Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:56, 26. 9. 2019.

| Društvo

Raskinut ugovor sa firmom koja je gradila zgradu za izbegle u Prokuplju

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Zgrada
Zgrada koja je trebalo da se završi i useli pre godinu ipo dana; Foto: Lj.M.

Zgrada za koju je lider SPS-a i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić postavio kamen temeljac u jeku predsedničke kampanje za izbore 2017. kada je podržao kandidata SNS Aleksandra Vučića, još nije završena, a useljenje koje već kasni godinu i po dana, prolongirano je za još najmanje jednu godinu.

Ugovor sa izvođačem radova je raskinut i raspisan je novi tender koji bi trebalo da se završi najkasnije do kraja godine, a novi rok za završetak je 9 meseci od potpisivanja ugovora.

Radovi na izgradnji zgrade za izbegla i raseljena lica u kojoj je 20 porodica trebalo da dobije stanove, zvanično su počeli aprila 2017, izvođač radova je bila firma GPD Banković iz Surdulice, rok za završetak je i tada bio 9 meseci a vrednost svih radova po projektu bila je 411.409 evra.

Međutim, 2,5 godine nakon toga, sagrađena zgrada je potpuno napuštena, Ugovor sa izvođačem je raskinut i dat im je nalog da napuste objekat, što su oni i uradili, pa je sada ovaj objekat neobezbeđen.

Kako je kašnjenje isključivo odgovornost izvođača radova i posledice u skladu sa Ugovorom snosi firma Banković, kojoj je naplaćena garancija za dobro izvršenje posla u vrednosti od 10 odsto ugovora. U toku je procedura za izbor novog izvođača radova, pa očekujemo da će nastavak izgradnje objekta početi najkasnije početkom sledeće godine – kažu u Odseku za upravljanje projektima u javnom sektoru.

Naglašavaju i da je izgradnja 20 stanova u Prokuplju deo drugog podprojekta Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Srbiji, a stanovi su namenjeni izbeglima iz Bosne i Hrvatske koji imaju prebivalište na teritoriji Prokuplja.

U firmi GPD Banković nismo mogli da dobijemo komentar zašto zgrada nije završena na vreme i zašto je ugovor raskinut.

Podsetimo, i pored toga što je izgradnja ove zgrade bila najavljena još marta 2014. godine, Dačić je prvog dana izborne tišine u predsedničkoj trci u kojoj je podržao Vučića, simbolično označio početak gradnje i to uz ceremoniju kojoj su prisustvovali i drugi visoki državni zvaničnici, predstavnici lokalne samouprave i predstavnici međunarodnih organizacija.


Vlasnici već poznati

Rešavanje stambenog zbrinjavanja izbeglica koje su napustile svoje kuće na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 1995. godine, u nadležnosti je Komesarijata za izbeglice i migraciju, gde su nam potvrdili da su budući vlasnici stanova u Prokuplju već poznati, a da će lista biti objavljena nakon završetka izgradnje zgrade.

Ranije je raspisan konkurs i komisija je odlučivala po prioritetima i nedvosmislenim kriterijumima, kako bi stanove dobili oni kojima su stvarno i najpotrebniji - tvrde u Komesarijatu

Ističu da je u okviru Regionalnog stambenog programa do sada dodeljeno oko 3.800 stanbenih rešenja, da je u toku dodela više od 200 paketa građevinskog materijala i skoro 100 seoskih kuća, preko 1.000 stanova koji se grade, a ugovorena je izgradnja još 958 stanova širom Srbije.

Samo u ovoj godini, od aprila meseca u 10 zgrada u Srbiji stanove je dobilo 460 porodica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vojca

    19:21 // 27. 9. 2019.

    Ovo mi sve mirise na dobar LOPOVLUK Tipa izgradnje HALE Za halu nije valjalo zemljiste a sad valja za pijacu E sad u svakom normalnom drustvu firmma koja ne ispostuje ugovor biva kaznjena I koja je firma u pitanju niko ne kaze Pa kooji je tender i ko je uzeo pare da bas ova firma dobije ugovor Kinezi prave nebodere i to vise njih Koliko ovi pravise 6 sprata Ne mogu verovati sta rade istrazni orga

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: