Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 5. 7. 2023.

| Društvo

Radnička prava i politika subvencija u senci masovnih otpuštanja u "Gruneru" - dug prema državi skoro 400.000 evra

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
Gruner Vl
Ponovo otkazi foto: M. M.

Usled niza otpuštanja u nemačkoj fabrici "Gruner" u Vlasotincu, inspekcija Ministarstva privrede utvrdila je da je ta kompanija povredila Zakon o radu, zbog čega je podnet zatev za pokretanje prekršajnog postupka. Takođe, zbog smanjena zaposlenih za 102 radnika, kompanija će državi morati da vrati skoro 400.000 evra, ali još nema rešenja za one koji su dobili otkaz.

Nakon što je Vlada Srbija odobrila 800.000 evra subvencija, a Opština Vlasotince 2020. godine nemačkoj kompaniji Gruner dala besplatno zemljište, na tom prostoru krajem prošle godine otvoren je novi pogon za još 200 radnika. Tada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio vlasnike kompanije da povećaju plate zaposlenima, a umesto toga, pola godine kasnije, usledili su otkazi koji i dalje traju. 320x0_20221025-111747 Vučić molio za veće plate, a usledili otkazi; foto: JV/Privatna arhiva

Poslednji paket otpuštanja bio je prošle nedelje, pa neki od bivših zaposlenih tvrde da je broj otpuštenih dostigao skoro 200 ljudi, koliko novih radnih mesta je i najavljeno tokom Vučićevog otvaranja novog pogona.

Među prvima, još aprila meseca, otkaz je dobila Brankica Mitrovska i to nakon tri godine rada u fabrici koja proizvodi delove za elektro i auto-industriju.

Prvo je otpušteno preko 20 radnika i to tako što su pozvani grupno i samo im je rečeno da potpišu papir, bez obrazloženja, kasnije su nas ponaosob pozivali u kancelariju, ja sam tada čekala neke papire od firme kako bih podigla kredit, misleći da je to to, naivno sam potpisala sporazumni o prestanku radog odnosa - objašnjava ona.

IMG_20230704_141145 Prekršen Zakon o radu; foto: JV arhivaUpravo to što nakon potpisivanja sporazuma o prestanku radnog odnosa, "Gruner" nije donosio rešenja o otkazu, istog meseca, inspekcija Ministarstva privrede ustanovila je povredu Zakona o radu, što je navedeno u odgovoru ministra za rad, zapoštljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića na poslanička pitanja poslanice SPS-a Jelene Milošević.

Dalje stoji i da nisu ispoštovane sve procedure o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kao i da ugovori o radu nisu sadržali opis posla.

I sve te povrede Zakona o radu ipak su u senci otkaza zbog kojih već pomenuta bivša radnica Mitrovska od aprila nema posao, niti je, kako kaže, primila bilo kakvu otpremninu.

Neki radnici su dobili umesto otpremnima "stimulativne naknade", što je po oko 28 hiljada po godini staža, u zavisnosti od visine plata, ja nikakvu naknadu nisam dobila i od tada sam bez posla jer u Vlasotincu imate još jednu fabriku "Elrad" koja ne zapošljava bivše radnike "Grunera" - kaže Mitrovska.

InCollage_20230704_141758217 "Gruner" ima dug prema državi; foto: JV arhivaTo da će "Gruner" zbog smanjenja broja zaposlenih državi morati da vrati skoro 400.000 evra saopštio je bivši ministar u postupku razrešenja Rade Basta, takođe u odgovoru na poslanička pitanja poslanice Milošević.

Obaveštavamo vas da je Kompanija za 200 novih radnika po poslednjem ugovoru (iz 2019. godine) dobila 773.014 evra. Trebalo je da održava 742 radnika u random odnosu. Zbog planiranog smanjenja broja zaposlenih za 102, na 640 ljudi, pitanje povraćaja više dobijenih sredstava u budžet Republike Srbije biće uređeno izmenama Ugovora, u skladu sa kojim će kompanija biti u obavezi da vrati 394.235 evra - stoji u obrazloženu Ministarstva.

U međuvremenu, prošle nedelje kompanija "Gruner" oglasila se i zvaničnim saopštenjem u kom navode da je zbog nedostatka tražnje i smanjene proizvodnje došlo do potrebe da se smanji određeni broj radnika u fabrici.

Navode i da je menadžemnt Grunera do maja meseca pokušao da se izvuče iz ekonomske krize i da sačuva svoje zaposlene, ali je to ipak rezultiralo spiskom zaposlenih koji predstavljaju višak.

Otpuštenim radnicima garantuju otpremninu.

Redakcija Južnih vesti uputila je niz pitanja koja se tiču zaposlenih, onih koji su otpušteni, ali i dugovanja koja imaju prema državi, ali do objavljivanja ovog teksa, nije stigao odgovor kompanije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lili Marleen

    11:41 // 5. 7. 2023.

    Otpustanja su normalna pojava u trzisnoj privredi. Nije normalno da se drzava petlja u otvaranje firmi u smislu subvencija i prikazuje to kao sopstveni uspeh. Sada se vlastima vraca bumerang jer je radnicima predstavljano kako ih drzava zaposljava i oni sad traze pomoc tamo gde im niko pomoci ne moze.

  • Бата Рака из Ниш

    11:08 // 5. 7. 2023.

    Отпуштање радника у ненормално субвенционисаним страним фирмама.
    Нова задуживања зарад очувања култа личности.
    Хипотеке над државним добрима јер се стари дугови не враћају.
    Инфлација која поједе и тако мизерне плате...
    Ово више није ствар политике него опстанка!

    • Johny Stulic

      18:30 // 6. 7. 2023.

      Sve je Dzoni u svojim pesmama opisao ,jos u ono vreme ! Sad je doslo,jos gore,najgore ! Svi ti,otpusteni, morali su da se uclane u sns, idu na mitinge i budu" aktivni" ! Pustili ih gospodari niz vodu, nek ih opet glasaju !

  • slavko

    10:01 // 5. 7. 2023.

    Kad brod tone, pacovi prvo beze, a ovaj brod "neumjetno tone"!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: