Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:19, 12. 12. 2023.

| Društvo

Radnicima "Jumka" dele pakete šećera i ulja za "siguran glas"

Autor:Slobodna rečIzvor:Južne vesti, Slobodna reč
namirnice ulje
Ulje za "siguran glas"; foto: T. R.

Fotografije na kojima se vidi kako ispred ulaza u pogon fabrike Jumko u Vranju radnici nose pakete šećera i suncokretovog ulja, uz tvrdnju da se ove namirnice dele "za siguran glas", stigle su od čitalaca. Ovo nije prvi slučaj akcije koja nije u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti.

Kako nam je potvrdilo nekoliko zaposlenih, dobili su obaveštenje od šefova da se ovi paketi dele ispred ulaza u pogon, kao „nagrada“ za „sigurne glasove za SNS“, koje su, kako kažu, „već potpisali pre nekoliko nedelja“.

Na zvaničnoj Facebook stranici Gradskog odbora Srpske napredne stranke nema informacija o ovoj „akciji“, ali je profil pun objava o deljenju paketa sa hranom i sredstvima za ličnu higijenu domaćinstvima u Vranju, što je za političke partije zabranjeno i kažnjivo ukoliko se ponavlja i nakon izrečenih mera Agencije za sprečavanje korupcije.

Podsećamo, Zakon o finansiranju političkih aktivnosti u članu 23. predviđa da je u toku izborne kampanje, političkim partijama zabranjeno finansiranje aktivnosti humanitarnog karaktera, a zakon ove aktivnosti ne prepoznaje ni kao redovan rad ni kao deo izbornih kampanja političkih stranaka.

Kako se može videti u nekoliko poslednjih objava vranjskih naprednjaka, iza akcije podele paketa domaćinstvima koji se nalaze u „težoj materijalnoj situaciji“, stoji Savet za socijalna pitanja GrO SNS Vranje i njegov predsednik, ujedno i kandidat za odbornika Skupštine grada Vranja, Nenad Milojević.

Dodatno, ovi Vranjanci iz izuzetno osetljivih društvenih grupa su javno prikazani bez ikakve cenzure i sakrivanja njihovih lica.

U nekim objavama stoji da je on lično izdvojio novac, u nekim da su sredstva prikupljena od strane članova za socijalna pitanja. Način na koji stranke prikupljaju i troše novac, trebalo bi da kontroliše državna Agencija za sprečavanje korupcije, kojoj smo u ponedeljak, 11. decembra, poslali upit o slučaju i za sada dobili potvrdu prijema upita.

Koliko je dostupno i poznato, za sada je meru upozorenja zbog kršenja zakona u ovoj predizbornoj kampanji Agencija izrekla zbog humanitarnih aktivnosti SNS-a u Čačku i Nišu, kada je reagovala po prijavama, a zbog objava o deljenju paketa hrane i kućne hemije na stranačkim Facebook profilima, kao i zbog spotova na stranačkom Instagram nalogu. Ovom merom se SNS obavezuje da ubuduće ne krši zakon, kao i da sporna obaveštenja o humanitarnim aktivnostima ukloni sa društvenih mreža.

Izrečenom merom SNS se obavezuje da ubuduće ne krši zakon kao i da sporna obaveštenja o humanitarnim aktivnostima ukoloni sa društvenih mreža. Ukoliko partija ne postupi po meri upozorenja, pokreće se prekršajni postupak. Za kršenje odredbe o zabrani finansiranja humanitarnih akcija predviđena je novčana kazna u iznosu od 200.000 do 2.000.000 dinara (1.700 do 17.000 evra).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • А Ви

    16:01 // 12. 12. 2023.

    И на опозиционом штанду понуде су разне,
    смути с љутом папричицом и пароле празне.

  • Гага

    15:46 // 12. 12. 2023.

    они претходни су,уместо пакета,делили отказе...а "Јумко" је био пред банкротом!Сада шију униформе и...деле пакетиће!

  • ljuba

    13:37 // 12. 12. 2023.

    A sta vi delite ////????

    • steva

      14:24 // 12. 12. 2023.

      Ko to vi botino? Verovatno si i ti prodao d.pe za litar ulja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: