Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 25. 2. 2024.

| Društvo

Radionica i predavanje o francuskoj modi naredne nedelje u Nišu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
francuski institut
Za ljubitelje francuske mode i kulture; foto: JV / Vanja Keser

Radionica o modi u Francuskoj namenjena deci, predavanje o francuskoj modi za odrasle i jubilarno takmičenje za Frankofonu pesmu - aktivnosti su koje Francuski institut u Nišu ogranizuje u narednom periodu.

Prva u nizu je besplatna radionica za decu koja će biti održana u sredu, 28. februara, od 19 sati u prostorijama Francuskog instituta. Ogranizatori najavljuju kulturno putovanje u Francusku preko radionice za decu i predavanja za odrasle, sa temom posvećenoj istoriji mode.

Druženje ćemo započeti malim povratkom u prošlost kroz istoriju mode u Francuskoj, zatim ćemo crtati modne skice, kao pravi kreatori i stilisti, i na kraju ćemo praviti unikatne “tote-bags” koje će deca moći da ponesu sa sobom nakon završetka radionice - kažu organizatori.

Narednog dana, u četvrtak, 29. februara, od 19 sati na Filozofskom fakultetu u Nišu biće održano predavanje o modi za starije od 16 godina. Kako kažu ogranizatori, “šetnjom kroz istoriju u Francuskoj i živote njenih velikih imena kroz vekove”, zainteresovani posetioci dobiće priliku da saznaju nešto više o francuskoj istoriji, njenoj kulturi i modi u svetu.

Iv Sen Loran, Kristijan Dior, Pako Raban, Iber de Živanši, Žan Pol Gotije. Sve su to velika imena francuske mode, osobe koje su svojim stvaralaštvom, izvanrednim kreacijama, koje su često bile ispred svog vremena, obeležile vek u kojem su živele. Francuska oduvek zauzima važno mesto u istoriji mode. Od Marije Antoanete, kraljice iz epohe Rokoko, do Koko Šanel, feminističke modne kreatorke poznate svima, nalaze se mnoge upečatljive ličnosti. Bolje ćemo ih upoznati, njih same i njihova dela, osvrnućemo se na važne periode u istoriji mode i na njene prekretnice - najavljuju organizatori.

Francuski institut produžio je prijave za tradicionalno muzičko takmičenje Frankofona pesma do 3. marta, priliku da prvi put zapevaju pred žirijem kandidati će imati na regionalnom takmičenju 9. marta, a finale 20. Frankofone pesme biće održano 31. marta u niškom Narodnom pozorištu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petra

    09:57 // 25. 2. 2024.

    Prijave za "Frankofonsku pesmu" su u toku, ali inertnost osoblja je
    zapanjujuća..
    Ne znam da li su "prezauzeti", volontiraju, ili šta li, ali nikako da doprem do njih...
    A rok se približava..
    Koliko ima (ako ja grešim) uspešno prijavljenih u Nišu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: