Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:31, 15. 11. 2023.

| Društvo

Ranohrišćanska nekropola u Nišu i dalje pod otvorenim nebom urasta u korov

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
1699975949879
Pod otvorenim nebom; foto: JV/ S. V.

Okružena šibljem, izložena svim vremenskim neprilikama i urasla u korov - tako danas izgleda izuzetno značajna ranohrišćanska nekropola koja je otkrivena prošle godine u Jagodin mali na mestu gde je investitor planirao gradnju višespratnice. Iako su iz Grada u više navrata najavljivali da će preuzeti parcelu kako bi je Zavod zaštitio, to se do danas nije desilo pa istorijsko blago propada pod otvorenim nebom.

Više od godinu dana je prošlo od kako su niški arheolozi angažovani da pre investitora istraže parcelu za koju je Grad investitoru Vrh gradnja dao sve potrebne dozvole. Pronađeno je preko 100 značajnih grobova, od čega 13 zidanih i pet pravih grobnica koje datiraju iz 4. i 5. veka, zbog čega je investitorski projekat zaustavljen.

Zaustavljanje gradnje, umesto novog značajnog muzeja, za sobom je ostavilo samo neuređenu i nezaštićenu parcelu i gomilu nerazrešenih problema između investitora, gradskih službi i vlasnika kuća koje su se tu nalazile. 1699975949903 Birokratija, rasprave i nerazrešeni odnosi prepreka za zaštitu nekropole; foto: JV/ S. V.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotorovski još maja ove godine najavila je da su na dobrom putu da zaštite parcelu, čiji vlasnici, odnosno investitor, to nisu učinili, kao i da će na narednoj Skupštini promeniti parcelu u javnu kako bi je preuzeli i poverili Zavodu za zaštitu spomenika.

Sada ne spominje nikakve novine ni pomake u vezi sa parcelom, već kaže da prate upute Zavoda.

Zna se tačno po zakonu šta je vlasnik parcele dužan da uradi ako naiđe na arheološko blago, to je sada, između ostalog i na Zavodu za zaštitu spomenika, što lokalnog, što republičkog, tako da mi njihove instrukcije pratimo i naravno investitora koji mora da postupi po zakonu kada su ta nepokretna dobra u pitanju - kaže Sotirovski.

Ipak iz Zavoda za zaštitu spomenika kažu da "još stoje u mestu" jer čekaju da Grad preuzme parcelu kako bi mogli da je zaštite.

Tu se stalo pošto investitor dalje nije želeo da nastavi sa finanasiranjem, Grad je pokrenuo postupak da otkupi te dve parcele, tako da je to još u postupku. Najverovatnije će do kraja ili početkom godine administrativno Grad moći da otkupi te parcele i isplati vlasnike i da tada krenemo u neku proceduru - kažu iz Zavoda.

Iako nisu u mogućnosti da bilo šta rade na paceli, kažu da spremaju neke od potencijalnih predloga projekata kako da se nekropola zaštiti, ali da će to u mnogome zavisisti od finansija. 1699975949892 Ranohrišćanska nekropola kao napušteni plac; foto: JV/ S. V.

Oni takođe potvrđuju da je investitor znao da ulazi u rizik sa gradnjom u Jagodin mali, kao i da je bio dužan da zaštiti otkrivene grobnice, nakon arheološkog istraživanja terena.

Najlone smo stavljali mi koliko smo mogli da zaštitimo, iako je to bio dužan investitor da uradi po ugovoru. I na sudu imamo spor sa njima, ali bezuspešno, ne možemo da računamo na njih, jer oni nastoje da su oštećeni, što je njihovo viđene svari, ali sve započeto i srušeno na njihovu inicijaticu, iako su znali da tu postoji ranohrišćanska nekropola, ne ulazeći u njihove međusobne ugovore - objašnjavaju iz Zavoda.

Dok se birokratija, ali i ostali međusobni problemi ne reše, iz Zavoda se nadaju da će dobiti najbolji mogući ishod, a to je da Grad preuzme parcele, da ljudi budu isplaćeni i da se počne sa zaštitom nekropole, koja već sada izgleda kao napušteni i zanemareni plac, a ne ranohrišćansko nasleđe.

Podsetimo, za parcelu u Jagodin mali na kojoj je otkrivena ranohrišćanska nekropola, izdati su lokacijski uslovi i pre samog ispitivanja terena, tvrdio je bivši načelnik Uprave za građevinarstvo Miroljub Stanković, uz svedočenje da je, usled odbijanja da takav dokument potpiše, trpeo pritiske investitora i čelnika Grada, što je navodno rezultiralo njegovom smenom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    12:52 // 17. 11. 2023.

    ...и настави се да градњом...Ниш има 6 археолошких слојева,од неолита,до савременог доба;ко зна,на шта ће се све још наићи...

  • Гага

    12:48 // 17. 11. 2023.

    А како се,сличне ситуације,решавају свуда у Свету?Одреде се најочуванијих артефакти,дислоцирају(формира се археол. паркн нпр.у Медијани и Тврђави..

  • Mirko

    17:07 // 15. 11. 2023.

    Gradjani moraju da znaju zakon, a Sluzbeni Glasnik kosta debele pare.. Kako gradjani da znaju zakon?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: