Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:12, 27. 10. 2021.

| Društvo

Radnici kuršumlijske fabrike blokiraju proizvodnju i traže 4, poslodavac im priznaje 2 plate

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
wood feel kuršumlija
Blokirana fabrika u Kuršumliji, radnici traće 4 plate; Foto: Lj. M.

Dok desetak radnika kuršumlijske fabrike "Wood fell" već nekoliko dana blokira ulaz proizvodne hale i ne žele da nastave proizvodnju dok im se ne isplate 4 zaostale plate, rad vikendom i godišnji odmor, o čemu je usmeno obaveštena Inspekcija, rukovodstvo izraelske fabrike tvrdi da je proizvodnja obustavljena još od 23. jula i da se niko od radnika od tada nije pojavio na svom radnom mestu, da većina radnika nema produžen ugovor na određeno i da će im za koji dan biti ponuđen otkaz i sporazumno rešenje uz dve plate, u suprotnom će preko advokata i suda tražiti rešenje.

Radnici su o svom problemu usmeno obavestili Inspekciju rada koja će narednih dana izaći na teren, sumnjaju da njihov poslodavac i vlasnik drvoprerađivačke firme pokušava da izmesti proizvodnju iz Kuršumlije, te da su zbog toga blokirali ulaz u fabriku i onemogućili da kamion izveze iz kruga određenu količinu robe. dopis Radnicima se preti tužbama ukoliko ne potpišu ponuđena rešenja; Foto:Z. K.

Mi smo i danas prijavljeni i vodimo se da smo u radnom odnosu. Tražimo da nam se isplati sve što nam duguju, uključujući i neiskorišćene odmore i radne dane tokom vikenda. Dok nam ne legnu pare, mi nećemo odustati od blokade, a policiji uredno prijavljujemo naše aktivnosti - tvrde zaposleni.

Ističu i da im iz firme prete tužbama i da na taj način žele da ih zastraše i da odustanu od svojih zahteva. otkaz Rešenje o otkazu zaključno sa julom ove godine; Foto: Z. K.

Većina nas je dobila rešenje o otkazu i to retroaktivno zaključno sa julom ove godine. Prete nam tužbama ukoliko ne potpišemo to rešenje i pored činjenice da se mi i danas vodimo kao zaposleni- tvrde radnici.

Sa druge strane, vlasnik firme iz Izraela Ran Aviad tvrdi da je on spreman da im isplati 2 zaostale plate i sve ostale dažbine po zakonu, ali da ne želi da isplati njihov nerad, odnosno sporna 2 meseca u kojima radnici nisu ni dolazili na posao.

Tvrdi da su samo 3 radnika u stalnom random odnosu, a da ostali nemaju produžen ugovor na određeno, te da nisu odjavljeni sa osiguranja samo zato što je u tom periodu imao smrtni slučaj u porodici i da je bio van Srbije. wood feel Krug fabrike u Kuršumliji; Foto: Lj. M.

Mi smo dosta tolerisali nerad tih ljudi, ali ovo što sada rade je kap koja je prelila čašu. Zbog njihove blokade već su napravljeni milionski gubici firmi, pre nekoliko dana nisu dozvolili da kamion izveze robu iz fabrike. Ja sam tu uložio preko 10 miliona evra svojih para, ugradio 40 najsavremenijih mašina, uskoro otvaram još jednu fabriku u Srbiji. Ne samo da ne želim da zatvorim ovde proizvodnju, već želim i da je proširim, jer nam uskoro stiže najnovija mašina iz Kine – kaže za Južne vesti Ran Aviad, vlasnik "Wood fella".

Dodaje da će radnicima i pored svega ponuditi mirno rešenje spora, ali da će, ukoliko ne pristanu, slučaj rešavati nadležne sudske institucije.

Vlasnik izraelske fabrike demantuje priču radnika da je uzeo bilo kakav novac od države za njihovo upošljavanje i pored činjenice da su mu obećane subvencije od 10.000 evra po svakom zaposlenom. krug fabrike Radnici ne dozvoljavaju da se uđe u fabriku do isplate zarada; Foto: Lj. M.

Za taj novac sam trebao da ispunim i određene obaveze prema državi, što ja nisam prihvatio. Uložio sam svoj novac od preko 10 miliona evra za kupovinu novih mašina. Odgovorno tvrdim da ni jedan evro nisam dobio, osim nekoliko radnika koje sam zaposlio sa evidencije NSZ i tu dobio neke sitne i beznačajne povlastice. Čak nisam želeo da mi se isplati ni kovid dotak koji je Srbija isplaćivala kao pomoć privredi u vreme pandemije virusa korona – naglašava Aviad.

On kaže da će svoj kapital zaštiti svim pravnim sredstvima države Srbije, da će nastaviti da ulaže u fabriku u Kuršumliji i da će zapošljavati ljude koji su odgovorni i koji žele da rade za platu od 40.000 do 65.000 dinara, koliko su dobijali radnici ove fabrike.

Ukradena mašina iz fabričke hale

Iako je trenutno na službenom putu u Italiji, Aviad kaže da mu je javljeno da je tokom noći iz fabričkog pogona nestala mašina za zavarivanje čija je vrednost par hiljada evra.

Upravo pregledavamo kamere da vidimo ko je ulazio u proizvodni pogon i da vidimo šta imamo od snimaka. Slučaj ćemo prijaviti policiji, sumnjamo da je to uradio neko ko je znao gde se nalazi ta mašina i ciljano je ukrao – dodaje vlasnik firme.

Fabrika "Wood feel"  je prva strana investicija u Kuršumliji, a za nju se čulo prvi put 2018. godine kada je tadašnji potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković rekao kako je u Kuršumliji otvorena izraelska fabrika.

Ta informacija je izazvala pažnju i podsmeh Kuršumličana, a lokalni opozicioni odbornik i ugostitelj Slavko Ilić je za tada "nepostojeću fabriku" ponudio na poklon svoju kafanu onome ko je pronađe i dokaže da postoji.

Ova firma je skoro godinu dana nakon toga otvorena i u početku je radilo oko 40-ak radnika, a prvobitno je tada planirano da se zaposli oko 200 ljudi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bira

    18:25 // 2. 11. 2021.

    hahaha...tu je u svoje vreme bila renomirana konfekcijska fabrika "7 juli"...izvozili su u celu Evropu.. kursumljcani su razjurili direktore 90 tih godina...sada gladuju...niko im nije kriv...trazili ste gledajte...to je jedna odvratno konzervativna sredina koja nema nikakvu budućnost....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: