Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 13. 6. 2022.

| Društvo

Radnici u Prokuplju tužili komunalno preduzeće za regres, advokati profitiraju

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
radnici jkp hammeum
JKP Hammeum dobio oko 50-ak tužbi radnika za neisplaćeni regres; Foto: Lj. M.

Zbog manje isplaćenog regresa od polovine 2017. do decembra 2020. godine, pedesetak radnika Javno-komunalnog preduzeća Hammeum u Prokuplju tužilo je firmu. Zaposleni su u tom periodu ostali uskraćeni za oko 200 do 300 dinara mesečno, što je u proseku 5.000 do 8.000 dinara ukupno, ali će zato advokati koji ih zastupaju naplatiti sa sudskim troškovima od 20.000 do 30.000, gde se sudski proces oduži i preko 50.000 dinara.

I dok u JKP Hammeumu navode da je propust napravljen i da su dugovanja sa svim dažbinama za regres naknadno isplaćena, u tipskoj tužbi koja je napisana za svakog radnika pojedinačno, što dodatno uvećava troškove preduzeću, zaposleni su tražili i isplatu solidarne pomoći, ali je taj deo tužbe osporen pa će o tome odlučivati nadležni sud u Prokuplju.

Saša Stošić, v. d. direktor JKP Hammeuma, kaže da je propust napravljen tokom obračunavanja regresa zbog neusklađivanja sa prosečnom platom u to vreme i da je to opravdano da se zaposlenima isplati, ali su tužbe za solidarnu pomoć po njemu neosnovane. jkp hammeum Zaostali regres isplaćen, ali tužbe ostale; Foto: Lj. M.

Odmah po pristizanju tužbi mi smo uvideli grešku u obračunu regresa i isplatili svih 269 zaposlenih radnika, uključujući i one koji su tužili. Međutim, isplata solidarne pomoći je upitna, jer je Nadzorni organ usvojio takvu odluku, iako planom i programom preduzeća to nije predviđeno pa nije ni moglo da se isplati. Na sudu je da odluči ko je u pravu - kaže Stošić.


Neki zaposleni odustali od tužbe, ali morali da isplate advokate

Direktor Hammeuma kaže da najveću korist imaju advokati i to par njih koji su podneli tužbe u ime svakog radnika pojedinačno, a da su zaposleni, koji su naknadno odustali od tužbe nakon što je uplaćen zaostali regres, ipak morali da isplate advokatu 10.000 dinara na ime troškova.

Inače, po istom ili sličnom “receptu” i sa istim advokatima, ranije su tužili bivši radnici Turističko-sportskog centra u Prokuplju koji je likvidiran i gde su zaposleni takođe dobili par hiljada dinara, ali je na ime advokatskih i sudskih troškova Grad Prokuplje novcem iz budžeta morao da isplati i do 50.000 dinara po tužbi, što je višemilionski iznos samo po tom osnovu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Des - pot

    16:37 // 13. 6. 2022.

    Ljudi moji, uočili su grešku odmah po pristuzanju tužbi!!! Treba ovom, koji je tu grešku priznao, naplatiti štetu i najuriti ga iz službe kao štetnog!

  • fica

    15:40 // 13. 6. 2022.

    Polupismeni partijski strucnjaci pa im krivi advokati.

  • Dima Nis

    09:37 // 13. 6. 2022.

    Naravno da advokati profitiraju, skolovali se preko 6 godina i sada treba dzabe da rade? Drzavne sluzbe prave propuste zato sto imaju neskolovane kadrove a sada im krivi advokati

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: