Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:53, 3. 8. 2021.

| Društvo

Radnici "Simpo Šik"-a protestovali zbog neuplaćivanja staža ispred zgrade Opštine Kuršumlija

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
radnici
Protest radnika; foto: D. Đ.

Preko 100 radnika kuršumlijskog Simpo Šika okupilo se danas ispred zgrade Opštinske uprave kako bi, kako kažu predstavnici Sindikata radnika, ukazali na dugogodušnji problem sa nepovezivanjem radnog staža i neuplaćivanjem doprinosa, ali i zbog toga što im nije isplaćena obećana novčana pomoć. Kažu da će se na istom mestu okupiti i narednih nekoliko dana, kako bi ih, kako objašnjavaju, video neko iz državnog vrha, kojima su se nekoliko puta obraćali.

Nekoliko puta do sada organizovane su blokade državnog puta Niš - Priština, ali su one prolazile bez prisustva radnika. Aleksandar Eraković, predsednik Samostalnog sindikata radnika kaže da te blokade nemaju veze sa radnicima Simpo Šika i da su to pokušaji da se politički iskoristi njihov problem.

Danas je deo radnika izašao na ulicu, nakon završetka prve smene.

Danas nije ni pola radnika izašlo na ulicu, mi nismo hteli da prekinemo proizvodnju, danas su izašli radnici koji su izašli nakon posla. Fabrika radi, nismo stupili u štrajk. Ovo je prvi put da krećemo na ovakav način jer dopisi nisu urodili plodom. Slali smo i predsedniku Srbije, Ministarstvu privrede, direktoru Simpa i direktoru Simpo-šika. Na nijedan nismo dobili konkretan odgovor - kaže Eraković.

Objašnjava da imaju podršku i lokanih vlasti i odbornika, da su dopise nadležnima koji su sastavljeni na vanrednoj sednici Skupštine Opštine početkom jula slali i iz lokalne samouprave.

Glavni njihov zahtev je uplata 10 godina neuplaćenog radnog staža. radnici Okupljanja ispred Opštine najavljena i za naredne dane; foto: D. Đ.

Poslodavci su nama plasirali razne priče, neke od njih i nemoguće. Pozivali su se i na odluke Vlade. Zakonski država ne može nekoga da oslobodi uplaćanja radnog staža. To nije problem samo sadašnjih radnika, već i oni koji su sada u penziji, a zbog toga imaju male penzije - objašnjava predstavnik radnika.

Takođe, kako objašnjava, nije im isplaćena i novčana pomoć koju je pre 3 godine obećao državni sekretar.

Pomoć je bila određena za radnike Simpo Šik Kopaonika, a onda su oni tužili tu firmu i dobili pomoć, a mi nismo. A to su ista potraživanja koju imaju svi radnici. To je izazvalo revolt kod drugih radnika. Na prvom sastanku u Simpo Vranju je dogovoreno da se da pomoć, da se firma zaduži i da se to reguliše u dogovoru sa sindikatom. Nadzorni odbor je to prihvatio. Novac je stigao, a od septembra prošle godine su počeli da govore da postoje problemi i da to ne može da se isplati - kaže Eraković.

Današnji protest ispred Opštine bio je miran protest, koji je, objašnjavaju, opomena državi. Oni će se nastaviti i narednih dana posle posla.

Dug za neuplaćene poreze i doprinose je trenutno oko milijardu dinara, a ta cifra raste svakog meseca za oko 10 miliona jer se oni i dalje ne uplaćuju.

Inače, u fabrici trenutno radi oko 380 radnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tajanstveni Alan

    15:50 // 4. 8. 2021.

    Ej, znamo vec tu pricu, ne valjaju lokalni funkcioneri, a Vucic je dobar !
    Ako,on kaze da gladujemo, tako mora da bude !
    Provincijo, teska li si, sa sve Pinkom, Happyem, itd .

  • bora

    12:11 // 4. 8. 2021.

    Kuršumličanima niko nije kriv...nisu znali da cene ono što imaju i to im se vraća..pa neka se sete kako su oterali direktore koji su 90 tih vodili ovaj uspešni kombinat...kako su glasali za Miloševića...kako su pljačkali 99 po Kosovu...sve je moralo da dodje na naplatu, uostalom sve što je vredelo davno je otišlo iz ovog propalog grada,ostali su pijandure i neradnici,iskreno,netreba ih žaliti

    • Smuk

      15:31 // 4. 8. 2021.

      @bora : Isuviše surovo napisan komentar ali Vi bolje znate o dešavanjima u Kuršumliji. Ta ista situacija je u svim malim mestima po Srbiji i niko ne sme da se suprotstavi jer se svi znaju. Isto je i po većim gradovima , narod ćuti, trpi, čeka da mu "neko" reši probleme.
      Ne vredi više ni pisati o ponašanju naroda tj. o nama a tek o izglasanima u "vlasti" ?
      Ludilo je to !

    • Predsednik sindikata

      17:11 // 5. 8. 2021.

      Dodji na nas protest da nam to kazes u lice.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: