Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:44, 14. 3. 2017.

| Društvo

Radnici "Parking servisa" postavljaju predizborne reklame SNS

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Ekipa Parking servisa postavlja transparente za Aleksandra Vučića; foto: M. M.
Ekipa Parking servisa postavlja transparente za Aleksandra Vučića; foto: M. M.

Prema rečima očevidaca koji su se zatekli u Voždovoj ulici u Nišu, radnici "Parking servisa" postavili su viseće banere za predsedničkog kandidata SNS-a Aleksandra Vučića. U "Parking servisu" kažu da su to odradili na osnovu zvaničnog cenovnika, potpisanog ugovora sa firmom "Studio S" i da im je ta usluga plaćena.

Nišlije koje su bile u centru grada u trenutku postavljanja predizbornih transparenata kažu da je ekipa "Parking servisa" zasada postavila velike transparente od semafora kod Ureda do Suda, duž Voždove i Ulice Milojka Lešjanina.  Postavljaju se transparenti u Voždovoj ulici; foto: M. M. Postavljaju se transparenti u Voždovoj ulici; foto: M. M.

Kako se vidi na slikama, pored radnika koji vezuju viseće reklame, za kampanju Srpske napredne stranke koristi se i kamion "Parking servisa", kao i oprema ovog preduzeća.

U "Parking servisu" kažu da je to uradila Služba signalizacije iz tog preduzeća, a na osnovu potpisanog ugovora "sa trećim licem".

Ovo je redovno obavljanje poslova montaže transparenata po zahtevu naručioca. Nalog za postavljanje izdao je rukovodilac Službe signalizacije javnog osvetljenja i održavanja - kažu u "Parking servisu".

U ugovoru koji je dostavljen redakciji vidi se da je "Parking servis" za postavljanje 6 banera angažovala firma "Studio S" iz Niša i da je ta usluga plaćena 21.050 dinara. Kako kažu u "Parking servisu", sve je naplaćeno po cenovniku koji važi od 1. decembra 2015. godine. Faktura - Parking servis Faktura - Parking servis

Podsetimo, i u izbornoj kampanji 2014. godine bilo je sličnih zloupotreba. Tada su radnici niške Elektrodistribucije, koristeći službene kamione na kojima je plakatima sa likom Aleksandra Vučića bili prekriveni bio prekriven znak ove državne firme, postavljali transparente Srpske napredne stranke.

Problema je bilo i pred prošlogodišnje parlamentarne izbore, kada je centar Niša bio je "okićen" banerima Aleksandra Vučića, za koje su nadležni tvrdili da nisu dali dozvolu, dok su iz SNS-a novinarima Južnih vesti dostavili saglasnost "za zauzeće javne površine".


Zabranjeno angažovanje javnih preduzeća u političke svrhe

Komentarišući angažovanje javnih preduzeća u predizborne svrhe, pre nego što je "Parking servis" dostavio ugovor, Pavle Dimitrijević šef pravnog tima posmatračke misije "Građani na straži", koja se bavi posmatranjem predizborne kampanje, kaže da Član 70. Zakona o javnim preduzećima jasno određuje da se "u svrhu političke aktivnosti ne može koristiti bilo koja aktivnost javnog preduzeća"

U tom smislu postoji i jasna zabrana i ovakav vid zloupotrebe može se prijaviti Agenciji za borbu protiv korupcije. To je jedna od bitnijih vrsta nepravilnosti u predizbornoj kampanji - pojašnjava Dimitrijević.

U slučaju da nije jasno kako je i po kom osnovu preduzeće angažovano, Dimitrijević kaže da postoji mogućnost da se podnese vanredni inspekcijski nadzor, kako bi se utvrdilo ko je dao nalog da se propagandni materijal kači na bandere.  Predizborne reklame postavljaju i u naselju Ratko Jović; foto: R. S. Predizborne reklame postavljene i u naselju Ratko Jović, na ulazu u Niš; foto: R. S.

*Tekst je, u odnosu na prvobitnu verziju, izmenjen nakon što su novinarima stigli odgovori iz niškog "Parking servisa". Razgovor sa Pavlom Dimitrijevićem obavljen je, takođe, pre nego što su odgovori stigli.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bojan M

    07:58 // 22. 3. 2017.

    Uplašili su se naroda,zato su sve nervozniji i bahatiji. Narode moj dragi ugasite pink za početak. Kaže mi kolega na građevini kako ono đubre Jeremić trošio neznam kolko na avion, a ja mu kažem da ovaj troši milione dnevno na vozikanje naroda kao ovaca po vašarima. Pa ti izmaltretirani ljudi će prvi glasati protiv jer vide šta se dešava

  • Винстон

    21:44 // 19. 3. 2017.

    Шта рећи кад на предизборним скуповима СНС-а можеш да видиш раднике Паркинг сервиса, Комуналне полиције, контролоре у ЈГП... Па да...

  • Blackburn

    10:05 // 15. 3. 2017.

    SAMO JAKO-lek protiv ovakve bahatosti!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: