Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:29, 17. 5. 2021.

| Društvo

Raspisan konkurs za dodelu novca za razvoj seoskog turizma u Pirotu, ukupno se izdvaja 3 miliona dinara

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
kafana stara planina
Do 300.000 dinara pojedinačno, uz 50 % učešća onog ko konkuriše; ilustracija; foto: Lj. F.

Za dobijanje novca za dogradnju kapaciteta, rekonstrukciju postojećih, unutrašnje uređenje, opremanje kuhinja, kupatila, dvorišta ili dečji mobilijar, seoska domaćinstva sa teritorije Pirota mogu aplicirati na konkursu koji je raspisao Grad Pirot, a kojim će ukupno biti dodeljeno 3 miliona dinara. Pojedinačno domaćinstvo može dobiti maksimalno 300.000 dinara, a uslov je da oni koji žele da se bave seoskim turizmom učestvuju sa 50 % u toj investiciji.

Pirot sa okolinom ima ukupno oko 1.000 ležajeva za turiste, a oko 800 pripada samoj gradskoj sredini. Kako bi se povećao kapacitet u seoskim sredinama, pre svega na Staroj planini i u kanjonu Jerme, za koje je interesovanje turista najveće, Grad će pomoći i novčano.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da je interesovanje veliko i pozvao je ljude da se, prateći ovaj konkurs, prijave i da svoje turističke potencijale na Staroj planini i ostalim seoskim domaćinstvima unaprede.

Izdvojili smo 3 miliona dinara. Maksimim ulaganja sa naše strane će biti do 300.000 dinara, odnosno 50 % od investicije će se vratiti ljudima, ako prođu sve kriterijume. Nadamo se da ćemo na takav način unaprediti turističke kapacitete, podići njihovu kategorizaciju i tako privući turiste na Staru planinu. Oni koji su bili da se vrate, a novi da dođu - rekao je Vasić.

Njegov zamenik Miloš Colić kaže da je namera da se u naredne 4 godine dupliraju turistički kapaciteti i objašnjava da to ne znači omasovljenje gradnje na Staroj planini, već da se radi o poboljšanju turističke ponude, novim radnim mestima i prihodima na osnovu turizma.

Kroz ovaj konkurs ćemo podržati radove na rekonstrukciji, dogradnji, sanaciji, adaptaciji u cilju investicionog i tekućeg održavanja, poboljšanje pratećeg sadržaja u oblasti rekreacije, nabavke dvorišnog materijala, parterno urešenje dvorišta ugostiteljskih objekata u domaćoj radinosti i, ono što je najvažnije, opremanje objekata, nabavku sistema za klimatizaciju, opremanje kuhinje, opreme za pripremu i obradu hrane i sve ono što je potrebno - rekao je Colić.

Dodaje da je želja da se pored kvantiteta ima i kvalitet, da se gosti na Staroj planini i kanjonu Jerme osećaju lepo i da postoji sve ono što imaju drugi turistički centri.

Na konkurs mogu da se jave i pravna i fizička lica, a bitno je da imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, da katastarska parcela mora da bude na teritoriji Pirota, te da onaj ko konkuriše bude vlasnik parcele.

Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot kaže da će se na taj način dobar broj objekata koji trenutno nije upotrebljiv privesti nameni.

Kvantitet podrazumeva povećanje broja smeštajnih kapaciteta, što se pokazalo kao velika potreba, ali važan je kvalitet ugostiteljskih objekata. Svi oni koji imaju uslova da konkurišu, a da za sve savete, upite, nejasnoće, mogu da se jave lično u Turističkoj organizaciji Pirot - rekao je Zlatkov.

Tekst konkursa i sve detalje oko prijave možete videti na ovom linku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    00:53 // 19. 5. 2021.

    Dojkinci ima da urnisu turisti, djubre na tonu..Nismo mi za eko turizam.Pogotove ne Nislije, parkovi su nam ogledala...Papir,flase,grafiti itd svuda..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: