Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:20, 27. 5. 2022.

| Društvo

Radnicima propalih kuršumlijskih preduzeća država duguje oko 250 miliona dinara

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
radnici
Radnici u Kuršumliji očekuju pomoć nadležnog ministarstva i Vlade Srbije; Foto: Lj. M.

Oko 750 radnika nekadašnjih kuršumlijskih fabrika "ŠIK Kopaonik", Konfekcija "7. juli", Zadruga "Budućnost" i "Metalac" traže da im država isplati zaostala dugovanja od 2004. godine do danas, koja iznose oko 250 miliona dinara. Bivši radnici propalih kuršumlijskih preduzeća imaju izvršna sudska rešenja na osnovu kojih traže da im se isplati novac, u suprotnom najavljuju blokade puteva i državnih institucija.

Radnici su pre oko mesec dana već najavljivali radikalizaciju i blokadu puta Niš-Priština, ali su nakon sastanka u zgradi Kuršumlije i obećanja predstavnika lokalne vlasti i Vlade Srbije da će im rešiti problem, odustali.

Od protesta i blokade tada jesmo odustali, ali ne i od svojih potraživanja. Mi smo u prethodnih mesec dana popisali sve radnike kojima se duguje novac, lokalna vlast u Kuršumliji nam je obećala da će nas podržati i sada očekujemo da nas nadležno Ministarstvo finansija i Vlada Srbije sagledaju i da nam se isplati novac koji se po raznim osnovama duguje ljudima i za šta postoje izvršna sudska rešenje – tvrdi Nebojša Krstić, predstavnik nezadovoljnih radnika i odbornik Grupe građana lokalne skupštine.

Podseća da je i do sada više puta pokušavano da se radnici organizuju i da naplate svoja potraživanja, ali da se sve završavalo na obećanjima. radnici Radnici propalih preduzeća aprila započeli proteste i odustali nakon obećanja; Foto: Lj. M.

Na poslednjoj sednici Skupštine u Kuršumliji lokalni parlament je izglasao predlog da se podrže bivši radnici i da se lokalna vlast uključi u rešavanje problema. Mi imamo spiskove svih radnika kojima se duguje i sada ćemo zajednički nastupiti prema nadležnim ministarstvima i Vladi kako bi problem rešili – naglašava Krstić.

Dodaje da se nada da se ovoga puta neće sve završiti na obećanjima i očekuje rešavanje problema u razumnom roku, ali i ne isključuje mogućnost ponovnog aktiviranja blokade puteva i protesta ako neko pokušava da ih ponovo "izigra".

Inače, većina bivših radnika ima pravosnažna sudska rešenja u kojima su im priznata potraživanja, ali je država odustala od sprovođenja i izvršenja tih presuda, pa su one mrtvo slovo na papiru. radnici Radnici Simpo Šika 3 dana blokirali put i na kraju odustali nakon obećanja; Foto: Lj. M.

Ovo nije prvi put da nezadovoljni radnici kuršumlijskih preduzeća protestvuju i najavljuju blokadu puta Niš-Prištinja, pa su tako krajem avgusta prošle godine radnici Simpo Šik-a u Kuršumliji 3 dana blokirali državni put tražeći da im se poveže radni staž koji firma nije uplaćivala od 2010. godine, ali i isplati obećana novčana pomoć iz 2019.

Iako su tada iz sindikata zaposlenih najavljivali da neće odustati i pretili obustavom rada i totalnom blokadom fabrike, protest je završen nakon razgovora predstavnika sindikata kuršumlijskih radnika sa centralom Saveza samostalnih sindikata Srbije i predsednikom Ljubisavom Orbovićem i obećanja da će rešiti problem, koji do danas nije rešen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jokanović jole

    15:06 // 2. 6. 2022.

    i šta sada hoće...svi se prave toše...ako je firma u stečaju jednostavno nema od čega da se naplati i te presude su potpuno bespredmetne...sada planiraju da blokiraju puteve i nama običnim gradjanima ne daju da prodjemo...kuršumlija je propali grad to se vidi čim se kroči na ulicu...tamo nema više ničega....ostale su pijandure i neradnici...ne treba ih mnogo žaliti uveravam vas...

  • Milun Parking SNS

    16:23 // 28. 5. 2022.

    predsednik im gradi autoput a oni protest.

  • Torpedo

    20:32 // 27. 5. 2022.

    Vec vidjen scenario, glasaju vlast, ona ih izigra i onda pocinju sa kukanjem.
    I, nista. Do novih izbora.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: