Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:07, 13. 1. 2022.

| Društvo

Radovi na rekonstrukciji prokupačke Gimnazije završeni, od polugodišta nastava u matičnoj školi

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Gimnazija Prokuplje
Rekonstruisana zgrada prokupačke Gimnazije i Medicinske škole; Foto: Lj. M.

Zgrada prokupačke Gimnazije, čija je rekonstrukcija počela jula 2020. godine, a trebala da bude gotova za 300 kalendarskih dana, nakon višemesečnog kašnjenja i produžavanja roka, konačno je završena. Sitnije nepravilnosti koje je uočila komisija trebalo bi da se otklone u narednih 10-ak dana, što znači da će, najavljuju iz Gradske uprave, učenici Gimnazije i Medicinske škole koji koriste tu zgradu drugo polugodište započeti u matičnoj školi.

Ako sve bude po planu, Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja, ističe da će manje nepravilnosti firme Tončev gradnja, kojoj su povereni radovi vredni oko 306 miliona dinara finansirani preko Kancelarije za javna ulaganja, do tada biti otklonjene, čime bi se stekli uslovi da se od polugodišta đaci vrate u sređene i moderno opremljene učionice. zgrada Gimnazije Zgrada Gimnazije i Medicinske škole uskoro će biti "useljena"; Foto: Lj. M.

Nadzorni organ, niška firma Graming je već prihvatila završne radove, ali je Grad formirao stručnu komisiju koja je naknadno pregledala sve i ustanovila manje nedostatke, koje ćemo tražiti od izvođača da otkloni u najkraćem roku. Radi se o zgradi u kojoj su smeštene Gimnazija i Medicinska škola, koja je sagrađena još 1934. godine i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a do sada nije bilo većih investicija i ulaganja u rekonstrukciju spoljašnje fasade i obnove inventara – kaže Aranđelović.

Radove na ovoj zgradi obeležili su kašnjenje i produžetak rokova, pa i pored činjenice da su unutrašnje prostorije trebale da se završe do 25. avgusta, dok je spoljašna fasada sa produžetkom roka trebalo da bude gotova do 25. septembra prošle godine, zgrada još nije useljena, jer nije dobila sve potrebne dozvole. zgrada Gimnazije Obnovljena dotrajala i oronula spoljašnja fasada; Foto: Lj. M.

Profesori i učenici sa nestrpljenjem očekuju da se ponovo vrate u matičnu zgradu jer kažu da se nastava u drugim školama gde su smešteni prethodnih godinu i po dana odvija u neadekvatnim uslovima.

Đaci Gimnazije su prethodnu školsku godinu i prvo polugođe završili slušajući nastavu u prostorijama Poljoprivredne škole, dok su medicinari smešteni u učionicama Osnovne škole “Milić Rakić Mirko” u Prokuplju.

Inače, zbog dotrajale stolarije i neadekvatnih uslova, nastava tokom prethodnih godina više puta je prekidana na desetak dana, pa je tokom 2018. godine zbog dela krova koji prokišnjava i "natopljenog" plafona građevinska inspekcija zabranila korišćenje zgrade dok se sve nije saniralo, a januara 2019. godine učenici nekoliko odeljenja su samoinicijativno zbog hladnih učionica i niskih temperature napustili nastavu, dok je 2020. godine tokom zime zbog hladnoće nastava skraćivana na 30 minuta.

Firma Novice Tončeva najpovoljniji ponuđač

Firma Tončev gradnja iz Surdulice je bila najpovoljniji ponuđač od 4 pristigle ponude, a u opisu posla koji je trebalo da se završi je kompletna rekonstrukcija zgrade Gimnazije sa dogradnjom lifta, renoviranje bioskopa u sklopu zgrade i uređenje školskog dvorišta. saglasnost nadzornog organa Saglasnost Nadležnog organa za produžetak radova; Foto: Lj. M.

Navodno, zbog otežanih radova na fasadi, pojave viška i nepredviđenih radova, kao i složenosti objekta koji nisu mogli da se predvide, firma je tražila aneks ugovora i još para, a Nadzorni organ je dao saglasnost da se prvobitini rok za završetak radova na prokupačkoj Gimnaziji produži.

Više puta najavljivana rekonstrukcija ove zgrade odlagana je zbog činjenice, kako su tvrdili nadležni u Prokuplju, da je zgrada pod zaštitom i da je bilo neophodno uraditi čitav projekat kako bi ona ostala autentična, uz dobijanje svih potrebnih dozvola nadležnih institucija pre početka radova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lepotica!

    21:28 // 13. 1. 2022.

    Kakva lepa zgrada! U Majami moze 'ladno!

  • Des - pot

    18:18 // 13. 1. 2022.

    Uz poštovanje svih komentara, i averzije prema izvođaču, moram reći da predmere radova rade nestručna lica i to je jedan od razloga naknadnih radova!

  • Nislija

    17:24 // 13. 1. 2022.

    2 miliona evra za rekonstrukciju a stolarija ostala stara... koliko je otislo ministru u dzep?

    • Gavra

      19:52 // 13. 1. 2022.

      Nislijo,da ti nešto kažem. Takvu zgradu škole Niš neće da ima narednih najmanje 30 godina. Dodji na ekskurziju da vidiš kako izgleda stolarija,ali rukama da ne dodiruješ.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: