Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:45, 10. 2. 2020.

| Društvo

Rampa kod Matejevačke petlje ima dozvolu, ali u NKD-u tvrde da je na tuđoj zemlji

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
naplatna rampa
Matejevačka rampa na tuđoj zemlji; foto: A. K.

Naplatna stanica kod Matejevačke petlje u Nišu ima građevinsku dozvolu i priključena je na elektro-mrežu, tvrde u Putevima Srbije. Ovo delimično potvrđuje i Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, ali kaže da ovo preduzeće nije vlasnik parcela, kao i da ni ova, ali ni ostale 3 rampe oko Niša nisu bile predviđene prostornim planom.

Rampa kod Matejevačke petlje u Nišu prva je stvorila problem dan nakon zvaničnog otvaranja, jer je ostala bez struje.

Dok su se vozači tiskali u dugim kolonama, mnogi su tvrdili da je problem nastao zbog napajanja agregatima, jer stanica nije imala prikuljučak na elektro-mrežu zato što nema potrebne dozvole.

Međutim, posle nekoliko nedelja od tog događaja iz Puteva Srbije odgovaraju da imaju i dozvolu i struju.

Shodno Vašim pitanjima možemo Vas obavestiti da bočna naplatna stanica u zoni petlje Niš-istok na državnom putu A4 (autoput E-80) ima pravnosnažno rešenje o građevinskoj dozvoli, kao i Potvrdu kojom se investitoru JP Putevi Srbije potvrđuje prijava izvođenja radova na izgradnji bočne naplatne stanice u zoni petlje Niš-istok. Pomenuta naplatna stanica je priključena na distributivni sistem električne energije - poručuju iz ovog preduzeća.

Dodaju i da tamo postoji jedan agregat koji se koristi u slučaju nestanka struje.

Međutim, Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, koji ovaj slučaj prati od same najave izgradnje naplatnih stanica, kaže da u pomenutoj građevinskoj dozvoli jasno piše da su vlasnici 11 parcela na kojima je izgrađena stanica i dalje građani.

Da ne pričam da su radovi počeli pre nego što su prijavili početak radova. Izvođač radova je okačio sliku da je počeo sa radovima dan ili dva pre početka - kaže Dašić.

Ovaj građevinski inženjer i aktivista kaže da je ranije postojala građevinska mafija, a sada je aktuelna urbanistička mafija.

To je kada neko dobije lokacijske uslove, preteča građevinske dozvole, a da su oni nezakonito izdati. Ovde je taj slučaj da lokacijski uslovi za sve te naplatne rampe nisu u skladu sa zakonom, jer se ne pozivaju na važeći prostorni plan Koridora 10 od Niša do bugarske granice. Ono što ne postoji u prostornom planu ne bi trebalo da postoji ni u stvarnosti - kaže Dašić.

Dašić pojašnjava da u srpskom urbanizmu danas nije retkost da se odobre lokacijski uslovi iako zakonski to nije ispunjeno.

Caka je u tome da je ubrzan rok za postupanje. U dogovoru s nekim podneseš zahtev za izdavanje lokacijskih uslova i oni ti to izdaju. Ako se niko ne žali u roku od 15 dana toi postaje zvaničan dokument i onda dobijaš važeću građevinsku dozvolu na osnovu nevažećih uslova. Oni koji bi da se žale idu na upravni postupak, a investitor onda može da tuži državu jer mu je izdala nezakonitu dozvolu. Tako se upleteš u to kolo gde jedan drugog tuže - priča Dašić.

Podsetimo, Niš je odnedavno okružen novim naplatnim rampama. One su postavljene na 4 ulaza u grad, a za Nišlije koji koriste auto-put kako obilaznicu obezbeđene su “besplatne” karte.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • SSD

    01:02 // 13. 5. 2020.

    Kakvih 55km to je samo u jednom pravcu od ulaza iz pravca Nisa do izlaza za Novi Sad + 55 nazad + zaobilaznica jos 60+60km + novi auto put do Obrenovca 30+30km, znaci ukupno oko 150+150km Beodradjani koriste za dzabe. Ne da se ne placa, nego uopste nema naplatnih rampi. A to sto je Nislijama poskupela putarina za 50% nikom nista, ej sa 810 na 970 bez zvanicnog poskupljenja, bruka i sramota.

  • Pepe l.tv

    11:36 // 12. 2. 2020.

    Ne pustate komentare koji kritikuju vaše kolumnise. Kada ne protestuju „vlasnici“ zemljišta koje je navodno uzurpirano, kakvu korist ima DD od ovog teksts. Svi znaju, koji čitaju JV, koga u svojim kolumnama pominje.

  • DMXX

    08:36 // 11. 2. 2020.

    Hahaa,sta je bitno na cijoj je zemlji,sve je to nase,najbitniji je harac od lopovskih putarina! Pa sad kazite da vlast nista ne radi za vas.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: