Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 21. 3. 2011.

| Društvo

Radnici traže smenu u "Leskodrvu"

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – U krugu Drvnog kombinata „Leskodrvo“ nekadašnji radnici, kojima nisu namirena milionska dugovanja, zatražili su hitnu smenu privremenog zastupnika kapitala Dragana Ranđelovića.

Radnici, njih oko stotinu, optužili su Ranđelovića da je otuđio deo kapitala firme i tako namirio svoja potraživanja, ali ne i obaveze prema radnicima koji godinama ne mogu da ostvare ni elementarna prava. Nekadašnjim radncima ovog preduzeća nije u poslednjih desetak godina isplaćeno više od 70 plata, odnosno svakome se duguje po oko milion dinara.

U Agenciji za privatizaciju najavljuju preistipitivanje poslovanja firme i privremenog zastupnika kapitala i ako optužbe radnika budu opravdane, biće preduzete neophodne mere, uključujući smenu privremenog zastupnika kapitala, ali i podnošenje krivičnih prijava.

Radnici tvrde da je Ranđelović kao privremeni zastupnik kapitala od pre dve godine imao „bruto platu od 150.000 dinara“ i da je istovremeno naplatio zaostale zarade i doprinose od 2001. godine.

Sveta Ivanović, jedan od nezadovoljnih radnika, kaže da je zastupnik državnog kapitala obmanuo sve, jer je „izvršio uzurpaciju vlasti“ i preuzeo obavezu da „samo on bude nagrađen“.

- Sve je naplatio što mu pripadalo, a mi koji smo ovde proveli gotovo ceo radni vek nismo dobili ni dinar, a dve godine dolaziimo u fabrički krug i sem lažnih obećanja, nemamo ništa – ističe Jovan Jović, takođe jedan od nezadovoljnih radnika Drvnog kombinata.

Kako navode iz Agencije za privatizaciju za dvadesetak dana biće formirana Radna grupa koja treba da ispita poslovanje rukovodstva, ali i proveri osnovanost kritika koje su upućene na račun zastupnika državnog kapitala.

- Primedbe radnika su u nekom delu možda opravdane, ali treba da se bavimo konkretnim podacima, kao što je, na primer, raspolaganje imovinom ovog kolektiva – rekao je Ljubiša Sudiman, predstavnik Agencije za privatizaciju.

Kombinat „Leskodrvo“ privatizovan je 2007. godine, ali je ubrazo raskinut kupoprodajni ugovor, jer većinski vlasnik nije postovao preuzete obaveze.

U najboljim danima svoje bogate istorije, u ovom kombinatu bilo je zaposleno oko 400 radnika, a sada ih je ostalo četrnaestoro i oni neredovno primaju minimalnu zaradu. Svi nekadašnji radnici poveli su i sudski spor, ali svoja prava za naplatu potraživanja, a pre svega zarada i uplate doprinosa za fond PIO još nisu ostvarili.  

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Slični tekstovi
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: