Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:25, 11. 7. 2023.

| Društvo

Radionice za najmlađe u Istorijskom arhivu Niš tokom celog leta

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Istorijski arhiv Niš
Kreativne radionice biće održane od 18. jula do 24. avgusta; foto: JV / Tamara Radovanović

Interaktivne i kreativne radionice za decu od 8 do 14 godina biće organizovane u Istorijskom arhivu Niša svakog utorka i četvrka od 11 sati do 12:15, od 18. jula do 24. avgusta. Iz niškog Ahriva ističu da će učesnici moći da se upoznaju sa njihovom arhivskom građom, ali i 300 godina dugom istorijom Tvrđave.

Prva radionica “ArhiVirenje” biće održana 18. jula, a polaznici radionice prošetaće zgradom Istorijskog arhiva, navode organizatori i kažu da će, rešavajući zagonetke, upoznati svaki kutak zgrade. Takođe, kažu da će korišćenjem QR koda imati prilike da vide virtuelnu izožbu “Prozori Istorijskog arhiva govore”.

Druga radionica "Mikro-istorija“ biće održana 20. jula, rezervisana je za predstavljanje dokumenata na mikrofilmu, a učesnici će se i sami oprobati u mikrofilmovanju. Radionica "Čujte i počujte“ 25. jula upoznaće učesnike sa plakatima i pozivnicama, pri čemu će oni moći da kreiraju sopstvene primerke - navode iz Istorijskog arhiva.

Na radionici “Osvajanje Tvrđave”, koja će biti održana 27. jula, učesnici će biti podeljeni u grupe i korišćenjem digitalnih mapa Tvrđave krenuti u potragu do tvrđavskih kapija, najavljuju organizatori.

Prvog dana avgusta učesnici će na radionici “Spomenici kroz štampu” moći da čitaju članke o kulturno-istorijskim spomenicima Niša, kažu organizatori i dodaju da će pisati novinarske članke o istorijskim događajima i ličnostima.

Šesta radionica "Čitajmo prošlost“ predviđena za 3. avgust, približiće rad u biblioteci i omogućiće im istraživanje matičnih knjiga, kako bi kreirali svoje porodično stablo. "Tragom istorije“ je naziv koji nosi radionica koja će se održati 8. avgusta i predviđena je za posetu objektima i spomenicima u okviru Tvrđave - kažu iz Arhiva.

Navode da će 10. i 15. avgusta biti održane dve radionice “Oživimo viteštvo” koje će biti održane u prirodi, a demonstatratori će, prema najavama, u srednjovekovnim kostimima dočarati prošlost Tvrđave.

Radionica "Pisaću ti pisma duga“, predviđena za 17. avgust, vratiće učesnike staroj tradiciji pisanja pisama, oživljavajući nekadašnji duh prenošenja poruka. Kroz radionicu "Otisak prošlosti“ koja će se održati 22. avgusta, osnovci će praviti svoje pečate, izražavajući svoju kreativnost, rešavaće asocijacije i takmičiti se u kvizovima znanja - rekli su organizatori.

Završna radionica “Tvrđava u slici” biće održana 24. avgusta kada će učesnici fotografisati pejzaže Tvrđave i virtuelnim naočarama moći da pogledaju izložbu “Tri veka niške Tvrđave (1723-2023)”.

Iz Istorijskog arhiva Niš kažu da su radionice potpuno besplatne, kao i da mogu učestovati svi zainteresovani.

Roditelji koji žele da prijave svoju decu mogu to učiniti mejlom [email protected].

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: