Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:25, 24. 4. 2023.

| Društvo

Radovi niških zatvorenika na sajmu hortikulture u Beogradu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
sajam zatvor
Biće izložene žardinjere, ograde, garniture za bašte, vrteške i klackalice za decu iz niškog zatvora; foto: UIKS

Na 28. Međunarodnom sajmu hortikulture “Beoplantfair” u Beogradu, svoje proizvode predstaviće i niški Kazneno-popravni zavod. Sajam počinje danas i trajaće do 27. aprila, a iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kažu da će biti izložene žardinjere, ograde, garniture za bašte, vrteške i klackalice za decu, koje se prave u Nišu, Zabeli i Sremskoj Mitrovici.

Na više od 100 kvadrata sajamskog prostora, kako navode, biće izloženo ono što osuđenici prave u proizvodnim pogonima, gde se organizuju sertifikovane obuke za deficitarna zanimanja, kako bi im se olakšalo da nađu posao nakon izlaska iz zatvora.

Direktor Uprave Dejan Carević ističe da zatvorenici tako steknu radno iskustvo i da se u sertifikatima koje dobiju nigde ne spominje da su ih stekli tokom izdržavanja kazne zatvora, kako ne bi bili stigmatizovani.

Poslodavci treba da pruže šansu svakome ko dobro radi da se zaposli i počne legalno da zarađuje novac za sebe i porodicu. Društvo mora da napravi iskorak i pokaže malo više razumevanja za potrebe bivših osuđenih lica - pojašnjava Carević.

Niški KPZ će, kao i zatvori u Zabeli i Sremskoj Mitrovici, predstaviti parkovski i baštenski mobilijar, dok će KPZ za maloletnike u Valjevu prvi put prikazati PVC stolariju - prozore, vrata i panelne kontejnere.

KPZ u Sremskoj Mitrovici proizvodi i poljoprivredne prikolice Dubrava od tri i po, četiri, pet, osam i deset tona.

Uprava je 2020. dobila posebno priznanje na Sajmu hortikulture i to za asortiman i kvalitet transportnih uređaja (traktorske prikolice i teške drljače) koje se proizvode u KPZ-u u Sremskoj Mitrovici, a prošle godine diplome za parkovski mobilijar i asortiman saksijskog cveća - navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Na Sajmu će učestvovati i Kazneno-popravna ustanova iz Sombora, KPZ za žene u Požarevcu, kao i vaspitno-popravni domovi za maloletnike u Kruševcu i Valjevu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    21:05 // 8. 11. 2023.

    Strasnoooo

  • Smuk II

    18:51 // 25. 4. 2023.

    Kad izgube izbore , sadašnji predstavnici "vlasti" - ima čudo da naprave , za ovakve sajmove ... i kulture i hortikulture !
    Ima da zatrpaju sajmove a i Sajmište /Bgd/ , na novoj lokaciji /Surčin/ !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: