Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:24, 20. 2. 2015.

| Društvo

Radnici niške “Niskogradnje” obustavili rad

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
niskogradnja
Radnici odlučili da ne rade dok ima se ne isplate dugovanja; Foto: TV Zona plus

Zbog neisplaćenih plata i neuplaćivanja radnog staža zaposleni u “Niskogradnji” stupili su u generalni štrajk. Iako oni rekonstruišu, asfaltiraju i čiste od snega niške ulice, u Direkciji za izgradnju kažu da štrajk neće stvoriti probleme.

Od 100.000 do 150.000 dinara po radniku su dugovanja rukovodstva ovog preduzeća prema radnicima na ime neisplaćenih zarada.

Radni staž im nije povezan od 2013. godine, a trebalo bi, kako kažu u štrajkačkom odboru, da otpočne i realizacija Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR).

Mi smo dali podršku rukovodstvu da sprovedu UPPR i naša dugovanja su ušla u ovaj sporazum. Podeljena su na 12 rata i prva rata bi trebalo da počne da se isplaćuje zaključno sa januarom 2015. godine. Vlasnik sada nama duguje po UPPR-u deo minimalca za novembar i ceo minimalac za decembar zato smo i stupili u štrajk - kaže Nikola Stojanović, član štrajkačkog odbora.

niskogradnja Mašine privremeno stale; Foto: NiskogradnjaStojanović je pojasnio da su radnici pristali da im se isplaćuje minimalac u maju prošle godine, kao znak dobre volje i kako bi firma stala na noge. Međutim, ni taj dogovor nije poštovan pa su, tvrdi Stojanović, radnici od maja do kraja 2014. godine štrajkovali 7 ili 8 puta.

Sada su kažu spremni da otpočnu sa radom ukoliko se isplate dugovanja za novembar i decembar.

Predstavnici štrajkača kažu da podršku od grada nisu dobili pod izgovorom da su privatna firma, ali su zato u kontaktu sa predstavnicima Ministarstva rada, koji su, kako tvrde, spremni da pomognu.

U “Niskogradnji” trenutno, kako kažu štrajkači, radi 90 radnika.


Problem i za funkcionisanje grada?

ulica Zaduženi za asfaltiranje niških ulica; Foto: NiskogradnjaNiška “Niskogranja” je u stoprocentnom vlasništvu preduzeća “MD GIT” i učestvuje u mnogim poslovima važnim za grad, počevši od rekonstrukcije i održavanja ulica po gradu, do uklanjanja snega zimi.

Ipak, u niškoj Direkciji a izgradnju Niša ne očekuju da će trenutni štrajk stvoriti veće probleme.

S obzirom da je zimski period u toku, štrajk radnika Niskogradnje ne utiče na funkcionisanje JP Direkcija za izgradnju grada Niša - kratko su odgovorili iz Direkcije.

“MD GIT” i “Niskogradnja” su na poslednjem tenderu izabrani da zajedno sa JKP “Medijana” čiste niške ulice od snega, a dugo su posebnim odobrenjem gradonačelnika Niša Zorana Perišića bile jedine dve firme koje su rekonstruisale niške ulice.

Posle više od 2 godine tender za izbor ponuđača koji će periodično održavati ulice i puteve u Nišu i okolini raspisan je nedavno.

Još u septembru prošle godine “MD GIT” je izabran kao najbolja firma koja će rekonstruisati niške ulice, ali su žalbe na ovakvu odluku komisije podnela ostala tri ponuđača “TRACE PZP Niš”, “PZP Zaječar” i “PD ABM Putogradnja” iz Mramora.


Rešenje do kraja sledeće nedelje?

Kako kaže generalni direktor “Niskogradnje” Slavoljub Pejčić radnicima bi trebalo do kraja sledeće nedelje da budu isplaćene zaostale zarade za prošlu godinu.

Uspeli smo da isplatimo po 10.000, pokušaćemo još po 3.000 dinara. Nadam se da ćemo u narednoj nedelji isplatiti ta dugovanja za decembar, s tim što radnici imaju 5 dana manje u poslednjem mesecu, jer su štrajkovali - kaže Pejčić.

U zimskom periodu, pojašnjava direktor, je i manje poslova za građevinske firme. Zarade zimske službe su nedovoljne da obezbede dovoljno novca, tako da je zbog toga i došlo do zakašnjenja.

Poštujući UPPR, direktor kaže, da će tokom godine dogovorena primanja biti redovna, jer su jedine obaveze tokom prve godine primanja radnika.

Firma je posle dve godine izašla iz blokade i, kako kaže Pejčić, sada može da učestvuje na tenderima i dobije nove poslove.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neka grad placa svoje obaveze

    20:00 // 20. 2. 2015.

    I radnici ce biti placeni...Jel se netko zapitao koliko je grad duzan toj firmi?!A radnike da strajkuju uci netko da bi se oslobodi prostor...

  • localloyal

    14:28 // 20. 2. 2015.

    Srbija je jedina zemlja gde se placa nerad! Oni iz Direkcije,koji ne doprinose nista dobijaju redovnu i dobru platu,a ovi ljudi koji obavljaju teske poslove ni minimalac.Skroz naopako...

    • don huan

      15:09 // 20. 2. 2015.

      Gospodo draga neka vam je tako. Trebali ste pre godinu i po da strajkujete a vi se femkate. Eto vam ga Pejca i kompanija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: