Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:43, 10. 12. 2020.

| Društvo

Radnici svedoče o kršenju mera u niškom "Leoniju", inspektori kažu da nisu utvrdili nepravilnosti

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Leoni Niš
Kažu da su i dalje gužve i da rade jedni preko drugih; foto: čitalac

Iako su radnici niških fabrika već govorili da se mere u halama ne poštuju, ističu da se ništa nije promenilo ni nakon najavljenih rigoroznih kontrola. U fabrici Leoni već više od mesec dana rade u smenama od po 10 sati i to, kako opisuju, jedni preko drugih, a to dokumentuju i fotografijama. Međutim, iz Inspekcije rada u Nišu kažu da su vanredno kontrolisali ovu fabriku sa Sanitarnom inspekcijom, ali da nije utvrđeno kršenje mera protiv širenja korone.

Pre dve nedelje su najavljene rigorozne kontrole u fabrici Leoni u Nišu zbog sve više obolelih od korone.

Ipak, za to vreme se prema njihovim svedočenjima ništa nije promenilo, osim što svakog dana sve manje kolega dolazi na posao zbog pozitivnog testa ili obavezne izolacije.

10 radnika radi na jednoj maloj površini i maltene jedan preko drugog. Mnogo je ljudi na bolovanju, nema ko da radi, imamo maske i neke naočare su nam dali, ali džaba kad radimo jedan preko drugog - pričaju radnici.

Radno vreme im je radnim danima 10 sati u takvim uslovima, a subotom rade "skraćeno" 8 sati. Zato smatraju da je sve više obolelih među njima.

Ipak, to inspektori kažu da na terenu nisu videli. Kako navode u odgovoru Inspekcije rada, oni su 26. novembra imali vanredni inspekcijski nadzor fabrike Leoni u Nišu u saradnji sa Sanitarnom inspekcijom, ali nisu primetili kršenje mera.

U saradnji sa sanitarnom inspekcijom Odseka Niš, izvršen je vanredan inspekcijski nadzor kod poslodavca LEONI doo, proizvodni pogon u Nišu u cilju kontrole primene i poštovanja preventivnih mera za bezbedan i zdrav rad radi sprečavanja pojave i širenja epidemije zarazne bolesti Covid-19 i nisu utvrđene nepravilnosti - odgovaraju.

Takođe su kontrolisali nepravilnosti vezane za raspored radnog vremena i preraspodelu radnog vremena u okviru Zakona o radu u jednom od sektora fabrike, ali tvrde da ni tu nisu utvrđene nepravilnosti.

Radnici obavljaju rad u dve smene prema Odluci poslodavca od 12. oktobra 2020. godine o preraspodeli radnog vremena za period od 01. do 30. novembra 2020. godine. Poslodavac je doneo i Odluku o rasporedu radnog vremena od 03. novembra 2020. godine u sektoru G2H u kom su zaposleni podeljeni u timove, sa radnim vremenom iz Odluke o preraspodeli radnog vremena - piše u odgovoru.

Kažu i da poslodavac uredno vodi evidenciju o radnom vremenu za zaposlene i evidentira prekovremeni rad, a da li ga i isplaćuje, nisu precizirali.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • natasa

    20:57 // 4. 3. 2023.

    nemoj da se presednik cudi sto narod napusta Srbiju..invalide teraju da rade po 10 sati u normi.i to ne u leoni samo..a ne plaćaju porez na invalide a tretiraju ih kao zdrave osobe pa ih teraju da rade ko stoke..a upozorenja salju na kucnu adresu kazu i ako ne potpisete to je validno.ma samo advokat od procenta i tuzba

  • natasa

    20:54 // 4. 3. 2023.

    da e to inspekcija radi ..i ja kao invalid u firmi drugoj nije Leoni u pitanju ..zaposlena sam kao invalid na 4 doze insulina ..niti imam pauze kad meni trebaju ..jer mi brigadira Kaze ne Mozes da izadjes .kad odem kod nasih u ljucki resurs kazu ni mi te nebi pustili..stavili su me da stojim po 8_10 sati i radim u normi .jer to normalno..i kad sam se obratila inspekciji kazu inva.penzija

  • Jovana Stankovic

    14:33 // 3. 12. 2021.

    Samo jedna informacija,koliko traje proces da se sete da pozovu u vezi posla.Predala sam civi pre mesec dana i jos uvek nista.Hvala

    • jovan

      15:11 // 5. 4. 2022.

      Pa vidi on uvek traze radnike tj njima treba rezerva radnika da kad otpuste ili ensto prosire d aimaju odmah da pozovu na razgovor itd. e sad ja ti ne savtujem leoni.TAMO SU BUBALICE I DUPOUVLAKACI. pROVERENO.NE SVI AL VECINA.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: