Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:51, 14. 11. 2018.

| Društvo

Rakita postala centar borbe za očuvanje reka i prirode, svakodnevne straže

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
gradilište-rakita,-foto-Lj.-F.
Gradilište i dalje pod obezbeđenjem; foto: Lj. F.

Nakon nekoliko dana pauze, uprkos negodovanju lokalnog stanovništva i aktivista za zaštitu prirode, radovi na vodozahvatu za mini-hidroelektranu u selu Rakita su nastavljeni. Tokom vikenda opet je došlo do koškanja sa obezbeđenjem, a trenutno je u selu mirno. Na akciju vraćanja reke u staro korito, investitor je imao kontraudar - pomerio je granice gradilišta i opet preusemerio tok vode.

Selo koje je nekada bilo poznato po rudniku uglja "Jerma", voziću "Ćira" koji je prevozio ugalj i jednim od prvih jugoslovenskih igranih filmova Rudareva sreća koji je sniman upravo u Rakiti, sada je sinonim za sveopštu borbu za očuvanje reka i prirode. Svakoga dana, aktivisti iz različitih krajeva Srbije okupljaju se u selu, uzvikuju parole, nose transparente i poručuju da neće odustati od borbe za očuvanje ove male planinske reke, ali i za očuvanje i drugih reka u Srbiji.

Ipak, mala pobeda koju su meštani i aktivisti prošle nedelje ostvarili gerilskom akcijom nije bila dugog daha, investitor je uzvratio svojom akcijom kopanja korita i sada reka teče pored gradilišta i ne ometa radove. Meštani kao da gube nadu da će ovu bitku dobiti, a predsednik Saveta mesne zajednice Desimir Stojanov kaže da samo sila od više stotina ljudi može obustaviti radove. bager,-foto-Lj.-F. Bager nastavio radove; foto: Lj. F.

Oni imaju mehanizaciju i silu, sada i privatno obezbeđenje. Pojedinačne akcije samo donose prijave i tužbe, ali tako ne bi bilo kada bi se skupilo 200-300 ljudi. Evo sada postavljaju tampon sloj, betoniraće taj deo, a mi ne možemo ništa da učinimo - kaže Stojanov.

A da meštani ne bi izgubili nadu, kao i proteklih dana potrudili su se aktivisti Odbranimo reke Stare planine koji svakodnevno dolaze u selo i planinari iz Babušnice koji su se skupili da im pruže podršku.

Borba se odvija i na pravnom polju, aktivisti iz inicijative ORSP reagovali su prijavljivanjem investitora Šumarskoj inspekciji koja je izašla na teren i podnela prijavu za privredni prestup "pustošenje šuma i bespravnu seču". Meštani se nadaju da će prijavama makar na kratko stopirati radove.

Iskoristio je situaciju kada smo bili u policiji da dajemo izjave oko bombe koja se pojavila u selu, da opet preusmeri tok reke. Kada smo se vratili, bager je već završio posao - kaže Stojanov.

Juče je situacija bila mirna, tek poneka razmena uvreda meštana i obezbeđenja i međusobna prijava zbog uvreda i pretnji. U selu je i dalje prisutan veliki broj policajaca, ali osim upozoravanja na red i mir, gotovo da nisu ništa činili. Na seoskoj sali, odakle kreće planinarska akcija uspona na planinu Ruj, momci i devojke okupljeni oko planinarskog kluba "Ruj 1706" oslikali su mural i tako dali svoj doprinos buntu meštana Rakite. policija-Rakita,-foto-Lj.-F. Policija svakodnevno u selu; foto: Lj. F.

Primetne su i nove parole u selu koje upućuju na borbu meštana. Na sali je ispisan grafit “Život nema - smrt ne doodi” a na kući pored gradilišta postavljen je baner “Dođoše divlji, isteraši pitomi”.

Borba stanovnika Rakite se nastavlja, selo će i narednih dana biti epicentar ekološkog bunta u Srbiji, gde će svoje straže nastaviti aktivisti ORSP, kao i ljubitelji prirode iz cele države.

Podsetimo, u borbu za očuvanje Rakitske reke uključio se autor emisije “24 minuta” Zoran Kesić koji je pozvao građane da “zatrpaju” mejl Evropske energetske zajednice pišući o ugrožavanju ove reke ali i reka na Staroj planini.

Početkom prošle nedelje je došlo do fizičkog sukoba meštana Rakite i privatnog obezbeđenja na gradilištu za vodozahvat MHE, a meštani i aktivisti izveli su gerilsku akciju vraćanja reke u svoje korito. Krajem oktobra u selu je pronađena bomba ispred kuće gde su smešteni radnici sa gradilišta MHE, a meštani tvrde da je to pokušaj investitora da ih prikaže u lošem svetlu. Istraga je u toku, a slučaj vodi Osnovno javno tužilaštvu u Pirotu.

Meštani Rakite održali su protest ispred Opštine Babušnice na kome su poručili da neće odustati od borbe za očuvanje svoje reke. I pored negodovanja lokalnog stanovništva investitor mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci nastavio je radove na vodozahvatu. Stanovnici malog planinskog sela mesecima se bore za očuvanje svoje reke, a prvi protest održali su na dan Međunarodnog uspona na Ruj.

Potpomognuti akitivistima sa Stare planine sprečili su nastavak radova na vodozahvatu, a Zavod za zaštitu prirode najnovijim ispitivanjima pronašao je zaštićene vrste na ovoj maloj planinskoj reci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Катинац

    08:22 // 16. 11. 2018.

    Како смо синоћ чули у емисији "Да можда не", Општина Бабушница и њена председница су главни кривци за градњу МХЕ у Ракити. Наиме, Општина је издала грађевинску дозволу, а под којим условима и на који начин, само може да се нагађа. Корупција и мито нису искључени. Пара врти где бургија неће!

  • Nišlija pre svega

    19:01 // 14. 11. 2018.

    Izgleda da su poruke protesta zasule EU komisiju, jer su juče postavili sledeće saopštenje, impotentno, što je za očekivati, i neobavezujuće, ali se ne sme stati sa borbom za očuvanje reka: https://www.energy-community.org/news/Energy-Community-News/2018/011/13.html

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: