Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:41, 9. 10. 2014.

| Društvo

Radnici i dalje traže pomoć Grada Niša

Autor:M. Vučić, A. StankovIzvor:Južne vesti
490x370-radnici-gradska-kuca.jpg
Radnici najavljuju da će protestovati sve do početka isplate zarade

Bivši radnici Elektronske i Mašinske industrije, “Građevinara”, “Niteksa” i “Jastrepca” svakodnevno se okupljaju ispred Gradske kuće, tražeći od Grada da posreduje u pregovorima sa Ministarstvom privrede oko isplate zaostalih zarada.

Oko 4.500 bivših radnika preduzeća u restrukturiranju i dalje čeka da im država isplati ukupno oko 2 milijarde dinara za zarade. Prema rečima bivšeg šefa pregovaračkog tima na nivou grada Radiše Spasića, neophodno je da Grad pomogne u pregovorima sa nadležnima u državi koja sada, kaže on, treba da ponudi datum početka isplata zarada. On tvrdi da sredstava za to ima, jer je novac za isplatu zarada predviđen ovogodišnjim budžetom.

U republičkom budžetu za ovu godinu postoji stavka za naše plate. Međutim, postoji opasnost da nas predstojećim rebalansom izbace iz budžeta, i zato je nama neophodno da se Grad zauzme za nas - kaže Spasić.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da “u budžetu nisu bila predviđena sredstva za isplatu zarada, nego za neke druge namene vezano za firme koje su u procesu privatizacije ili restrukturiranju ”. On dalje tvrdi da je Grad učinio ono što je bilo u okviru njegovih ingerencija, te da je jedino rešenje za radnike da čekaju osnivanje Fonda koji će se puniti prodajom postojećih firmi.

Poslednje što smo obećali je da ćemo ih voditi u Ministarstvo privrede, oni su tamo bili pretprošlog petka, i tamo im je rečeno da njihova potraživanja mogu biti namirena osnivanjem tog Fonda nakon privatizacija. Nažalost, nikakva druga pomoć se više ne može pružiti - kaže Perišić.

Međutim, Spasić navodi da je osnivanje ovog Fonda neizvesno, jer se može desiti da propadne privatizacija čiji je krajnji rok decembar 2015. godine, a onda bi se ispostavilo da su “radnici uzalud čekali da firme neko kupi, trpeći gladni još godinu i po dana”.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Komren

    01:32 // 10. 10. 2014.

    Protestvujete na pogresnom mestu,nista vam Perisic nije kriv za firme koje su unistene pre 20 i vise godina.

  • CRGA

    15:07 // 9. 10. 2014.

    Pa pešterac je,između ostalog,bio jedan od dir. Ei.
    Ako on obeća isplate onda će ih biti sigurno......!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: