Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:28, 31. 5. 2017.

| Društvo

Raspisan konkurs za direktora SKC, radno iskustvo se dokazuje potvrdama

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
univerzitet
SKC u zgradi niškog Univerziteta; foto: JV arhiva

Studentski kulturni centar Niš raspisao je konkurs za izbor direktora ove ustanove, a osnovni uslovi su visoko obrazovanje i petogodišnji rad u obrazovanju i kulturi. Ono što je novina u ovom konkursu je to što će kandidati umesto radnim knjižicima, radno iskustvo dokazivati potvrdama poslodavaca.

Rok za prijavu na konkurs je 15 dana od njegovog raspisivanja, a neophodno je dostaviti i dokaze da kandidat nije osuđivan za krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do 3 godine. Ono što je novina u odnosu na do sada raspisane konkurse je što je u ovom jasno naznačeno kako se i kojim dokumentima dokazuju tražene kvalifikacije.

Tako pored naznaka da se stručna sprema dokumentuje diplomom ili uverenjem o diplomiranju, piše i da je dokaz radnog iskustva “potvrda poslodavca”.

Za aktuelnu v.d. direktorku SKC Draganu Petković potvrde nisu sporne i, kako kaže, to je odluka Upravnog odbora.

Upravni odbor SKC-a je usvojio tekst konkursa  i odlučio da overene  potvrde poslodavaca budu dokument dokaza o radu lica na određenim poslovima, kao i potvrde suda, tužilaštva i nadležnog MUP-a da kandidat nije pravosnažnom presudom osuđivan i da nije pokrenut krivični postupak protiv navedenog lica - rekla je Petkovićeva.

Pojašnjava da je, pema Zakonu o učeničkom i studentskom standardu, definisano da budući direktor ima “najmanje pet godina rada u oblasti obrazovanja ili kulture”.

Što nije isto kao i radni staž, odnosno staž osiguranja prema Zakonu o radu koji definiše da se radno iskustvo stiče radom na istim ili sličnim poslovima u stepenu i vrsti stručne spreme koja je uslov za obavljanje poslova direktora, a radno iskustvo može da se stekne i van radnog odnosa, volonterskim radom, autorskim radom, ugovorom o delu, privremenim i povremenim poslovima i drugo - nabraja v.d. direktorka.

Međutim, upravo je tu i nastao problem prilikom imenovanja Mihajla Markovića za v.d. direktora Doma učenika srednjih škola u Nišu. Naime, prosvetna inspektorka je tada utvrdila da on nema dovoljno radnog iskustva uvidom u radnu knjižicu, a potvrde o volontiranju nije priznala.

Odredbe Zakona o učeničkom i studentskom standardu koje propisuju uslove za imenovanje direktora ustanove i utvrđuju se u pogledu prava, obaveza i odgovornosti zaposlenih primenjuje zakon kojim se uređuju radni odnosi, ne i propisi koji se odnose na usluge volontiranja - piše u izveštaju inspektorke.

Ipak, i pored toga što je svoje radno iskustvo dokumentovao potvrdama, Vlada Srbije je Markovića imenovala za direktora Doma srednjoškolaca u Nišu, a prema nezvaničnim informacijama, njegovim imenovanjem se sada bavi Tužilaštvo.

O pristiglim prijavama i potvrdama koje na konkurs za direktora SKC-a dostave kandidati, odlučivaće tročlana komisija koju čine: Dragana Pavlović, predstavnik osnivača, Aleksandar Blagojević, predstavnik zaposlenih i Dragan Tomić, predstavnik Univerziteta u Nišu.


Sporno i imenovanje Petkovićeve

I aktuelna v.d. direktorka Dragana Petković je prilikom imenovanja na ovu funkciju nedostatak radnog iskustva pravdala time što je radila “kao licencirani edukator, demonstrator i naučni istraživač".

Šest i po godina sam angažovana u naučnim istraživanjima. Jedan naučni rad podrazumeva istraživanje na fakultetima  i saradnju sa profesorima. Je l’ to za vas nije radni angažman iz oblasti obrazovanja? To je sve zakonski regulisano. To nije lako ni uraditi, niti to može bilo ko. A što se tiče kulture i tu sam od 2009. godine radno angažovana - govorila je tada Petkovićeva.

U njenoj radnoj biografiji, koju je dostavila Južnim vestima, u desetogodišnjem radnom iskustvu, jedino je njeno angažovanje u konsalting agenciji od januara 2016. godine u nekoj vezi sa obrazovanjem i kulturom, što su uslovi koje propisuje zakon.

Upravo zbog toga što nisu hteli da dostave kriterijume na osnovu kojih su imenovali Petkovićevu i Mihajlovića na mesta v.d. direktora niških ustanova, Južne vesti su tužile Vladu Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • prof dr CVETKO prvi

    20:41 // 31. 5. 2017.

    Šta će im potvrda poslodavaca ...kad će im ovo biti prvo "radno mesto" !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: