Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:12, 23. 8. 2021.

| Društvo

Radnici "Simpo-Šik" na sat vremena blokirali put Niš-Priština, najavljuju proteste i narednih dana

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
radnici blokada
Radnici Simpo Šik-a na sat vremena blokirali državni put; Foto: Lj. M.

Sa zahtevom da im se poveže radni staž koji firma nije uplaćivala od 2010. godine, ali i isplati obećana novčana pomoć iz 2019. godine, preko 100 radnika "Simpo Šik"- a u Kuršumliji blokiralo je na sat vremena državni put Niš-Priština kod sela Kastrat. Kako su najavili iz sindikata zaposlenih, jednočasovni štrajk upozorenja će se nastaviti i narednih dana, a ukoliko ne bude rezultata, odlučivaće o radikalizaciji protesta, obustavom rada i totalnom blokadom fabrike.

Radnici ističu da godinama, kako kažu, trpe teror i laži rukovodstva vranjske fabrike i da su sada čvrsto rešili da tome stanu na put. blokada puta Saobraćaj na delu puta Niš-Priština sat vremena bio u prekidu; Foto: Lj. M.

Kuršumlija neće dozvoliti da bude kolonija Vranja i da rukovodstvo fabrike od nas radnika napravi robove. Mi smo godinama ćutali, pokušavali da kroz dijalog rešimo problem, slali pisma na sve adrese, obećavali nam da će pomoći, ali su na kraju svi ostali gluvi na naše apele. Sada više nema nazad i mi ćemo ovo isterati do kraja, moramo se izboriti za naša prava koja nam po zakonu pripadaju – kaže Aleksandar Eraković, predsednik sindikata zaposlenih u Simpo Šik-u Kuršumlija.

Dodaje da je današnja najavljena blokada održana sat vremena kasnije jer je rukovodstvo fabrike zapretilo prijavama Inspekciji rada. eraković Predsednik sindikata Aleksandar Eraković se obraća radnicima; Foto: Lj. M.

Oni su nas do petka ubeđivali da će podržati naše proteste i dozvoliti radnicima da danas napuste posao sat vremena pre kraja radnog vremena. Međutim, naknadno su nas obavestili da to ipak neće uraditi i da će svi radnici koji pre vremena napuste radna mesta biti sankcionisani. Da ne bi došlo do toga mi smo najavljeni štrajk počeli sa satom zakašnjenja – dodaje Eraković.

Iako se dobar deo radnika na protestu zalagao da se sutrašnji protest održi na ulazu u fabriku i od ranih jutarnjih sati blokira ulaz kako ne bi dozvoli rukovodiocima da stignu do svojih radnih mesta, on će najverovatnije biti održan na istom mestu kao i danas.

Radnici pozivaju nadležne institucije pa i samog predsednika države Aleksandra Vučića da im reši problem. saobraćaj Za vreme protesta saobraćaj bio u prekidu; Foto: Lj. M.

Mi smo se svima obraćali, ali nam niko nije odgovarao. Sumnjamo da naša pisma ne završe tamo gde su adresirana, već da ih neko sklanja. Sada smo na ulici i nema nazad, moraće da čuju za nas svi. Ovo je početak, sutra će nas biti bar duplo više, a pozivamo i sve druge građane Kuršumlije da nam se pridruže jer se ovde ne radi o politici i ovo nije udar na državu, već borba za prava dostojna čoveka u ovom veku – rekli su obespravljeni radnici.

Policajci u uniformi i civilu su bili prisutni, ali nisu ometali protest niti ljude koji su se okupili da blokiraju put, već su pomogli i obezbeđivali saobraćaj u koloni automobila koja se napravila sa jedne i druge strane.


Sa 40 godina staža penzija nešto preko 18.000 dinara

Zvonimir Mikić, do prošle godine radnik Simpo Šika-a, sada penzioner koji je sa 40 godina radnog staža dobio mesečnu penziju koja je nešto veća od 18.000 dinara. On je kao bivši radnik podržao svoje doskorašnje kolege i nada se da će se izboriti da se prema njima ispravi ova nepravda. mikić Zvonimir Mikić penzioner Simpo Šika sa 18.000 dinara; Foto: Lj. M.

Nomalno je da nisam zadovoljan, koja je to para ne mogu sa tim novcem ni da podmirim najosnovnije potrebe, dok platim struju, lekove i ostale dažbine ne ostaje mi gotovo ništa za život. Da nemam neki minimalni prihod od poljoprivrede kojom se bavim u slobodno vreme, bukvalno bi bio socijalni slučaj - kaže penzioner Mikić.

Ističe da je poslednjih desetak, 15 godina primao uglavnom minimalac, a da je pre toga plata bila nešto bolja, te da zbog toga ima nešto veću penziju od ostalih kolega koji sada odlaze u penziju sa 12.000 do 15.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bole

    14:57 // 31. 8. 2021.

    šta ovo treba da znači...šta me briga za vaše osiguranje...vi ste potpisivali ugovore o radu a ne ja...što niste pazili šta potpisujete...šta se mene tiču vaše penzije...hoću da se krećem svakim putem na području Srbije pa i na relaciji priština-Niš a ne da mi tamo neko blokira puta za stvari za koje ja nisam kriv ništa....čudo niste doveli i onog miloševića pa njeov g 17 je otvorio kopaonik..

  • jelena petrovic

    08:54 // 24. 8. 2021.

    Zasto ne objavljujete komentar nas koji molimo za pomoc u vezi strazavackog potoka,uporno pisem,obracam se nadleznima,a vi ne postavljate komentar.MI SE GUSIMO OVO JE NEIZDRZIVO,PROZORE NE OTVARAMO.NADAMO SE DA CE NEKO USLISITI NASE MOLBE.UNAPRED ZAHVANI ZRTVE SMRADA....

    • IVANA DJURIC

      15:25 // 24. 8. 2021.

      Napokon se neko setio da pise o problemu strazavacki potok.Jelena bravo za tebe, sta da ti kazem i mi se gusimo ,ali izgleda da nadlezne nije briga za to.Smrad je nepodnosljiv.

  • Dragan Petrovic

    07:36 // 24. 8. 2021.

    "Zlatno doba",ali samo za politicare i lopine koji 30 godina pljackaju...penzija koju je ovaj radnik stekao posle 40 godina rada negde je dnevnica...sram ih bilo i za ovaj ponizavajuci minimalac koji je ispod minimalne potrosacke korpe...pamet u glavu,ove spodobe koje se menjaju 30 godina razmislite dobro pre glasanja...sada nude brda i doline,a posle...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: