Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:56, 4. 5. 2024.

| Društvo

Rariteti sa niškog buvljaka - od SNS akreditacija do klasika svetske književnosti

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Buvljak (16)
"Posetiti niški buvljak znači otkriti šta sve jedan grad može ponuditi, osim svojih znamenitosti"; foto: Nikola Đukić

Svakog vikenda buvljak kod OTC-a okuplja više stotina Nišlija, različitih profila, interesovanja i platežne mogućnosti i postaje epicentar trgovine na otvorenom. Bogatu ponudu niškog buvljaka osim rariteta i antikviteta koji privlače ljubitelje starina, čine i mnogi klasici srpske, ruske, ali i svetske književnosti, nekada popularne muzičke kasete i CD-ovi, ploče, električni trotineti, ali i obeležja koje simpatizeriti ili oni koji su primorani da prisustvuju raznim stranačkim okupljima dobijaju.

Buvljak (1) "Posetiti niški buvljak znači otkriti šta sve jedan grad može ponuditi, osim svojih znamenitosti"; foto: Nikola Đukić Stotine maskica za telefone, pametni telefoni, nekada veoma popularni digitalni foto-aparati, ali i oni koji su bili atraktivni 70-ih i 80-ih godina, prva su stvar koju posetioci mogu videti kada zakorače na prostor buvljaka, uz neizostavne tezge sa majstorskim alatima.

Buvljak (3) "Posetiti niški buvljak znači otkriti šta sve jedan grad može ponuditi, osim svojih znamenitosti"; foto: Nikola Đukić U početnom delu buvljaka, moguće je zapaziti i muzička pojačala, ali i desetine različitih vrsta radio aparata i ostalih stereo-uređaja.

Buvljak (12) "Posetiti niški buvljak znači otkriti šta sve jedan grad može ponuditi, osim svojih znamenitosti"; foto: Nikola Đukić Nekoliko tezgi dalje prodaju se akustične i električne gitare, trube i tromboni, dečiji sintisajzeri, violina i harmonika, koje je od bušilica, šrafcigera, plinskih boca, monitora za računare i hodalice za teško pokretne osobe teško uočiti.

Buvljak (5) "Posetiti niški buvljak znači otkriti šta sve jedan grad može ponuditi, osim svojih znamenitosti"; foto: Nikola Đukić A prekoputa, na desetine fiksnih telefona, što bežičnih, što onih “sa žicom”, nekoliko diktafona, mobilni telefoni sa tastaturom, ali i patike, ženske sandale i rošule, patike sa točkićima koje su se koristile pre sadašnjih rolera. Buvljak (13) "Posetiti niški buvljak znači otkriti šta sve jedan grad može ponuditi, osim svojih znamenitosti"; foto: Nikola Đukić

Nišlija Uroš, svake subote dolazi na niški buvljak i napominje da su knjige Vojislava Šešelja bile veoma popularne i da su se rasprodale za kratko vreme.

Zna se, na buvljak se dolazi da bi se kupile stvari koje ti neće trebati nikada u životu, ali ih na kraju kupiš zato što su povoljne. Za svoju dušu kupujem neke stare knjige, ploče, kasete ili neke akcione igračke za policu - kaže Nišlija.

Buvljak (4) "Posetiti niški buvljak znači otkriti šta sve jedan grad može ponuditi, osim svojih znamenitosti"; foto: Nikola Đukić Kada su knjige u pitanju, Nišlije na buvljaku neke od najpoznatijih imena srpske i svetske književnosti mogu da pazare i za cenu nižu od 100 dinara, a veoma su popularne i knjige prevedene na ruski jezik, među kojima je bila i knjiga o Leonardu da Vinčiju.

Buvljak (8) ; foto: Nikola Đukić Posetioci ističu da bi trebalo najkasnije do 8 doći, zato što zanimljivi predmeti brzo budu rasprodati, a među premetima Nišlije su mogle da primete i akreditaciju obezbeđenja Srpske napredne strane sa nekog od skupova, ali i kačkete koje su dobijali prilikom organizovanih skupova na jugu.

Neki od posetilaca buvljaka dolaze sa jasno definisanim ciljem, dok drugi uživaju u razgledanju i traženju pravog „blaga“. Ono što je sigurno jeste da se na niškom buvljaku može pronaći mnogo toga po povoljnim cenama

Nikada ne znam šta ću tačno da kupim, ali uvek pronađem nešto zanimljivo. Volim da šetam, pregovaram i cenjkam se sa prodavcima i uživam u atmosferi. Malopre sam čula prodavca kako nagovara nekog čoveka da mu opremi celu trpezariju prvo za 700, a potom je spustio na 600 evra - kaže Milica.

Buvljak (17) "Posetiti niški buvljak znači otkriti šta sve jedan grad može ponuditi, osim svojih znamenitosti"; foto: Nikola Đukić Dalje, prodaju se kolekcije igračaka automobila, slike, starinski setovi šoljica za kafu i čaj, stari novac, ali i projektori i električni trotineti, ruteri za interntet, “gejmbojevi”, faks mašine, muzičke kasete i CD-ovi, najčešće izvođača narodne muzike, ali i svetski poznatih rokenrol bendova.

Nišlijama su dostupne i kolekcije značaka, drvenih figura, starih pegli i posuda i poslužavnika i mnogih drugih predmeta.

Buvljak (22) "Posetiti niški buvljak znači otkriti šta sve jedan grad može ponuditi, osim svojih znamenitosti"; foto: Nikola Đukić Niški buvljak je više od obične pijace, složne su Nišlije koje redovno dolaze i kažu da je to je mesto na kome se susreću prošlost i sadašnjost, gde svako može pronaći nešto za sebe, bilo da traži retke antikvitete, starinske predmete ili jednostavno želi da oseti duh starog Niša.

Posetiti niški buvljak znači otkriti šta sve jedan grad može ponuditi, osim svojih znamenitosti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Jovanović

    10:09 // 5. 5. 2024.

    Gde je i šta OTC? Nisam iz niša a voleo bih da posetim buvljak.

    • Antikvar Žuća

      11:20 // 5. 5. 2024.

      E pa Dragane, OTC je Otvoreni tržni centar, a nalazi se neposredno pre kapije propale Mašinske industrije Niš, pa izvolite dođite kad poželite!

    • Milan

      11:27 // 5. 5. 2024.

      OTC je skraćenica za popularni otvoreni tržni centar, ili ti narodski buvljak. Nalazi se na samom kraju ulice Generala Milojka Lešjanina, prema prostoru bivšeg MIN-a, ambulante. Iz centra pravo, prođu se sve raskrsnice, pruga i eto ga popularni buvljak. Kao deca smo tu modu pratili i oblačili se :) naravno mi čiji su roditelji imali tanji novčanik. Lepe uspomene!

    • Ja

      17:31 // 5. 5. 2024.

      OTC- otvoreni trzni centar. To nema veze sa buvljakom. Buvljak je skoro, prebacen na prostoru OTC-a. Ovaj sto pratio modu, jeste, na OTC, buvlhak nema

  • Smuk II

    01:13 // 5. 5. 2024.

    Hristos vaskrse , Nišlijeeeee !

    • Tasa iz Pukovac

      18:13 // 5. 5. 2024.

      Lepa čestitka za Nišlije, al' do sad ti se samo njih 11 zahvalilo, a kam gi ostali? A, sad se seti, mož su nepismeni, il' gi nema više od tog broja!

  • Smuk II

    23:39 // 4. 5. 2024.

    Kad' vam izgrade "Nacionalni stadion" na OTC ću vas pitam kako ćete da se sprdate ? A još i "Hitnu pomoć" kad izgrade na OTC ćesara "Franju Jozefa" mož' samo da sanjate !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: