći, iz nekadašnje kafane “Njujork” emitovan je prvi signal "Radio Niša".

Starije Nišlije sećaju se dana kada se 1950. godine radio uselio u Ulicu Ive Lole Ribara i tamo dočekao dvadeset i prvi vek.

Legenda niškog radija i zaštitni znak jutarnjeg programa Ozren Rašić, seća se da su na tom mestu snimali svoje prve ploče Galija, Kerber, ali i Lepa Lukić. Govori i o vremenima kada je sa nedavno preminulim Goran Kostićem Kostom iz grupe Novembar radio na izboru muzike, ali i o tome kako je zavoleo radio i zbog čega je dobar radijski glas važan.

Ja sam svoju dušu izduvao u mikrofon, a sećam se prvog dana kada sam ušao na velika vrata Radio Niša i tamo ostao gotovo tri decenije - priča Rašić.

O tome šta radio za nju znači, kako je izgledao Niš u vreme kada je oformljen prvi simfonijski orkestar i kakve veze Branko Miljković ima sa frekvencijom Radio Niša u prilogu koji sledi govori i Biljana MIjalković, koja i danas iz iste zgrade radi posao dopisnika Radio Beograda.

Ona kaže da je važno čuvati uspomenu na ugašeni radio, a u planu joj je da digitalizuje fonoteku, i poneki eksponat ostavi kao muzejski primerak.

Pogledajte prilog i prisetite se čuvenog gonga i džinglova koji su obeležili jednu nostalgičnu epohu.

Ovaj tekst nastao je uz podršku Gradske opštine Medijana.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • KNJAZ PRESS

    19:26 // 28. 12. 2017.

    Tako poznato...tuga.

    LINK: https://knjazpress.wordpress.com/razno/radio-knjazevac-again/

  • Aperkat

    17:02 // 28. 12. 2017.

    A,onda na scenu stupise beogradski lihvari i niski kvislinzi i ugasise nam Radio Nis!Nijedna gradska vlast nije htela da lobira,da se stanici vrati zivot,jer i nisu rodjene Nislije,pa skorojevici i ne shvataju da treci grad u Srbiji mora imati lokalnu radio stanicu!
    Nislije,a vazi i za mene,sram nas bilo,zbog indeferentnog stava!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: