Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:32, 20. 3. 2020.

| Društvo

Radnici pirotskog "Tigra" rade bez maski, u fabrici tvrde da ih zaposleni iznose

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
tigar kapija
Bez rastojanja na ulazu u fabriku; foto: čitalac

Dok pojedini radnici tvrde da francuska kompanija Mišlen koja posluje u Pirotu od mera zaštite povodom virusa korona nije preduzela ništa, iz ovog preduzeća odgovaraju da se prate instrukcije Vlade, da su pojačane mere higijene, bezbednosti i opreza, kao i da je svim zaposlenima koji su posebno osetljivi na infekcije i viruse rečeno ostanu kod kuće iz preventivnih razloga.

Kako tvrdi jedan od radnika, od proglašenje vandrednog stanja zaposleni rade bez ikakvih promena i dodatnih mera predostrožnosti, bez zaštitnih maski i dezinfekcionih sredstava.

Kao jedna od mera, od četvrtka 19. marta, uvedeno je merenje temperature na ulazu u fabriku, ali kako kaže radnik, odstojanje između radnika nije regulisano i stvaraju se gužve.

Svi radnici se tokom predaje smene susreću sa drugim radnicima, u kolektivnoj menzi sedi i po 200 ljudi, u prostorijama za odmor tokom pauza i preko 50 njih, brojevi nadaleko prevazilaze i krše sve mere bezbednosti i zaštite predviđene tačkama javnog okupljanja, a radnici druge i treće smene kolektivni odlaze sa posla i na posao dolaze tokom policijskog časa, prolazeći hodnicima stambenih zgrada - kaže jedan od radnika.

Piroćanac koji i dalje svakodnevno odlazi na posao, zabrinut je za svoje, ali i zdravlje svoje porodice.

S obzirom na poteškoće testiranja koja se obavljaju samo nakon razvoja simptoma i s obzirom na činjenicu da veliki broj obolelih ne razvije simptome ili ih razvije u manjoj meri, neadekvatno ponašanje Uprave pirotskog giganta potencijalno ugrožava na hiljade građana direktnim kontaktom i nikakvim preduzetim predostrožnim merama - smatra radnik.

Sa njim se slaže i još jedan od radnika ove kompanije, koji tvrdi da im maske nisu podeljene, da je deljena mala i nedovoljna količina asepsola koja brzo nestane.

Kažu u fabrici da se iznose maske, a ja ih nisam dobio, a nisam ni video da neko nosi. Gde se presvlačimo, bude i do 500 radnika, očekujemo da se pojavi neki zaraženi, mere zaštite ne postoje - tvrdi ovaj radnik.

Prema izvorima Južnih vesti u ovoj fabrici, razmatra se potpuni prekid proizvodnje i planiran je za sledeći petak, 27. mart, što će najmanje trajati od 10 do 14 dana.


"Tigar Tajers": Sve mere preduzete

Na pitanja novinara Južnih vesti o merama koje su preduzete u pogonima fabrike, iz Tigar Tajersa odgovaraju da se prate instrukcije Vlade, a da rukovodstvo kompanije na dnevnom nivou prati situaciju i redovno informiše zaposlene o preduzetim merama. menza Menza za radnike prepuna i bez mera opreza; foto: čitalac

S obzirom na to da su bezbednost i zdravlje zaposlenih prioritet broj jedan, po pojavi epidemije kompanija je omogućila da svi zaposleni koji su posebno osetljivi na infekcije i viruse ostanu kod kuće iz preventivnih razloga. Zaposlenima koji imaju preduslove za rad od kuće je to omogućeno, a kompanija je izašla u susret i roditeljima koji zbog prestanka rada vrtića i škola imaju problema u vezi sa čuvanjem dece - kažu u Tajersu.

Na konkretna pitanja - da li se radnicima meri temperatura i da li se vrši dezinfekcija radnog prostora, ipak nema odgovora, a u fabrici dodaju da su se radnici koji su se vratili sa poslovnog ili privatnog puta iz rizičnih područja, iz preventivnih razloga u samoizolaciji.

Posete fabrici su do daljeg suspendovane, kao i poslovna putovanja van zemlje, treninzi i sastanci, a pojačane su i mere higijene. Posebno se prate i proveravaju logistika i transport i uvedene su pojačane mere opreza i bezbednosti - kažu u fabrici.

Ipak, kako su obavestili radnike u cirkularnim porukama, zbog toga što su maske koje su podeljene iznesene iz kruga fabrike, svakog dana se na kapijama vrši pretres.

Na svim kapijama se prilikom izlaska vrši pretres, tresu sve: torbe, džepove i slično. Oduzimaju sapune i sve ostalo što je vlasništvo fabrike. Kazne će biti rigorozne. Akcija je pokrenuta samo zato što su sve maske koje su nam prethodno podelili, nestale - kaže se u poruci.

Ipak, kako veći broj radnika tvrdi, maske nikada nisu ni dobili.

Kompanija Tigar Tajers koja je ogranak francuskog giganta Mišelin u Pirotu ima oko 3.000 radnika, radi u 3 smene sa oko 800 radnika u svakoj, a svoj pogon ima i u Babušnici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sale

    11:06 // 23. 3. 2020.

    Maske nisu podeljene radnicima, ni rukavice, niti su dezinfikovane mašine pošto ih radnici smenski koriste, niti se repromaterijali i alati dezinfikuju. To da je neko kupio maske možda je tačno, ali ih je opet neko pokrao, kao i radna odela, majice, rukavice, cipele. Sve to nose piroćanci koji ne rade u Tigru. Društveno odgovorno preduzeće pravi i dalje zalihe guma koje nema ko da kupuje. Zašto?

    • tigrovac babusnica

      14:17 // 23. 3. 2020.

      Ocekuju bum kad pomre pola planete...zato ne kupujte njihove proizvode.Ja na svom autu imam Savine for all season i caos amigos.

  • Kole

    23:47 // 21. 3. 2020.

    Treba poslati sve zaposlene tri meseca na neplaceno

  • Tigtovac konfekcija

    22:06 // 21. 3. 2020.

    Drustveno odgovorna kompanija MALO SUTRA. Samo im je profit bitan. Preporuka novim radnicima ili onim koji hoce da se zaposle u Tigar, zaobidjite u sirokom luku ovu kompaniju. Ostacete bez zdravlja i zivaca. Pozdrav mojim kolegama i izdrzite jos dva dana. Daj Boze da svi budemo zivi i zdravi.

    • Miljan

      03:46 // 22. 3. 2020.

      Što ne daš otkaz. Zašto se toliko Pariš. Verujem da bi kao sposoban čovek ti lično mnogo bolje zaradio ka privatnik...a sačuvao bi i živce

    • XxX

      15:11 // 22. 3. 2020.

      U pravu ste, niko ne treba da radi u ovakvoj fabrici, zasto gubite zivce, mucite sebe i izlazete raznim rizicima svoje. Jos sutra napustite ovu firmu i pocnete da radite tamo gde ce te se pronaci u poslu i ispuniti sebe.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: