Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:58, 30. 3. 2020.

| Društvo

Radnici KC Niš razočarani jer im se umanjuje plata zbog samoizolacije, iz Uprave kažu samo poštuju zakon

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
kc nis
Radnici razočarani i besni; foto: A. K.

Nakon što su obavešteni da će primiti platu umanjenu za 35%, zaposleni niškog Kliničkog centra koji su u samoizolaciji i izolaciji burno su reagovali, kažu da ne razumeju zašto su kažnjeni, a neki najavljuju i tužbe kada pandemija prođe. Iz Uprave KC Niš kažu da nije njihova samostalna odluka, već su radnicima prosledili obaveštenje na osnovu zakona i preporuka Ministarstva. Ministarstvo rada ranije je najavilo posebni akt o regulisanju naknada u vreme vanrednog stanja, ali još nije objavljen.

Dok sa jedne strane dobijaju obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o povišici od 10 %, pohvale za trud i rad, aplauze brojnih građana, medicinari niškog Kliničkog dobili su sa druge strane obaveštenje koje ih je, kažu, razočaralo.

Jedan od radnika KC Niš koji je u izolaciji kaže da je nepravedno da se ovako “nagrađuju” oni koji su u prvoj liniji borbe protiv pandemije, a neke od njegovih kolega najavljuju i tužbe "kad sve prođe".

Ja sam sa posla poslat kući u karantin kao i sve kolege, nisam to od kuće doneo na posao. Srećan sam sa jedne strane jer se nisam razboleo, ali ne mogu da razumem zašto me sad kažnjavaju smanjenjem plate. Uskoro se vraćam na posao, ne znam šta nas čeka. Nadam se bar bolja zaštita nego što je bila - kaže ovaj radnik.

Iz Uprave KC Niš ističu da će radnicima drugi deo martovske plate biti u potpunosti isplaćen, kao da do smanjenja nije došlo. Napominju da nijednom radniku koji redovno obavlja svoje radne zadatke, nisu i neće smanjivati platu.

Kada je reč o zaposlenima KC Niš, koji se trenutno nalaze u izolaciji ili samoizolaciji, a zbog privremene sprečenosti za rad, propisanom merom obavezne izolacije kao kliconoša, ili zbog pojave zaraznih bolesti u njegovoj okolini, pripada pravo na prosečnu zaradu koju je osiguranik ostvario u predhodnih 12 meseci, pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad i određuje se u visini od 65%, od osnova za naknadu zarade - saopštavaju iz KC Niš.

Napominju da ovo nije akt ničije samovolje, već samo poštovanje zakona.

Nakon dostavljanja tražene dokumentacije od strane zaposlenih, ukoliko se utvrdi da je kod pojedinaca, došlo do greške u slanju obaveštenja, svakom od njih, u tom slučaju, biće isplaćeno 100% zarade, a sve zarad pozitivne stimulacije svim radnicima KC Niš, koji se danonoćno bore za živote i zdravlje svih pacijenata Kliničkog centra Niš i koji su “prva linija odbrane” našeg stanovništva, u ovom delu Srbije - kažu iz Uprave Kliničkog.

Objašnjavaju da je neophodno, kako bi se sprečile zloupotrebe, da im zaposleni dostave traženu dokumentaciju - da im je naložena mera samoizolacije ili karantina, a da potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad, kao i doznaku za zaposlenog, može da dostavi član porodice ili sam zaposleni, kad prestanu razlozi zbog kojih istu nije mogao da dostavi.

Urednica časopisa Nova ekonomija Biljana Stepanović rekla je za N1 da je smanjenje jeste, strogo gledano, prema zakonu, jer oni koji su na bolovanju primaju 65 odsto plate, ali da bi država trebalo da iznađe drugo rešenje.

Treba videti šta se dešava kad ste žrtva povrede na radu, kako bi se ovo moglo tretirati. Ili da se donese neki propis da se vanrednom isplatom nadoknadi ljudima koji su se razboleli, ugrozili svoj život pomažući drugima. Ustav se krši, Skupština je raspuštena, vanredno stanje je uvedeno bez Skupštine, a pozivamo se na Zakon o radu da se ljudima smanjuje plata na bolovanju. Nađite način, pomozite ljudima - kaže ona.


Ipak drugačija odluka?

Iz Uprave Kliničkog pozivaju se na Zakon o zdravstvenom osiguranju (članove 73 i 95) , Odluku o proglašenju vanrednog stanja, Uredbu o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja i Statut Kliničkog centra Niš, kao i na mišljenje Ministarstva rada.

Međutim, u mišljenju Ministartva rada, koje je objavljeno 24. marta, piše da zaposleni koji su samoizolaciji imaju pravo na naknadu zarade, kao i da će ona biti regulisana posebnim aktom Vlade.

Naknada zarade, u slučaju samoizolacije zbog zdravstvenog nadzora nad zaraznom bolešću COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 i mera ograničenja kretanja, odnosno mera kućne izolacije, biće regulisana posebnim aktom Vlade - navodi se u obaveštenju.

Ne napominje se da li to znači da će ostati isti odnos koji propisuje Zakon o zdravstvenom osuguranju kojim zaposlenom pripada 65% plate ili će ova cifra biti drugačija, kao ni o kom aktu Vlade je reč.

Pitanja o tome poslata su Ministarstvu rada i očekuju se odgovori.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Odgovor KC Niš (preuzmi) - 815.00 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aja

    15:23 // 31. 3. 2020.

    Neki zdravi lekari i njihova deca lekari su otvorili bolovanje usred epidemije. Pobegli.Treba striktno proveriti cije je bolovanje opravdano a cije ne

  • Leh Valensa

    10:51 // 31. 3. 2020.

    Sindikat "nezavisnost" ,zavisan od direktora !
    Prijaviti ih Predsedniku prof.Stoljkovicu,za podrepastvo !

  • Mića Stamenković

    10:48 // 31. 3. 2020.

    Koliko znam i direktor je lekar i zato mi je njegovo ponašanje nelogično. Kažnjavanje lekara koji su se zarazili radeći svoj posao je krajnje nemoralno u ovom trenutku. Jedino ako to radi iz želje da se nekom dodvori da bi zadržao mesto direktora. E onda ga razumem što žrtvuje kolega lekare radi lične koristi. To se kod nas zove MORAL

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: