Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:56, 13. 3. 2015.

| Društvo

Radnici niškog Vodovoda strahuju za budućnost

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
vodovod23.jpg
Radnici Vodovoda zabrinuti; Foto: Arhiva JV

Zbog, kako kažu, dugovanja od 361 miliona dinara, najave novih zapošljavanja i loše komunikacije sa direktorom, deo radnika niškog JKP “Naisus” strahuje za svoja radna mesta, ali i egzistenciju.

Grupa radnika, mahom članova dva reprezentativna sindikata u Vodovodu, iznela je niz problema koji, po njihovom mišljenju, utiču loše na poslovanje preduzeća.

Pre svega, problem je u velikim dugovanjima prema bankama i dobavljačima.

Plašimo se da nećemo moći da ostvarimo prihod za likvidnost preduzeća. To dovodi do toga da i mi, kao neka druga preduzeća u gradu, prestanemo da primamo lične dohodke - kaže Ljubiša Mijajlović iz Sindikata “Nezavisnost”.

sindikalci Sindikalisti javno govore o problemimaSindikalisti kažu da je u “Naisusu” trenutno zaposlen 821 radnik, a da se za tekuću godinu planira upošljavanje još 54 nova. Pored toga što strahuju da takvi planovi mogu dovesti do otpuštanja kako bi se napravilo mesto za nove ljude, naglašavaju da se ne popunjavaju radna mesta koja su najneophodnija.

Imamo 143 radnika sa visokom stručnom spremom, a planira se upošljavanje novih. To je pogrešno, nama trebaju novi ljudi, ali ljudi koji će da idu na teren i da rade, a ne administracija - pričaju sindikalisti.

Međutim, direktor Andrejević ima drugačije viđenje situacije. Kako kaže, preduzeće od njegovog dolaska beleži pozitivno poslovanje.

Njihovi strahovi da će ostati bez plate kao neka preduzeća, ne stoje, jer mi smo visokosolventni i imamo uvek značajnu količinu svežeg novca na računu. Ne samo da servisiramo sve naše obaveze redovno, već pomažemo i Grad i druga javna preduzeća u gradu - priča Andrejević.

Direktor dodaje i da je broj radnika smanjen od njegovog dolaska i da pritužbe o uvećanju broja zaposlenih “ne stoje”.

andrejevic Direktor Andrejević kaže da strahovi radnika nisu opravdani; Foto: JKP "Naisus"2013. godinu smo završili sa 817 radnika, 2014. sa 804. Programom poslovanja je predviđen određen broj radnika, ali na privremeno-povremenim poslovima. Oni će u zavisnosti od potreba biti upošljavani, a ugovori će im prestajati čim završimo poverene poslove - kaže Andrejević.

Radnici su rekli da će svoje brige predočiti i Nadzornom odboru preduzeća, a spremni su da se obrate i najvišim gradskim funkcionerima.


“Andrejević neće da nas primi”

Sindikalisti tvrde da su se više puta obraćali direktoru i tražili da razgovaraju sa njim, ali, kažu, on nije hteo da odgovori na njihove zahteve.

Uredno smo slali dopise, poslednji put u februaru ove godine kada smo hteli da pričamo baš o ovim problemima, ali odgovora do danas nema - kežu sindikalisti.

dopisi Na dopise niko ne odgovaraIpak, direktor Dejan Andrejević tvrdi da se “socijalni dijalog sa sindikatima odvija redovno”.

Mi imamo redovno kontakte sa sindikatima i socijalni dijalog. Redovno primaju zarade i ostale prenadležnosti, redovno idu na radničke sportske igre, redovno imaju aktivnosti vezane za sportska društva. Njihova komisija dodeljuje solidarnu i humanitarnu pomoć radnicima, a sastajali smo se i razgovarali o kolektivnom ugovoru - rekao je Andrejević.

Međutim, radnici ostaju pri svojim stavovima i kažu da, ako se komunikacija sa direktorom ne promeni i poboljša, oni su spremni da radikalizuju sindikalnu borbu, kao što su štrajkovi upozorenja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • treca riba

    23:44 // 18. 3. 2015.

    Ja sam samo sat sto kasni

  • napre dno....

    13:45 // 16. 3. 2015.

    zašto ste se navrzli na direktora Mukicu....
    pa on je pravi intelektualac, pogledajte mu produhovljenu facu....
    školovan, obrazovan, naprednjak, pametan, vizionar...
    blam grada...ukratko, dno dna....

  • Milanka

    07:36 // 16. 3. 2015.

    Koliko je vodovod bio u minusu 2012 kada je dosao novi direktor?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: