Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:28, 30. 8. 2021.

| Društvo

Radnici "Simpo Šika"-a prekinuli štrajk - ne odustaju od zahteva i čekaju da nadležni ispune obećanje

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
blokada puta
Radnici "Simpo Šik"-a prošle nedelje 3 dana blokirali državni put Niš-Priština; Foto: Lj. M

Nakon što su prošle nedelje 3 dana protestovali i na jedan sat blokirali put Niš-Priština kod sela Kastrat u Kuršumliji, radnici kuršumlijskog „Simpo Šik-a“ razgovarali su i sa predsednikom Saveza samostalnog sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem u Beogradu i nakon obećanja da će se tokom ove nedelje započeti rešavanje njihovog problema sa povezivanje radnog staža, obustavili su dalje proteste.

Radnici ove kuršumlijske firme na protestima su zahtevali da im se poveže radni staž koji nije uplaćivan poslednjih desetak godina, a iz Sindikata zaposlenih koji je i pokrenuo čitavu akciju kažu da prekid protestnih okupljanja ne znači da će odustati od svojih zahteva, već da žele da se kroz dijalog reši njihov problem.

Predsednik sindikata kuršumlijskih radnika Aleksandar Eraković kaže da je prethodnih dana imao niz sastanaka sa radnicima fabrike, te da je odlučeno da se zastane sa protestima i da šansa nadležnima da reše problem. Ukoliko se to ne desi u narednom periodu oni će ponovo aktivirati proteste koji će biti mnogo radikalniji od svih dosadašnjih, a Eraković ne isključuje i mogućnost blokade fabrike od strane zaposlenih. eraković Aleksandar Eraković predsednik sindikata tvrdi da će nastaviti proteste ako se ne ispune zahtevi radnika; Foto: Lj. M.

Mi samo želimo da firma poštuje zakone ove zemlje. Pitamo se ko je taj koji je dozvolio da se radnicima isplaćuje samo neto plata i da naše kolege koji odlaze u penziju sa 40 godina radnog staža primaju oko 15.000 dinara. Imamo obećanje da će nadležne institucije pokušati da pronađu rešenje, a predsednik našeg sindikata Orbović je najavio da će se obratiti i Kabinetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako bi se problem podigao na viši nivo. Strpljivi smo, kad smo čekali ovoliko čekaćemo još malo. Ovo je naša fabrika i naša država, mi ne želimo da urušavamo bilo šta, ali za prava koja nas sleduju moramo se izboriti ovako ili onako– rekao je Eraković.

Inače, stotinak radnika kuršumlijske fabrike "Simo Šik" najpre je protest organizovalo nekoliko dana okupljajući se ispred zgrade opštine, a tad im je predsednik Kuršumlije Radoljub Vidić obećao razgovore u Beogradu i da će se i lokalna vlast uključiti u rešavanje njihovih zahteva.

Međutim, nakon što je samo Vidić navodno obavio razgovore sa nadležnima u glavnom gradu Srbije, a sindikat i radnike obavestio telefonom i obećao im rešavanje, oni su nezadovoljni takvim postupkom počeli jednosatnu blokadu puta koja je trajala do sredine prošle nedelje.

Obespravljeni radnici “Simpo Šik”-a traže da im se reši višegodišnji problem i da im se poveže radni staž koji nije uplaćivan od 2010. godine, ali i isplati obećana novčana pomoć iz 2019. godine, koja je navodno isplaćena samo delu radnika i to kako tvrde pre svih funkcionerima i rukovodicima firme.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • tika

    15:12 // 31. 8. 2021.

    zaista mi je žao ovih ljudi i to ne samo zbog penzijskog osgurnja...osudjeni su da žive u toj nesrećnoj kuršumliji u kojoj nema ama baš ničega...ništa se ne dogadja, niko ne dolazi a sve što je vredelo otišlo je bez namere da se ikada vrati...zaista tužno ali kako ubediti ljude da veruju u prave vrednosti...da su to znali kad treba sada ne bi visili po kafanama i blokadama...sada je kasno za sve..

  • Miki

    01:17 // 31. 8. 2021.

    Cestitamo na pobedi! Dobili ste obecanja koja ste toliko zeleli!

  • War tehnolog

    16:36 // 30. 8. 2021.

    Ma, sve trce da vam udovolje ! Dzaba sto ste posteni i u pravu, ocete da vam se ispostuju zahtevi al da vas Vucic ne grdi ! Nema i jare i pare !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: