Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:34, 11. 12. 2020.

| Društvo

Radnici Apotekarske ustanove u Leskovcu proglašeni tehnološkim viškom

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
apoteka leskovac
Odbornici glasali da se 8 radnika jedine preostale državne Apoteke proglase tehnološkim viškom, foto: B. A.

Crna tačka njegove vlasti, tema svih skupština i problem, kako je gradonačelnik Leskovca nazvao Apotekarsku ustanovu ili ono što je od nje ostalo nakon reorganizacije, a to jedna preostala apoteka sa osmoro zaposlenih, rešen je odlukom da se apotekari proglase tehnološkim viškom zbog, kako kaže, nemogućnosti poslovanja Apoteke, što je potvrdio i direktor Živorad Denić. Zaposleni se ne slažu sa tim da je tržište rada bilo jedino rešenje za njih.

Na predlog gradonačelnika Gorana Cvetanovića, odbornici su usvojili da se osam radnika jedine preostale državne Apoteke u Leskovcu proglase tehnološkim viškom i da im se isplate otpremnine od 3 miliona dinara.

Sa radnicima koji još rade u Apoteci je, rekao je Cvetanović, potpisan sporazum juna 2020. godine i iz budžeta im se mesečno na ime zaostalih plata isplaćuje 1,6 miliona dinara, a to treba da bude rešeno do maja sledeće godine.

Ono što treba da znate je da oni danas ne rade, sede kući, a mesečno je obaveza prema njima, jer zahtevaju platu, Apoteka i dalje radi, postoje zakonski uslovi da se apoteka ne zatvori, nego makar jedan upošljenik ostane da radi, svakog meseca 900.000 dinara. U vezi sa tim, ja smatram i predlažem da radnike proglasimo tehnološkim viškom zbog nemogućnosti poslovanja Apoteke i trebali bi da izdvojimo 3 miliona dinara na ime otpremnine, bolje to nego milion dinara svakog meseca, a ne rade, ne dolaze na posao. Pri tome niko od njih nije ostao bez posla, znate i sami da je apsolutno dovoljno da daju svoju diplomu, da se registruju i apoteka može da funkcioniše - rekao je Cvetanović.

Sa nekadašnjim radnicima koji su napustili i tužili Apoteku, a kojima Apotekarska ustanova duguje oko 40 miliona dinara, pokušaće, dodao je, da potpiše adekvatan sporazum i da se isplate u roku od 12 meseci.

Dugo je ovo bilia tema svih skupština, dugo je opravdano kritikovano poslovanje Apoteke, slobodno mogu da kažem to je jedina crna tačka na koju nemam ni ja odgovor, niti obraza da nešto branim, niti ću imati moralno pravo da se javljam i odgovaram na pitanja. Sigurno je krivica i moja, iako za tih 5, 6 godina ni dinar nije dat Apoteci, niti od nje uzet - rekao je Cvetanović.

Dug dobavljačima, 150 miliona dinara, će biti isplaćen novcem koji je Grad dobio od Vlade Republike Srbije.


Zaposleni: Sramota za državu, tehnološkim viškom proglašena i radnica koja ima kovid

Leskovačka Apoteka je godinama u finansijskim problemima, a zbog neisplaćivanja čak i do 38 plata, preostalih osmoro apotekara koji su, nakon reorganizacije, ostali da rade u jedinoj apoteci, pomoć su često tražili od Vlade Srbije, Ministarstva zdravlja, Grada, ali pregovori nikad nisu uspeli.

Potvrda o bolovanju Tehnološkim viškom proglašena i radnica koja je na bolovanju zbog kovida; foto: Privatna arhiva Na odobravanje nisu naišli, kako kažu, ni kada su tražili da rade volonterski u Bolnici tokom epidemije kovida.

Proglašavaju nas tehnološkim viškom u vreme bolesti, kada se nudimo Opštini - dva puta šaljemo dopis da hoćemo da radimo volonterski u Bolnici, jer je i direktor Bolnice rekao da nema više osoblja. Otpustiti zdravstvene radnike za vreme pandemije kovida 19, usred zime, u trenutku kada su radnici Apoteke na bolovanju zbog kovida, to je sramota za državu. Stav zaposlenih je isti - uputili smo predlog gradonačelniku da želimo da radimo, pa Upravnom odboru, obratili smo se Brnabićki, Vučiću, Ministarstvu zdravlja, žalili se Zdravstvenoj inspekciji iz Niša na našu situaciju, onda su oni to uputili leskovačkoj i niko nije reagovao - kažu zaposleni.

Dopis apotekara Cvetanoviću Apotekari tražili od gradonačelnika da da budu od koristi tokom epidemije; foto: Privatna arhiva Radnici su 25. novembra upoznali gradonačelnika sa situacijom u Apoteci. U dopisu koji su mu poslali piše da dolaze svakodnevno na posao, sa blokiranim računom, bez lekova, a mesec dana i bez struje i da je nemoguće raditi u takvim uslovima.

Svesni smo da smo Vam na teretu zbog isplate tekućih plata i želimo da nađemo rešenje makar preraspodelom na upražnjena radna mesta kojih ima, bar privremeno, zbog porasta broja zaraženih i tako opravdamo naše zarade, a da kasnije zajedničkim snagama uspemo da obezbedimo uslove za rad jedne apoteke gde bi sigurno zaradili naše plate, a višak bi išao u opštinsku kasu. Želimo da radimo i sigurno možemo pomoći kao što su za vreme prvog i drugog talasa kovida 19 naše kolege koje su imale svoja prevozna sredstva učestvovali u dostavi lekova i hrane starijim licima. Stavljamo Vam se na raspolaganje, ne pravite od nas nove socijalne slučajeve i ne ostavljajte bez hleba našu decu. Želimo da budemo od koristi gradu i našim sugrađanima - piše u dopisu gradonačelniku.

Dan kasnije, Cvetanoviću je stigao i Predlog rešenja Apoteke Leskovac gde predlažu da se ona pripoji nekoj Apotekarskoj ustanovi koja posluje jer će tako Leskovac dobiti gradsku, a možda i dežurnu Apoteku koju nema.

Odluka o proglašenju apotekara tehnološkim viškom Direktor Apoteke kaže da ne postoji drugo rešenje osim ovog; foto:Privatna arhiva Direktor Apoteke Živorad Denić je kratko rekao za Južne vesti da su gubici od pre nekoliko godina veliki i da ne postoji drugo rešenje osim ovog, što je obrazloženo i u Odluci Upravnog odbora gde piše da je došlo do trajnije nesposobnosti plaćanja i nemogućnosti izmirenja finansijskih obaveza prema dobavljačima i zaposlenima, kao i da je smanjen obim posla.

Zaposlenima će, kako piše, pre prestanka radnog odnosa, biti isplaćene otpremnine, a sve neizmirene obaveze 30 dana po prestanku radnog odnosa.

Podsetimo, finansijska propast gradske Apoteke u Leskovcu dovela je do toga da u ovom gradu bude zatvoreno čak 10 javnih apoteka, a kako reorganizacija ustanove nije donela botiljak, zaposleni su zbog ugrožene egzistencije i neuspelih pregovora sa nadležnima, održali i protest u Beogradu. Gradonačelnik Leskovca je sredinom novembra najavio da će do kraja godine biti isplaćena sva dugovanja koja Apotekarska ustanova duguje radnicima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Дракче Тормак

    17:16 // 12. 12. 2020.

    Државне трговине пропале, ксо и остали ресурси. Затворили 10 јавних апотека, а питам се колико је приватних отворено, а како послују профитабилно, отварају се нове. Капитализам је то, тражили смо добили га. Знам прилино њих који се радовали акцијама фирми у којима радили, те ,,цвркурали" биће сувласнци истих. Плитко размишљање или похлепа.

  • Kimi

    02:36 // 12. 12. 2020.

    Kada je narod u Leskovcu dozvolio Mesku i sličnima da upravljaju gradom, onda ništa bolje nisu ni zaslužili. Ako nema boljih, ovo vam je sasvim ok.

  • Potop

    01:31 // 12. 12. 2020.

    Tehnoloski visak, a saldo zaposlenih 0 (nula), pa zar vam Leskovcani nisu potrebne apoteke i lekovi zasto cutite, pa vama i vazduh da ukinu i zene da vam uzmu vi bi cutali i rekli tako treba, ali vi ste glasali za ovo, a ovo je pocetak samo bice jos mnogo gore nece imati ko ni da vas leci pa onda sta ce vam i lekovi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: