Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 21. 4. 2011.

| Društvo

Radnici “Trenka rada” ostali bez posla

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – U pogonu "Trenka rad", gde je zaposleno 29 radnika, među kojima je devetoro invalida, stanje je dramatično, saopšteno je na konferenciji za novinare.

„Trenka rad“ je u sastavu Škole za osnovno i srednje obrazovanje „11. oktobar“ u kojoj nastavu pođahaju učenici sa specijalnim potrebama, ali se mesecima ništa nije promenilo nabolje i jedan broj radnike poveo je sudski spor.

Dragan Nikolić, predsednik sindikata Nezavisnost ističe da su pokušali da pronađu izlaz iz „začaranog kruga“, ali im niko nije izašao u susret.

- Loša situacija u ovom proizvodnom pogonu bukvalno traje dve decenije – smatra Nikolić.

On dodaje da u pogonu ove godine nema proizvodnog i finansijskog plana i od 1. januara radnici ne rade ništa, već se samo beleže novi gubici.

Između dva minsitarstva, rada i socijalne politike i prosvete, postoje različita tumačenja oko statusa ovog pogona čija je suština da se oni i ne osećaju odgovornim za tragične stanje u tom pogonu, koji je, bar formalno, i dalje deo obrazovnog sistema Srbije.

Snežana Kitanović, direktorica Škole za osnovno i srednje obrazovanje naglašava da, ukoliko budu aktivirane tužbe zaposlenih u pogonu „Trenka rad“, najveće će posledice imati sama škola, jer neće biti u stanju da izmiri obaveze vezane za nastavni proces.

Račun ove jedine vaspitno-obrazovna ustanova juga Srbije u kojoj se obrazuju deca sa posebnim potrebama, često je u blokadi.

Prema Nikolićevim rečima, tačan iznos dugovanja „Trenka rada“ nije utvrđen, ali se kreće oko 20 miliona dinara. Istovremeno, obaveze škole zbog neisplaćenih zarada samo do kraja minuile godine iznose šest miliona dinara.

- Poverioci traže naplatu potraživanja, radnici plate i svakog meseca se uvećavaju gubici od 700.000 do 1.000.000 dinara – ocenjuje Dragan Nikolić. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djole

    14:40 // 21. 4. 2011.

    Sto ne napisete za koga je ovo preduzece najvise radilo ranije i ko im je bio milionski duznik. Reci cu samo da su dok nije stupio na snagu novi ZOBS i prateci zakoni tu stampane tablice za automobile.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: