Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:46, 29. 3. 2024.

| Društvo

Radnici u fabrikama stranih investitora širom juga Srbije ostaju bez posla

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Leoni
Radnici kažu da je i država od njih "digla ruke"; ilustracija; foto: JV

U fabrikama stranih investitora, koji od države dobijaju stotine miliona evra, na jugu Srbije mnogi radnici ostaju bez posla uz obrazloženje da trenutno nema potrebe za radnom snagom. Dok se u javnosti pominju brojke od po nekoliko stotina otkaza, iz nekih fabrika potvrđuju da otpuštaju radnike zbog smanjenog obima posla, a iz nekih tvrde da odluke donose “na individualnoj bazi”.

“Pljušte otkazi” - kažu neki od radnika. Ima i otpuštanja, ali ono što zapravo “pljušti” jeste neprodužavanje mesečnih ugovora zaposlenima koji su primljeni na određeno vreme.

U Juri u Leskovcu ne produžavaju ugovore ljudima koji su bili na određeno vreme. To se dešava prošlog i ovog meseca. Slično je i u Juri u Nišu. Neki projekti su stali. Imam saznanja da treba od maja da krenu neki projekti. Obrazloženje je uglavnom da trenutno nema posla i potrebe za radnom snagom. Da li je to istina, samo oni znaju - navodi Predrag Stojanović iz Samostalnog sindikata metalaca u Juri.

Aptiv Iz "Aptiva" bez odgovora; foto: M. M.Godinama unazad, u Aptivu u Leskovcu postoji praksa neprodužavanja ugovora onima koji nisu zaposleni za stalno, kaže Marko Todorović iz Samostalnog sindikata u toj fabrici i dodaje da mnogi i sami daju otkaze jer nisu zadovoljni uslovima rada.

Prave oni neku selekciju, ali ljudi stalno odlaze. Kako je krenula kriza sa manjkom posla, a mi radimo za Mercedes, smanjuje se posao. Radimo po 2-3 dana, konstantno imamo ljude na plaćenom odsustvu. Treba sačuvati ljude i premostiti sada ovaj period dok ne dođe neki novi projekat za Volksvagen - ističe Todorović.

Na neprodužavanja ugovora žale se i radnici Leonija u Nišu i Prokuplju, Džonsona u Nišu, kao i Elrada i Grunera u Vlasotincu.

Što se tiče neprodužavanja ugovora, niko nikom ne može da pomogne. Država je digla ruke od radnika i porobila ga. Znamo kakav je zakon donet 2014. u korist poslodavaca. Prava radnika su minimalna. Uskraćena su i prava koja ima u vezi sa državnim praznicima jer poslodavac može da traži od njega da radi ako je potrebno, a poslodavci to vešto koriste. Borimo se kroz sindikate na različite načine. Sramota države je što porodilje koje se vrate sa bolovanja i imaju uslove da dobiju na neodređeno dobiju zamenski ugovor. Ima žena koje rade 4-5 godina, ali nemaju za stalno. Sa druge strane, pričaju kako im je natalitet jako bitan - priča Stojanović.


Negde smanjen obim posla, negde “individualna” neprodužavanja ugovora

Iz Grunera u Vlasotincu potvrđuju da su otpustili “određeni broj” radnika, ali ne preciziraju koliko. To je, kažu, za dobrobit kompanije i zaposlenih koji ostaju, ali i zarad usklađivanja broja zaposlenih sa potrebama kupaca.

Veoma nam je žao što se dešavaju ove nemile stvari, pogotovo sa ljudima koji rade u kompaniji već više od 15 godina. Za sada pa do kraja godine preduzeće ima stabilan izvoz sa brojem upošljenika koji je trenutno upošljen. Očekujemo upošljenje stručnog kadra koji će se baviti radom na kontinuiranom unapređenju proizvodnje i uvođenjem novih tehnologija za naše nove projekte - navode iz Grunera.

Gruner Vl Iz "Grunera" potvrđuju otpuštanja; foto: M. M.Očekuju, dodaju, i povratak onih koji su bili “nemilo” obuhvaćeni krizom koja je pogodila automobilski sektor i tvrde da dalja otpuštanja ne planiraju.

Iz Elrada navode da su u prvoj polovini prošle godine otpustili 40 radnika zbog pada broja porudžbina kupaca i da su primorani da smanje broj radnika za još 25 jer ne mogu da zadrže sve zaposlene zato što pokazatelji poslovanja nisu na tom nivou da mogu da imaju toliko radnika.

Mi smo društveno odgovorna kompanija koja u svim svojim sferama poslovanja primenjuje principe društvene odgovornosti i kao takva smo transparentno i u skladu sa Zakonom sproveli postupak utvrđivanja viška i spremni smo da svojim zaposlenima koji trpe negativan efekat ovog postupka pružimo svu moguću podršku - poručuju iz Elrada.

Iz Leonija, sa druge strane, ističu da čak imaju otvorene pozicije u različitim sektorima i da zapošljavaju radnike, a da neprodužetak ugovora onima koji rade na određeno može da se desi iz brojnih razloga, a ne zbog viška zaposlenih.

Podvlačimo da se takve odluke donose na individualnoj bazi i zavise od različitih faktora, uključujući ispunjenje ugovornih obaveza od strane zaposlenog/zaposlene, evaluacije njegovih/njenih performansi i usklađenost sa organizacionim ciljevima. Važno je naglasiti da su ove odluke isključivo u vezi sa konkretnim pojedincem i ni na koji način nisu u vezi sa bilo kakvim restruktuiranjem - odgovaraju iz kompanije Leoni.

Južne vesti nezvanično saznaju da je do smanjenog obima posla došlo i u Džonsonu u Nišu i da oko 20 ugovora ističe u martu ove godine.

Međutim, zvaničnog odgovora te kompanije još nema, kao i odgovora Jure i Aptiva.


Na ime državne pomoći stotine miliona evra stranim investitorima

Predstavnici vlasti u Srbiji često se hvale otvaranjem fabrika stranih investitora, ali retko se “pohvale” time koliko građane to zapravo košta.

leoni Iz "Leonija" kažu da je neprodužavanje ugovora na "individualnoj bazi"; foto: JVPrema podacima Komisije za kontrolu državne pomoći, Gruneru je samo 2019. godine Opština Vlasotince dala bez naknade građevinsko zemljište vrednosti od 87.466 evra, a država 800.000 evra. Sve to u zamenu za 200 radnih mesta i za plate više od prosečnih u toj opštini.

Jura u Leskovcu je, između ostalog, 2016. godine dobila 951.506 evra za 500 novih radnih mesta.

Komisija te godine odlučuje da i Leoni dobije ukupno više od 44 miliona evra, za zapošljavanje novih radnika, za izgradnju i opremanje pogona u Prokuplju i Doljevcu i za automobile.

Dve godine nakon otvaranja u Nišu, Džonson dobija državnu pomoć od 19,2 miliona evra za proširenje pogona. Za otvaranje pogona u Leskovcu, Aptiv dobija 123.952.299 evra, uz obavezu da zaposli 2.000 ljudi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan Blagojevic

    19:52 // 5. 4. 2024.

    Drustveno odgovornost, sta to bese?
    Kako utvrdjujete tehnoloski visak, ko je merodavan za ocenjicanje i dali su oceneverodostojne? Dali ste se upitali, proverili ili pak posumnjali u takvo oce jivanje? Zato cete debelo da platite debele odstete onima koje ste proglasili tehnoloskim viskovima pausalnim oce jivanjem, ignorisici zdra stveno stanje, socijalni status otpuste ih. Vi drustveno odgovorni?

  • Rale

    06:43 // 1. 4. 2024.

    Eto, nemci po naredjenju gazde pocnu da placaju skuplju naftu i gas, proizvodnja se polako seli kod tog gazde koji je izdao naredjenje. Isti je gazda, u Srbiji je kolonijalni upravnik.

  • Gost sa fb

    14:58 // 31. 3. 2024.

    Tek će da bude, drugari. Spremite se. Doduše, vama je dobro, tako da onda ništa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: