Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:15, 17. 1. 2020.

| Društvo

Radna grupa za aerozagadjenje u Nišu najavljuje subvencije za kvalitetnije grejanje

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
ogrev
Rešavanje problema zagađenja u Nišu počinje od grejanja; foto: JV

Da vazduh nije sve zagađeniji zbog boljeg standarda građana, kao što kaže predsednik Aleksandar Vučić - tvrde stručnjaci i kažu da je jedan od najvećih zagađivača loše grejanje. Upravo bi prvi konkretni potezi Radne grupe za aerozagađenje u Nišu trebalo da budu rešenje tog problema, a predsednik Goran Milosavljević kaže da je u pripremi projekat subvencija za kvalitetnije grejanje.

Zagađenje vazduha je i ove zime glavna tema, jer se godinama ovaj problem ne rešava. Objašnjenje predsednika Vučića da je za sve nezdraviji vazduh kriv bolji standard građana demantovali su mnogi stručnjaci, koji kažu da je loše grejanje jedan od najvećih zagađivača. Demantovali su ga i građani koji kažu da nemaju novac za kvalitetna goriva, pa se greju na sve i svašta - za loženje koriste smeće i automobilske gume, pa čak i mašinska ulja.

O tome su još pre godinu dana govorili iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju i kontatovali da Niš može da prodiše ako se subvencioniše bolje grejanje. Da je to u planu kaže predsednik Radne grupe o aerozagađenju i pomoćnik gradonačelnika Goran Milosavljević, pred sastanak koji će imati danas. Toplana Toplana je 94 % na gas, uskoro preuzima kotlarnicu KC Niš; foto: JV

Na sastanku ćemo da istaknemo da spremamo projekat subvencija za građane, nešto po modelu kako to radi Užice, gde će da se subvencioniše prelazak na kvalitetnija goriva i da vidimo u kojoj meri to možemo da uradimo - najavljuje.

Ističe da će u Nišu problem zagađenja početi da se rešava upravo od grejanja, jer je to jedan od najvećih zagađivača vazduha.

Milosavljević kaže da će konkretni koraci biti vidljivi narednih meseci, kada bi Toplana trebalo da preuzme kotlarnicu Kliničkog centra.

Gasimo toplanu "Čair" koja je na mazut, to treba narednih meseci da se realizuje i preuzimamo kotlarnicu Kliničkog centra i to će da reši veliki problem, jer je sada na toj lokaciji katastrofalno zagađenje. Prebacujemo sada 7 vrtića na Toplanu, odnosno na gas, sredstvima iz budžeta - kaže Milosavljević.

Kaže da je niška Toplana skoro potpuno prešla na gas, 94 %, ali da su problem republička preduzeća na koja ne mogu da utiču. Ipak, kaže da je Grad Niš spreman da subvencioniše priključak tih institucija na Toplanu.

Pričamo o Univerzitetu, odnosno o Banovini, Pravnom i Ekonomskom fakultetu, zgradi Železnice pored Pravnog fakulteta, Studentskom domu i što je po meni najveća katastrofa o Medicinskom fakultetu. Mi na to nemamo uticaj, a to su veliki zagađivači - ističe Milosavljević.

Milosavljević je rekao i da će nakon današnjeg sastanka građani biti upoznati sa konkretnim predlozima i merama koje će u Nišu biti preduzete da bi se kvalitet vazduha poboljšao.

Podsetimo, građani su već danima u strahu jer merenja pokazuju da je zagađenje sve veće, ali nadležni kažu da nema mesta panici i da je situacija uobičajena. Zbog zagađenog vazduha Vlada Srbije je pre dva dana hitno zasedala, ali nisu doneli konkretna rešenja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Unuče

    19:51 // 28. 3. 2021.

    Hoću da kupim peć na pelet za grejanje dela kuće bez radijatora,znači klasična peć .Da li neko zna nešto o mogućoj subvenciji za nabavku takve peći?Pozdrav svima

  • Ouzo

    05:59 // 18. 1. 2020.

    Ovi sto se,do pre godinu dana zalagase,da se Toplana srusi,zatvori,da su neradnici, neznalice,zaposlene kao na modnoj pisti i nazivase ih "snajke",pa drukaju racune,pa sto greju nocu,sad se zalazu da se oni na ugalj i preradjeno ulje i repicu povezu na toplanu !Znaci ludilo !
    Najgora gradska vlast u Srbiji,formira PREDIZBORNU radnu grupu !
    Kad oces nesto da ne uradis,formiraj radnu grupu !!!

  • srba

    16:12 // 17. 1. 2020.

    a kako svi da se prikljuce na lopovsku toplanu koja lozi mazut ????
    to ce da nas spasi jel da???
    to je samo lud covek mogo da smisli sta se oslobadja kad sagoreva drvo a sta mazut ????

    • Ouzo

      05:52 // 18. 1. 2020.

      Totalno si u ofsajdu,Toplana je 94 % na gas !
      Verovatno si duznik,za razliku od mene,pa su ti svi lopovi !
      Ove iz distribucije i parking servisa ne pominjes,oni su ti dobri,a ovi sto greju te kradu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: