Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:24, 5. 3. 2015.

| Društvo

Radnici Gradske uprave nastavili štrajk

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
strajk-u-vranju.jpg
Obustava rada po sat vremena do narednog četvrtka, potom dogovor ili generalni štrajk

Kao što su i najavili u sredu, radnici Gradske uprave Vranje okupili ponovo su obustavili rad na sat vremena.

Prema rečima Jelene Janković, predsednice sindikata, nije bilo nikakvih dogovora u međuvremenu, te oni ostaju pri odluci da, ako do sledećeg četvrtka ne dođe do dogovora, stupe u generalni štrajk.

Danas su sindikalci dostavili spiskove zarada zaposlenih u Gradskoj upravi na kojima se jasno navodi da zaposleni sa drugim stepenom primaju neto zaradu od 18.548 dinara, što je ispod zakonom zagarantovanog minimalca, treći stepen prima 24.563, četvrti 27.195, šesti 34.202, dok zarada zaposlenih sa sedmim stepenom iznosi 56.168 dinara.

Povodom stupanja u štrajk upozorenja sindikata Gradske uprave, saopštenjem se oglasio i gradonačelnik Vranja Zoran Antić koji kaže da je legitimno pravo svakog radnika da štrajkuje i bori se za bolji materijalni položaj, kao i da štrajkači imaju njegovu principijelnu podršku jer je, kaže Antić, potpuno svestan teške situacije.

U dosadašnjem periodu iskazao sam više nego dobru volju da kroz pojedinačni kolektivni ugovor sagledamo sve zaposlene i taj dokument ću potpisati kada radni tim i načelnica Gradske uprave pravno usaglase sve odredbe. To dobro zna i predsednica sindikata Gradske uprave Jelena Janković koja je jučerašnjim izjavama izašla iz okvira sindikalnog delovanja i prešla na politički teren, optužujući da Izmene Pravilnika o zvanjima, zanimanjima i koeficijetnima za obračun i isplatu plata zaposlenih u Gradskoj upravi usvojene su u decembru na sednici Gradskog veća i on je istog meseca stupio na snagu – kaže Antić.

Dodaje da kako su u januaru isplaćene zarade za prethodni mesec, to znači i da nije prekršen zakon.

Što se tiče Upravne inspekcije, tačno je da sam ih lično pozvao i po njihovim instrukcijama donećemo potrebne odluke na sutrašnjoj sednici Gradskog veća. To samo znači da nam je stalo da dosledno ispoštujemo zakone, a samim tim i visinu zarada, koje uređuje država, a ne lokalna samouprava - stoji u saopštenju gradonačelnika Antića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kalča

    14:18 // 6. 3. 2015.

    Da ponovim. Da li štrajkači smatraju da bi otkazom partijskim "kadrovima", koji u radnom smislu ne vrede ništa, problem sa platama bio manji?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: