Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 15. 9. 2022.

| Društvo

Raspisan konkurs za predlog izgleda spomenika nenasilju u Nišu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Park Svetog Save, Niš
Nagrada za najbolji predlog 50.000 dinara; ilustracija; foto: JV / Ljubica Jocić

Do 26. oktobra oni koji imaju visoku stručnu spremu iz arhitekture, primenjene umetnosti ili likovne akademije mogu poslati predloge na konkurs za idejno rešenje spomenika nenasilju koji će biti u parku Svetog Save u Nišu. Za najbolje rešenje biće dodeljena novčana nagrada od 50.000 dinara.

Inicijator je majka Vuka Stojiljkovića, ubijenog 2014. godine na tom mestu. Njen predlog usvojilo je najpre Gradsko veće, a zatim i niška Skupština.

spomenik nenasilju Lokacija park Svetog Save; foto: PrintscreenSpomenik će, kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Nišu, biti na zelenoj površini, pa oni koji šalju ideje mogu predložiti i izgled okolnog zelenila.

Pravo učešća na konkursu imaju fizička lica sa stečenom visokom stručnom spremom iz oblasti arhitekture, primenjene umetnosti, ili likovne akademije ili pravna lica koja imenuju lice sa stečenom visokom stručnom spremom iz oblasti arhitekture, primenjene ili likovne umetnosti - navode iz KLER-a.

Njegova visina nije unapred određena i ograničena, a iz KLER-a napominju da predlozi treba da budu originalni i estetski primereni obeležavanju uspomena na tragično preminule mlade ljude. Takođe, spomenik treba da ima jasnu simboliku i poruku.

Likovni izraz javnog spomenika treba da koncepcijski i vizuelno jasno upućuje na simboliku svim žrtvama bezumnog nasilja, ali i sveukupno daje specifičan ton i ambijentalnu sliku celokupnog prostora parka Svetog Save - objašnjavaju iz KLER-a.

Posebno, kako kažu, treba voditi računa o osvetljenju i tekstu, kao sastavnom delu spomenika. Takođe, poručuju da ideje treba da budu realne i izvodljive i da izgled spomenika mora da se uklapa u okruženje.

Iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj dodaju da će, ako do kraja konkursa stignu najmanje tri prijave, dodeliti novčanu nagradu od 50.000 dinara za najbolji predlog. Prijave se dostavljaju preko Portala javnih nabavki.

Najbolje rešenje odabraće žiri, čija je predsednica gradska urbanistkinja Tanja Obradović. Članovi su i većnica za kulturu Adriana Anastasov, v. d. direktora Zavoda za urbanizam Ivan Grmuša, vajar Bratislav Bašić i diplomirani inženjer arhitekture Aleksandar Keković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    20:35 // 15. 9. 2022.

    Zakrpite rupe po gradu a za spomenike ima vremena

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: