Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:38, 14. 12. 2023.

| Društvo

Radnici u Kuršumliji najavljuju novi štrajk za dug, sada traže i kamatu 

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
radnici kuršumlija
Radnici osim duga, sada traže i kamatu; Foto: Lj. M.

Nakon što su prethodnih nekoliko godina više puta štrajkovali i bezuspešno tražili novac koji im propala kuršumlijska državna preduzeća duguju i za šta imaju izvršna sudska rešenja od pre dvadesetak godina, bivši radnici na današnjem skupu u zgradi Skupštine odlučili su da, umesto osnovnog duga, od naredne nedelje započnu štrajk u kome će tražiti dug, ali sada sa zakonskom kamatom.

Radnici su angažovali advokate koji će im na osnovu izvršnih sudskih rešenja precizno izračunati kolika su njihova stvarna potraživanja sa kamatom i to će biti njihov novi zahtev ka državi i Vladi Srbije. radnici kuršumlija Radnici žele da naplate dugovanja od pre dvadesetak godina; Foto: N. K.

Mi smo pretili, molili, verovali, nadali se da će država sagledati ovaj nesrećni narod koji živi bukvalno na ivici egzistencije. To su uglavnom stari ljudi, ne mali broj sa teškim bolestima i sa penzijom koja je ispod 20.000 dinara, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem jer veći deo tog novca potroše na lekove. Prethodnih godina smo pristajali na dogovor, očekivali da će nam država kompromisno isplatiti osnovni dug, a da mi ne tražimo kamatu koja sada višestruko premašuje ta potraživanja. Lagali su nas, zamajavali raznim obećanjima, mi smo bili strpljivi ali sada okrećemo drugi list - kaže Nebojša Krstić, jedan od organizatora štrajka u ranijem periodu.

Dodaje da će narednih dana kompletirati sva potraživanja sa kamatom i kada bude završen taj posao, uputiće zahtev državnom rukovodstvu, a onda i početi novi štrajk, ovoga puta još masovniji i radikalniji.

Osim obespravljenih radnika, očekujem da se štrajku pridruže i njihove porodice, komšije, prijatelji. Biće to veliki narodni protest jer ovi ljudi više nemaju strpljenja. Čekamo da prođu izbori i tokom sledeće nedelje krećemo sa štrajkom ako treba i pod šatore ispred opštine nećemo se pomerati dok da nam državne institucije reše problem - rekao je Krstić.

Prethodnih nekoliko godina radnici propalih firmi koji imaju zaostala dugovanja i pravosnažna izvršna rešenja, tražili su od nadležnih institucija u Srbiji da im reše potraživanja pa su u više navrata otpočinjali štrajk, poslednji put novembra ove godine, pokušali i sa štrajkom glađu i blokadom puta Niš - Priština, ali se do sada sve završavalo tako što su odustajali posle nekoliko dana, nakon što im predstavnici vlasti ponude obećanja koja do danas nisu ispunjena.


Osnovni dug radnicima oko 210 miliona dinara

Na spisku sa izvršnim sudskim rešenjima još od 2004. godine, a kojima država na ime zaostalih plata i doprinosa duguje oko 210 miliona dinara bez kamate i troškova, ima 922 radnika i poverilaca kuršumlijskih bivših propalih firmi "ŠIK Kopaonik", Konfekcije "7. juli", Zadruge "Budućnost" i "Metalca". Atanasković Ministarka Atanasković u poseti Kuršumliji, razgovarala sa štrajkačima i obećala rešenje; Foto: Lj. M.

Oni su u više navrata prethodnih godina organizovali proteste i blokade, pre oko godinu dana su tadašnji štrajk glađu prekinuli nakon što im je tadašnja ministarka privrede Anđelka Atanasković i obećanja da će za 30 dana država pokušati da reši problem bivšim radnicima.

Nakon toga, umesto rešenja problema na ime socijalne pomoći preko Centra za socijalni rad u Kuršumliji radnicima je isplaćeno po 50.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Simonović

    13:02 // 18. 12. 2023.

    Pa Džoda je uzeo davno otpremninu i oće da ode iz grada a zadužio je opštinu za sve uspehe koje je postigao svojim radom i zalaganjem.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: