Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

02:58, 26. 8. 2010.

| Društvo

Raseljeni ostali bez struje

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti
arhivska fotografija; foto: Lekari bez granica

U četiri kolektivna centra u kojima je privremeno smešteno 450 interno raseljenih lica sa Kosova, u prepodnevom satima isključena je struja.

Siniša Kovačević, poverenik za izbeglice i raseljena lica u opštini Bujanovac, potvrdio nam je da su radnici vranjske Elektrodistribucije sa napajanja isključili sva četiri kolektivna centra „Salvatore“, „Ciglana“, „Dečji vrtić“ i „Motel“.

- Desilo se ono čega smo se najviše pribojavali. Struja je isključena zbog neplaćenih računa. Ako iz ove priče isključimo "Motel", tri preostala centra, za poslednje četiri godine za struju dugujemo preko 4 miliona dinara. U ovakvu sutuaciju smo došli jer prilivom sredstava mi jednostavno ne možemo da pokrijemo mesečnunu potrošnju struje, koja je u letnjim mesecima oko 300.000 dinara, a o zimskim periodima da ne govorim - objašnjava Kovačević.

Kolektivni centri u Bujanovcu su već deset godina „privremeni“ smeštaj za mnoge raseljene koji ionako već žive u neljudskim uslovima, tako da je isključenje struje izazvalo dodatnu tenziju među ljudima.

Jedna od stanovnica centra "Salvatore", gde su smešteni romi, kaže da im je bolje da se vrate na Kosovo jer, ako ostanu bez struje neće moći tu da ostanu

- Ma, bre, svi su digli ruke od nas, nikog nije briga još nam struju isključuju, isto kao da smo na Kosovu, ne mogu mleko detetu da skuvam - priča jedna mlada romkinja.

Nakon isključenja alarmirani su svi nadležni organi, pre svih Koordinaciono telo za jug Srbije i opštinska vlast u Bujanovcu, kako bi se ovaj problem rešio.

U popodnevnim satima stanovnici su dobili struju, ali kako su nam rekli u „Elektrodistribuciji“ to je privremeno, dok se ne nađe neki način da se ova dugovanja izmire.

Izbeglice i raseljena lica, najavljuju proteste ukoliko im se ponovo isključi struja jer im se, kažu, na taj način ugrožavaju osnovna ljudska prava.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: